7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pieczona kostka ziemniaczana

Średnia ocena: [4.9 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

600 g ziemniaków
sól morska
świeżo zmielony pieprz
listki z jednej gałązki rozmarynu (ja dałam suszone oregano i ostrą paprykę w proszku i tak naprawdę przyprawiać można wszystkim)
oliwa
5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Wrzuć je do garnka z zimną, osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Od razu odcedź i pozostaw na durszlaku przez kilka minut.
W moździerzu utłucz rozmaryn.

Na blasze do pieczenia rozgrzej trochę oliwy, dodaj nieobrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku (ja dałam czosnek pokrojony w plasterki), ziemniaki i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem.

Piecz przez 20-25 minut (u mnie piekło się 35 minut) w temperaturze 220°C. Co jakiś czas wstrząśnij blachą lub przemieszaj ziemniaki. Powinny wyjść rumiane i chrupkie.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: May 27, 2009
Źródło/autor przepisu: przepis pochodzi z blogu kulinarnego "2 smaki" (http://kuchniaolicruz.bloog.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pyszności obiadek!Pieczone ziemniaczki a do nich puszka.pl/przepis/6290-napoj_diabolo-pomidorowo-ogorkowe_orzezwienie.html Diabolo wzbogacone pokrojonymi drobno warzywami: pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, biała rzodkiew, sałata lodowa, czosnek (czyli to, co miałam akurat w domu). Woda ogórkowa z tegorocznych przetworów :) Ogóreczki też były przepyszne, ale zostały zjedzone już wcześniej...
Dana Nov 11, 2012

moje ziemniaki wędrują do piekarnika surowe, jeśli mam młode, to nawet ich nie obieram, tylko porządnie myję, do tego marchewka pokrojona wzdłuż i buraki w półksiężyce, przyprawiam ziołami, a oliwą leciutko smaruję tylko papier do pieczenia na którym układam warzywa, żeby nie przywierało - w zasadzie mogłabym jeść to cały czas :)
delilah81 Nov 9, 2012

Ziemniaki wyszły super, choć do piekarnika powędrowały surowe i pokroiłam je w mniejszą kostkę, powiedzmy o boku 1 cm. Użyłam też naczynia takiego z pokrywką ze szkła żaroodpornego, żeby ziemniaki mi się nie spaliły, tylko pod koniec zdjęłam pokrywkę, coby się lekko zarumieniły. Przyprawiłam tak jak w przepisie, choć następnym razem spróbuję upiec ziemniaki z cebulką i innymi przyprawami. Nie mieszałam ziemniaków w trakcie pieczenia, były bardziej chrupkie od spodu, a białe od góry, ale mi to nie przeszkadza.
jazgottt Sep 18, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kostka ziemniaczana pieczona z czosnkiem, ziołami i pomidorem (wegańska)
Pieczone ziemniaczane talarki z sosem czosnkowym (lakto-wege)
Pieczeń orzechowa z puree kasztanowym lub ziemniaczanym i szpinakiem (wegańska)
Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska)
Kostka sojowa w pomidorkach (wegańska)
Musztardowa kostka tofu (wegańska)
Kostka sojowa w brokułach (wegańska)
Wieloowocowe kostki lodowe (wegańska)
Truskawkowe kostki z agaru (wegańska)
Kostka sojowa w sosie pieczarkowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas