
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Krem czekoladowy (wegańska+miód) Pyszny! Niestety nie wytrzymal tej godziny w lodowce ;) paparapa 2009-07-09 13:43:32.481 ![]() Świetne :) Irokezik91 2009-07-09 11:02:35.846 Wegański krem czekoladowy "bambino" (do pieczywa) (wegańska) kakao nie, zaś czekolada tak ~anonimowy 2009-07-08 19:47:06.394 ![]() Ach, i jeszcze jedno: do groszku, zamiast szałwii, doskonale by mi też pasowały inne zioła, np. oregano. No i oczywiście czosnek :D patrycccja 2009-07-08 17:09:57.22 Kukurydza gotowana w kolbach (wegańska) najlepsza kukurydza est jak sie ja ugotuje w wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Bedzie wtedy mieciutka i delikatna. Sol i maselko na ugotowana kolbe :) Pycha! ~anetka 2009-07-08 16:30:40.892 ![]() Poszperałam w necie i znalazłam, że owoce jałowca i tarniny zbiera się po przymrozkach. O jałowcu wiem, bo zbierałam raz :D. Odnośnie bzu ciężko takie zalecenie znaleźć. Z drugiej strony na adamczewski.blog.polityka.pl/?p=600 (patrz szczególnie odpowiedź Magdaleny z 2008-10-29) widać, że niektórzy praktykują tą metodę. Trudno powiedzieć czemu. Znalazłam za to inne zastrzeżenie dot.bzu: "odrzuca się zielone i niedojrzałe, gdyż zawierają duże ilości sambunigryny", która jest toksyczna. Z drugiej strony "podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) ulega rozkładowi", więc przetwory są bezpieczne. patrycccja 2009-07-08 15:04:34.347 ![]() Po pierwszych przymrozkach zazwyczaj nie ma już owoców bzu czarnego na krzaczkach (chyba, że przyjdzie wczesny przymrozek). owoce czarnego bzu muszą być dojrzałe a są od połowy lipca do końca września. patrycccja, może chodziło Ci o jarzębinę, której owoce zbiera się po przymrozkach (lub po zebraniu wkłada do zamrażalnika), żeby nie były gorzkie. Żyrafa 2009-07-08 14:33:35.331 ![]() Pycha! ankaopolanka 2009-07-08 14:16:41.561 Zapiekanka ziemniaczana z marchewką, czosnkiem i tymiankiem (macierzanką) (lakto-wege) -super po prostu roskosz dla podniebienia mmona1 2009-07-08 12:42:45.309 ![]() Z tą gotową tortillą bym uważała. Kiedyś czytałam skład kilku i we wszystkich były mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), które nie wiadomo jakiego są pochodzenia - roślinnego czy zwierzęcego. To samo E472, czyli estryfikowane glicerydy. Ponownie polecam www.food-info.net/pl/e/e471.htm patrycccja 2009-07-08 12:29:40.497 ![]() ja kupiłam tortillę gotową :) koralina 2009-07-08 12:16:00.54 ![]() Szczerze nie wierzyłam, że mozna zrobić tak bardzo pyszne pierogi bez sera! sa wyśmienite i naprawdę nie wygladają jak z "tofu" ;-))) pychotka!! polecam Ardnaza 2009-07-07 23:29:24.821 Leczo z fasolką mungo (mung) (wegańska) mniam naprawdę dobre ;) wyszła pycha kolacja ;) fasolki mungo nie trzeba moczyć-ja zawsze wrzucam suchą do garnka i gotuje się bez problemu. _franca_ 2009-07-07 21:16:01.686 ![]() Moja mama robi placek orzechowy przekładany takim właśnie kremem. Jest pyyyszny!!!! Tartaletki wymiatają zwłaszcza w połączeniu z truskawkami:) Żyrafa 2009-07-07 19:51:32.412 ![]() Myślę że chodzi o przeciętną :) Spróbuje z sokiem z kartonu i mniejsza ilością cukru ;D Olenika92 2009-07-07 18:54:36.205 ![]() wczoraj zrobiłam tak, że najpierw "podgotowałam" do wrzenia a potem do piekarnika, i były o niebo lepsze:) szybciej, bardziej chrupiąco no i nic się nie przypaliło jak to miało miejsce czasami kiedy surowe piękłam;) no i oczywiście pychaaa :) Magda-Andrzej 2009-07-07 17:02:52.189 Penne z gorgonzolą (lakto-wege) Przepis bardzo prosty ale za to wyśmienity :) właśnie zrobiłam pierwszy raz :) Polecam dla tych którzy lubią sery "śmierdziuszki" ~Anka 2009-07-07 12:21:55.068 ![]() MMMMMMMMMMMMMMMMM przepyszne! wszyscy jedli i zachwalali cała rodzina i znajomi! ale:P ale ja dałam o połowę mnie cukru i nie miksowałam ponownie. szybciutko się robi, polecam polecam polecam :)! MEDeah 2009-07-07 10:10:38.94 Pyszne Kwadraciki wegetariańskie (lakto-ovo-wege) Usmialam sie do rozpuchu:) ~Izus 2009-07-06 21:34:59.607 Sos pieczarkowy lub z kurkami (lakto-wege) Bardzo dobre. Ja dodałam jeszcze suszony tymianek i dużo świeżego koperku. Aha i gotowałam jeszcze chwilę po dodaniu śmietany. Joszka 2009-07-06 20:47:49.022 Soczewica po pakistańsku - z ziemniakami, chili i imbirem (wegańska) Jestem pod wrażeniem tego przepisu. Ciekawe i sycące danie. Wszyscy moi znajomi za tym przepadają. Gorąco polecam! ~Cino 2009-07-06 13:53:55.109 Pieczarkowy "omlet" (wegańska) Uda się. Trzeba rozłożyć równo po patelni pieczarki i gdy zalejesz mąką z wodą to zacznie uzyskiwać kształt i konsystencję omleta. Takiego "pseudo-omleta" :) Na kolację - super! ~Cino 2009-07-06 13:49:49.069 ![]() zrobiłam! ciasto przesmaczne! dużo zależy od zestawu bakalii podkreślmy :) u mnie sypnęło się ciekawie: śliwki suszone, pszenica, rodzynki, migdały, słonecznik. pycha, pycha! no i raczej godzinkę lub troszeczkę dłużej w tym piekarniku. dziękuję za przepis! wejdzie do stałego repertuaru :) rabarbar 2009-07-06 12:55:02.999 ![]() Rany, Alis, przeczytaj dokładniej przepis :) Napisałam odnośnie ostatniej warstwy: "dodać 3-4 łyżki oleju (część można zastąpić wodą)", więc tak, można dodać trochę wody, ale ostrożnie - ona spowoduje że masa będzie bardziej elastyczna, ciągliwa. Co do polewania olejem góry to już napisałam, ze nie uważam tego za dobry pomysł - kiedyś próbowałam i o wiele lepiej sprawdza się wersja z "kruszonką". Odwagi! Upiecz wreszcie tę szarlotkę! ;D patrycccja 2009-07-06 10:51:03.839 ![]() Dostałam akurat świeżą szałwię, więc zrobiłam ze świeżą. Smażyłam trochę dłużej i lekko zgniotłam część ziaren łopatką, bo wykorzystałam ten groszek jako farsz do naleśników - super pasuje :) Dodałam ostrożnie 5-6 listków szałwii, bo czytałam że zbyt duża ilość da gorzki smak. Ale na puszkę groszku spokojnie można dodać jej zdecydowanie więcej. patrycccja 2009-07-06 10:45:17.148 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |