
7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
w tym 4924 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Adżyka "Płomienne pozdrowienie"EuGeniusz: NIE robiłem, ale wiele razy jadłem w domach i zawsze mówiło się, że przygotowanie jest banalne, byle nie przypalić, a to, że każda gospodyni ma własne warianty... Zioła (kolendra, koper) i tak dalej...
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:Pomidory - 3 kg
papryka - 1 kg czosnek - 20 dkg sól - 2 stoł. łyżki Przygotowanie:Pomidory, paprykę, czosnek zemleć. Pomidory i paprykę wymieszać, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować przez kwadrans /inaczej 15 minut ;-))) /, przed zakończeniem gotowania dodać czosnek. Przełożyć do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć. Namaste!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Ja znam inny przepis na Adżyke, przywiózł go mój wujek z delegacji w Gruzji. 0,5kg papryki słodkiej czerwonej, 1kg świeżego chilli, 1 główka czosnku, oliwa z oliwek lub olej, sól do smaku. Zmielić wszystko przez maszynkę do mielenia mięsa. powkładać w słoiki. Nic nie gotować ani nie podgrzewać. W tej formie może stać ponad rok. Ogólnie jest dość ostra więc jak ktoś ma wrażliwsze podniebienie to może zmienić trochę proporcje papryki słodkiej do chilli. Mi najlepiej smakuje w wersji powyższej.
~I love adżyka Jan 15, 2009
długość gotowania nic tu nie ma do rzeczy, Muszą być czyste słoiki.Przecier pomidorowy goruję 5 min max i przechowuje sie w 100%
~anna Aug 11, 2008 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Adżyka (wegańska)Nowości:Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Ostra soczewica na pomidorach (wegańska) Indyjski miszmasz z batatem (wegańska) Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska) Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege) Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska) Hawajska surówka (wegańska) Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska) Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
I co? Zjedliśmy tylko te dwa słoiki, które z łakomstwa otworzyliśmy w październiku. Reszta do wywalenia. Prawie płakałam.
Słoiki zawsze myję, osuszam a potem wyparzam w piekarniku (pokrywki też), więc były suche i czyste.
Teraz szukam innego sposobu. Chyba będę jednak pasteryzować.
Nie wiem, może jak się przetwory trzyma w bardzo zimnej piwnicy to przetrwają kilka miesięcy, ale ja mogę przechowywać tylko w szafce w kuchni.
A ci wszyscy, którzy tak zachwalają przepisy "nic nie gotować", bardzo proszę wstawić dokładny przepis ze zdjęciem na puszkę. Może wtedy się przekonam.
~Marta Sep 26, 2012