7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami

Mała, pyszna przekąska. Słonawe ciasto i słodki krem doskonale kontrastują z lekko kwaskowatymi truskawkami - doskonałe!

Średnia ocena: [4.9 z 15 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [19]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 7 tartaletek

spody:
1,5 szklanki mąki
100 g margaryny wegańskiej (lub ok. 7-10 łyżek oleju + 2 łyżki wody)
1/2 łyżeczki soli (a nawet ciut więcej, żeby zwiększyć kontrast smaków)
około 4 łyżek wody

krem:
1,5 szklanki mleka waniliowego, np. Alpro (lub zwykłego + ekstrakt waniliowy lub wanilia)
1-2 łyżki cukru
ok. 1/4 szklanki kaszy manny
parę kropel aromatu waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (minimalnie wypukłe)
mała szczypta soli

truskawki, jagody lub inne owoce

Przygotowanie:

Spody:
Składniki połączyć i wymieszać na ciasto odchodzące od ręki.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Jeśli jest zbyt lepkie, żeby dało się wałkować, należy je wstawić do lodówki na co najmniej 15-30 min.

Piec w temp 180°C przez około 30 minut, a po upieczeniu od razu wyjąc do ostygnięcia.

Krem:
1 i 1/4 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier i sól.
Do reszty mleka (1/4 szklanki) dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Mleko w garnku zacząć podgrzewać na małym ogniu, aby rozpuścił się cukier. Nie czekać, aż się zagotuje, tylko dodać mleko wymieszane z mąką oraz kaszę mannę (stopniowo, mieszając, żeby nie porobiły się grudki). Całość podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, aby się nie przypaliło.
Po paru minutach mieszanina zacznie gęstnieć, aż przyjmie konsystencje gęstego budyniu. To już koniec, krem gotowy.

Grand finale:
Babeczki wyjąć z formy, nałożyć do nich trochę posiekanych drobno truskawek, a następnie krem. Udekorować truskawkami.

Wskazówki i uwagi:

Podczas robienia kremu ilość cukru można zmienić w zależności jak słodki krem kto lubi; wystarczy spróbować mleko po osłodzeniu i zobaczyć czy taka słodkość odpowiada :) Krem powinien być jednak wyraźnie słodki, bo wtedy lepiej smakuje z truskawkami.

Podane proporcje NIE uwzględniają podjadaczy :) Podana porcja kremu starcza idealnie na 7 tartaletek, więc dla łakomczuchów należy przygotować podwójną ilość kremu :)
Nadesłał(a) chojnac, dnia: Jun 11, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Uwielbiam!!! :D Są przepyszne! Najbardziej mi smakują z samymi jagodami ;)
Nurkan Jul 3, 2013

Ola, jedziesz po prostu po kolei z pracą. Jak będziesz układała owoce na dnie, to krem akurat trochę ostygnie. Nie może jednak za bardzo, bo stężeje. Jak krem nałożony to od razu układasz owoce na wierzchu.
patrycccja Jul 2, 2013

Rozumiem, ze krem dodajemy lekko przestygniety i od razu układamy surowe owoce?
~Ola Jul 2, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Budyniowa manna z truskawkami lub innymi owocami (wegańska)
Truskawki w sosie waniliowym (wegańska)
Małe tarty (tartaletki) z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (wegańska)
Koktajl (smoothie) truskawki, jagody & morele (wegańska & RAW)
Sałatka owocowa z kiwi, truskawkami i jagodami (wegańska & RAW)
Kruszonka z jabłkami (lub rabarbarem lub innymi owocami) (wegańska)
Babeczki waniliowe z kremem czekoladowym (wegańska)
Czekoladowe muffiny z waniliowym kremem (wegańska)
Zupa krem z cukini, ziemniaka, kalafiora i innych (wegańska)
Krem waniliowy do tortów (na margarynie i mleku sojowym) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas