7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kotlety z czerwonej soczewicy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Dla mnie smakują smażona bułka tarta, mimo, że nie była w ogóle dodawana. Czy to tak ma właśnie smakować?
~Olek Feb 5, 2019


Kotleciki po raz kolejny robię. Często wam wychodzą rozmemłane, zbyt rzadkie ciasto.Warto je dłużej ale na małym ogniu gotować,przy czym soczewica nawet jak zabrakło wody w garnku do dalszego jej podgotowywania wcale nie musi być rozgotowana. Według mnie kotlety są smaczniejsze z "grudkami" soczewicy nawet lekko nie dogotowanej i tak będzie jeszcze smażona.Dodaję mniej wody.Oczywiście dodaję więcej przypraw : imbir,kurkuma,kminek ( to z podpowiedzi komentarzy) ,sam od siebie przyprawę prymat do mięsa mielonego.
Properek Jul 1, 2017


Smak ok, ale konsystencja zbyt rzadka. Dosypywałam i dosypywałam bułkę tartą, aż ostatecznie dały się jako tako uformować. Chyba za dużo wody do gotowania soczewicy.
Angelica Mar 9, 2015

Bardzo dobre te kotleciki, nawet nie wymagają smażenia, szczególnie po dodaniu gotowej, smażonej cebuli.
aldeia May 7, 2013

jeszcze lepsze są kotlety przyprawione imbirem, kurkumą i kminkiem oraz pieprzami.Smakują jak mięsne - polecam.
~Zdzisława Sep 8, 2011

Kotlety pyszne, szybkie i łatwe do zrobienia. Zwykle dodaję mąkę kukurydzianą, ale akurat dzis jej nie miałam i użyłam mąki pełnoziarnistej i też mi wyszły : ))
~marta Aug 31, 2010

Tutaj te mąki mają zastępować jajko (na ten temat poczytaj więcej tu: www.puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp), więc istotne są ich właściwości sklejające. Więc raczej razowa ich nie zastąpi. Raczej.
patrycccja Jun 28, 2009

Czy mąke sojową lub kukurydzianą można zastąpić razową?
~milka Jun 27, 2009

wlasnie wcinam, bardzo dobre, bedzie powtorka :) tylko nie dodawalam bulki tartej a platki owiane, wole ta wersja wydaje mi sie bardziej zdrowsza niz z bulka :D
~Silverka Feb 3, 2009

wlasnie robię, dodalam ryzu :) czekam az soczewica przystygnie i do dziela :D musi być dobre
~Silverka Feb 3, 2009

Kotlety bardzo dobre! Trzeba uważać jedynie przy gotowaniu w bulionie - kupiłam taki bulion w sklepie eko, ugotowałam w nim soczewicę i okazała się za słona. Musiałam gotować jeszcze raz, tym razem w wodzie. Kotlety doprawiłam jeszcze kurkumą i przed wrzuceniem na patelnie delikatnie obtaczałam w bułce tartej - kotlety naprawdę pyszne, polecam i dziękuję za przepis! :)
Karolina85 Jan 15, 2009

robiłem dwa razy, ale bez żadnych dodatków(nic nie było akurat), tylko z duuża ilością curry. świetne!
~dagaz Feb 6, 2008

Super! Latwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. My dodalismy troszke platkow owsianych, zeby sie lepiej trzymaly kupy.
~Marysia Oct 13, 2007

Właśnie robię te kotleciki już drugi raz. Bardzo pyszne!!! Ja dodaję jeszcze starte na grubej tarce ugotowane: seler, pietruszkę i marchewkę (zostają mi po ugotowaniu bulionu warzywnego i nie muszę ich wyrzucać) - rewelacyjny smak. Polecam!!
~YolaW Sep 9, 2007

wczoraj zrobilam te kotleciki i wyszly pyszne - do tego sosoik pomidorowy (przepis tez z puszkkki) i pyszny obiad gotowy (oczywiscie z surowka z kiszonej kapusyki:)
neferet1 Mar 30, 2006

WŁAŚNIE ZROBIŁAM SOBIE TE PYSZNE KOTLECIKI I JESTEM W TRAKCIE JEDZENIA. POLECAM-PROSTE W PRZYGOTOWANIU A EFEKT GODNY DANIA WYMAGAJĄCEGO SPORO WYSIŁKU!!! NIE BYŁABYM SOBĄ GDYBYM CZEGOŚ NIE DODAŁA -WIĘC DO CZĘŚCI DODAŁAM ZIARNO SŁONECZNIKA I DROBNO STARTĄ MARCHEWKĘ-REWELACJA!!!! POLECAM!!!
~PATTY Mar 24, 2005

Pychotka! Uwielbiam kotlety z soczewicy. Równie dobre są z zielonej , a do gotowania dodaj dużo soli, będą smaczniejsze.
autor anonimowy Mar 15, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas