7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pieczona kostka ziemniaczana

Średnia ocena: [4.909090909090909 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

600 g ziemniaków
sól morska
świeżo zmielony pieprz
listki z jednej gałązki rozmarynu (ja dałam suszone oregano i ostrą paprykę w proszku i tak naprawdę przyprawiać można wszystkim)
oliwa
5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Wrzuć je do garnka z zimną, osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Od razu odcedź i pozostaw na durszlaku przez kilka minut.
W moździerzu utłucz rozmaryn.

Na blasze do pieczenia rozgrzej trochę oliwy, dodaj nieobrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku (ja dałam czosnek pokrojony w plasterki), ziemniaki i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem.

Piecz przez 20-25 minut (u mnie piekło się 35 minut) w temperaturze 220°C. Co jakiś czas wstrząśnij blachą lub przemieszaj ziemniaki. Powinny wyjść rumiane i chrupkie.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-27 12:01:03.078
Źródło/autor przepisu: przepis pochodzi z blogu kulinarnego "2 smaki" (http://kuchniaolicruz.bloog.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pyszności obiadek!Pieczone ziemniaczki a do nich puszka.pl/przepis/6290-napoj_diabolo-pomidorowo-ogorkowe_orzezwienie.html Diabolo wzbogacone pokrojonymi drobno warzywami: pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, biała rzodkiew, sałata lodowa, czosnek (czyli to, co miałam akurat w domu). Woda ogórkowa z tegorocznych przetworów :) Ogóreczki też były przepyszne, ale zostały zjedzone już wcześniej...
Dana 2012-11-11 14:38:16.919

moje ziemniaki wędrują do piekarnika surowe, jeśli mam młode, to nawet ich nie obieram, tylko porządnie myję, do tego marchewka pokrojona wzdłuż i buraki w półksiężyce, przyprawiam ziołami, a oliwą leciutko smaruję tylko papier do pieczenia na którym układam warzywa, żeby nie przywierało - w zasadzie mogłabym jeść to cały czas :)
delilah81 2012-11-09 09:38:31.128

Ziemniaki wyszły super, choć do piekarnika powędrowały surowe i pokroiłam je w mniejszą kostkę, powiedzmy o boku 1 cm. Użyłam też naczynia takiego z pokrywką ze szkła żaroodpornego, żeby ziemniaki mi się nie spaliły, tylko pod koniec zdjęłam pokrywkę, coby się lekko zarumieniły. Przyprawiłam tak jak w przepisie, choć następnym razem spróbuję upiec ziemniaki z cebulką i innymi przyprawami. Nie mieszałam ziemniaków w trakcie pieczenia, były bardziej chrupkie od spodu, a białe od góry, ale mi to nie przeszkadza.
jazgottt 2010-09-18 21:35:46.495

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kostka ziemniaczana pieczona z czosnkiem, ziołami i pomidorem (wegańska)
Pieczone ziemniaczane talarki z sosem czosnkowym (lakto-wege)
Pieczeń orzechowa z puree kasztanowym lub ziemniaczanym i szpinakiem (wegańska)
Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska)
Musztardowa kostka tofu (wegańska)
Kostka sojowa w pomidorkach (wegańska)
Kostka sojowa w brokułach (wegańska)
Wieloowocowe kostki lodowe (wegańska)
Truskawkowe kostki z agaru (wegańska)
Kostka sojowa w sosie pieczarkowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas