7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną

Średnia ocena: [5.0 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

farsz:
ok. 750 g ziemniaków
ok. 300 g tofu naturalnego
cytryna (lub kwasek cytrynowy)
1 średnia cebula
olej do smażenia
sól
pieprz

ciasto:
2 szklanki mąki białej
3/4 szkl. mąki razowej (lub użyć tylko białej)
odrobina oleju/oliwy
ciepła woda
+ sól do osolenia wody

Przygotowanie:

Farsz: Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Tofu pokruszyć i zakwasić sokiem z cytryny (kwaśność białego sera). Ziemniaki obrać, rozgnieść i dodać do tofu. Podsmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i dodać do reszty farszu. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto: Połączyć mąki, zagnieść z ciepłą wodą i odrobiną oliwy na ciasto (takie, żeby się nie kleiło za bardzo). Wałkować na placki grubości ok 3 mm i wg uznania kroić na kwadraty, prostokąty czy koła i sklejać pierogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować od wypłynięcia ok. 5 min.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać z podsmażoną cebulką i surówką albo roztopioną margaryną. Można też użyć tylko mąki białej i wtedy będzie to wersja "domowa". Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, nikt nie poznał, że pierogi są z tofu:)
Nadesłał(a) ~sue, dnia: Nov 27, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

bardzo smaczny farsz i dobry patent z zakwaszeniem tofu cytryną. smak sera staje się bardziej neutralny i mniej gorzki. ciasta nie ocenię, gdyż korzystałam z innego przepisu. generalnie polecam, pierogi co prawda nie były najlepszymi, jakie jadłam do tej pory, ale myślę, że fani pierogów ruskich będą zadowoleni.
majczi Dec 3, 2011

do ciasta dodałam mielone siemię lniane. nie spodziewałam się, że ruskie w wersji z tofu będą tak wyśmienite :)
eli_winter Dec 28, 2010

Po przygotowaniu farsz wygląda zupełnie jak na zwykłe pierogi ruskie:). Pierogi wyszły smaczne, jednak zrobiłam ciasto głównie z mąki razowej orkiszowej, mąki orkiszowej białej dodałam tylko ok 1/5 czy nawet mniej. Polecam ten przepis, jeśli ktoś lubi tradycyjne smaki:).
jazgottt Oct 3, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańskie pierogi ruskie (z tofu doprawionego czosnkiem) (wegańska)
Ruskie pierogi (lakto-wege)
Pierogi ruskie (bez ograniczeń)
Zupa grzybowa delikatnie zakwaszona sokiem z cytryny (lakto-wege)
Kopytka ruskie ("nagie" pierogi ruskie) (bez ograniczeń)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Pierogi ruskie a zniewalające delikatnością (lakto-wege)
Pieczone wiosenne pierogi ruskie (z ziemniakami i pokrzywą) (wegańska)
Leniwe pierogi z tofu (wegańska)
Pierogi ruskie praktycznie bez wyrabiania - precyzyjne proporcje (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas