7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania)

Świetny patent na lato - sosu się nie gotuje, więc jedynym poświęceniem, jeśli jest gorąco, jest ugotowanie makaronu. Praktyczne i pyszne :) No i niekoniecznie musi być do spaghetti, ale ja tak wolę :)

Średnia ocena: [4.5 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pomidory
czosnek (2-3 ząbki na 4 średnie pomidory)
jak ktoś nie lubi czosnku, może być drobno posiekana cebula
bazylia (najlepiej oczywiście świeża)

oliwa extra vergine
ocet winny lub balsamiczny (tyle co oliwy lub mniej)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Spaghetti (lub inne kluchy) gotujemy al dente w osolonej wodzie.

W międzyczasie zabieramy się za pomidory, bo muszą być gotowe zanim makaron się ugotuje. Obrane ze skórki siekamy w dość drobną kostkę, bo to ma trochę przypominać sos, a nie sałatkę z pomidorami. Część można pokroić drobniej, część grubiej, żeby było ciekawiej :)

Pomidory mieszamy z czosnkiem (najwygodniej zetrzeć na tarce o drobnych oczkach), posiekaną bazylią (ja właściwie kroje nożyczkami kuchennymi), oliwą i octem, doprawiamy do smaku. Część pomidorów (bez soku) odkładamy do filiżanki - będą do przyozdobienia.

Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy go dokładnie i natychmiast mieszamy z pomidorami - sos z pomidorów zostanie wchłonięty przez kluchy i nic nie będzie pływać :) Nakładamy na talerze, przyozdabiamy odłożonymi pomidorami i gotowe.

Ja lubię, jak pomidorów jest stosunkowo dużo w porównaniu do makaronu :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jul 16, 2009
Źródło/autor przepisu: pomysł pochodzi od koleżanki, Oli :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Makaron z tym sosem, w wykonaniu mojej córki, smakował mi zawsze obłędnie. Dlaczego choć w połowie nie wychodzi mi taki dobry?
Dana Aug 29, 2015


Na oliwie smażę dużo, dużo czosnku plus chili, mieszam to z makaronem (wg przepisu: puszka.pl/przepis/3207-spaghetti_z_czosnkiem_i_chilli.html ). I tak przygotowany makaron podaję z surówką, której głównym składnikiem są zawsze pomidory, ale bądzcie odważni! - inne surowe warzywa też świetnie pasują do makaronu. Na dodanym przeze mnie zdjęciu surówka z pomidorów i młodej cukini - delicje!!!
Iwo-na Nov 6, 2012

ja dodałam zmielone orzechy ziemne - pycha!
tiny Aug 3, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos do spaghetti ze świeżych pomidorków (wegańska)
Spaghetti z czosnkiem, świeżymi pomidorami, oliwkami i natką (wegańska)
Sos serowy z lekka zielony (bez gotowania) (lakto-wege)
Sos pesto ze świeżych pomidorów i pistacji (wegańska)
Zupa-krem warzywny bez gotowania, z pomidorem i awokado (wegańska & RAW)
Sos chili na zimno - bez gotowania (raw food) (wegańska & RAW)
Spaghetti z mojej ziemi [Spaghetti della mia terra] - z sosem z podgrzewanych pomidorów (wegańska)
Owsianka bez gotowania (wegańska)
Zupa pomidorowa (ze świeżych pomidorów) (lakto-wege)
Surówka z pomidorów i świeżego szpinaku (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas