
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Salsa di noci - mleczno-orzechowy sos do makaronu (wegańska) zamias mleka dodaje sie slodka smietane i nic sie nie podgrzewa...makaron sie odcedza i do duzego garka sie dodaje troche masla i olejem sie to na ogniu stawia wrzuca sie makaron( all dente) na makaron sos i sie wszystko dobrze miesza...polecam przy gotowaniu makaronu do wody dodac dwa malo pokrojone ziemiaki ( najlepiej bintje) i jezagotowac i potem do wrzacej gotujacej sie wody makaron wrzucic..... ~jarek 2012-05-27 09:37:39.731 Kasza gryczana - przepis podstawowy (wegańska) Aby podniesc wartosc bialek i obnizyc weglowodany zazwyczaj "podpalam" kasze na suchej, goracej patelni (mieszajac) az niektore ziarna zaczna sie otwierac. Wtedy podlewam kasza woda i gotuje jak powyzej. Tym sposobem ziarenka sa indywidualne, a nie maczyste. Osobiscie wole kasze i ryz ugotowane w ten sposow. Jezeli chodzi o olej lniany jest to jeden z najzdrowszych olei spozywczych, ale tylko jezeli jest procesowany na zimno i przechowywany w chlodni/lodowce. Olej lniany NIGDY nie powinien byc podgrzewany, bo staje sie toxyczny. To samo odnosi sie do wiekszosci olejow. Wyjatkiem jest olej z kokosow, ktory mozna podgrzewac do pewnej temperatury bez powodowania w nim zmian chemicznych. Smacznego. :) ~Eva Stuart 2012-05-26 23:16:49.859 ![]() Zamiast bułki tartej dałam otręby, dodałam też nieco mąki oraz mąki ziemniaczanej. Szpinaku nie miksowałam. Wyszło, hmm... ciekawe :) Oczywiście na talerzu "przystroiłam" smażoną cebulką ;) Luna7 2012-05-26 20:28:38.532 ![]() a mnie rozwaliła nazwa przepisu i brak sera żółtego w składzie i nawet w sposobie przygotowania :D majczi 2012-05-26 16:18:56.824 Pasztet z pieczarek (wegański) (wegańska) Moja rodzina uwielbia ten pasztet. Znika w kilkadziesiąt minut :) trututu 2012-05-26 15:57:04.974 ![]() Niesamowite, z mlekiem sojowym smakuje prawie identycznie jak klasyczny twarozek, nastepnym razem zrobie z kokosowym hebiichigo 2012-05-26 14:25:01.611 ![]() W cieście pół na pół mąka z otrębami też się sprawdza :) Wychodzi wtedy taka chrupiąca panierka :) Luna7 2012-05-25 23:20:15.339 Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty (wegańska) Myślę,że można nie zamiast,ale dodatkowo-wrzucić natkę,ziemniaczki i albo koncentrat pomidorowy albo jeden pomidor drobno posiekany.W kazdym razie pyszna wiosenna zupa i wszelkie wariacje dozwolone.:) zochna 2012-05-25 18:27:35.701 ![]() SUPER ! agnmid 2012-05-25 12:58:03.646 ![]() A gdyby je upiec zamiast gotowac? hebiichigo 2012-05-25 11:31:49.107 Parówki domowej roboty (wegańska) LalaAla musisz improwizowac: - metalowe sito na garnek i przykryc metalowa miska, plastikowa dobrej jakosci tez wytrzyma; - jesli metalowego sita brak, to mozna gar obwiazac kawalkiem materialu i znowu przykryc miska. Garnek i miska musza miec ta sama wielkosc. Mnie zniecheca tylko ta folia aluminiowa, wiadomo, ze aluminium to nic dobrego, a nie bardzo wiem w czym mozna byloby te paroweczki zawinac? Chyba ,ze jakos by zdobyc ta plastikowa "zawijke" od oryginalnych, miesnych parowek... :-))) Iwo-na 2012-05-25 01:05:20.026 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inon 2012-05-24 22:41:48.533 ![]() Patrycccja, też właśnie zmniejszam i przeważnie nic mi to nie robi, słoiczki zawsze są małe (0,2-0,3 l ), wyparzone, zapakowane wrzącym przetworem i zapakowane pod kocyk. Działa do prawie każdego rodzaju przetworu. A pasteryzowane są u mnie raczej większe słoiki i z niesłodką zawartością, a warzywną. Widzę, że rabarbar będę musiała zaliczyć do tych niekocykowych pasteryzowanych ;) Albo walić cukru, ale to bez sensu nieco, bo przecież już z połową tego, co zalecane jest dość mocno słodkie. Agar też raczej tu niewiele da. Czyli następnym razem pasteryzacja ;) Luna7 2012-05-24 20:36:49.998 ![]() Zastanawiające, ile razy je robię, tyle wychodzą, zawsze. A innym coś nie bardzo... a robię tak, jak w przepisie, mniej więcej, bo nie trzymam się specjalnie przepisu. A i tak wychodzą. Jest to dla mnie taką zagadką, że chyba przy następnym robieniu będę baaardzo uważała na ilość wody. Choć przecież ilość wody zależy też od jakości mąki (grubość przemiału, drobniejsza o ile pamiętam ciągnie więcej wody). Hmm. Najpierw namaczam wiórki w tak małej ilości wody, że starcza prawie tylko na przykrycie ich, może ciut więcej. Potem je miksuję z tą wodą, dolewam więcej, jak zbieram tłuszcz, to mam na czekoladę i dodaję inny roślinny, a jak nie, to nie dodaję już. Mąki sypię przeważnie też na oko takim 0,5 l garnuszkiem, czasem nabierze się bardziej czubaty, czasem mniej. Wychodzi mi ich przeważnie 9-12 szt. No, nic nadzwyczajnego. Nie mam żadnego sekretu, jak widać ;) Luna7 2012-05-24 20:28:19.673 ![]() jakiej konsystencji ma być ciasto? Takie do rozwałkowania? Nałożenia łyżką? koralina 2012-05-24 20:14:26.528 ![]() Trzymałam się dokładnie proporcji i czasów, ale ciasto wyszło za rzadkie i nie wyszły takie ładne jak na zdjęciu. Opadały i były w środku lekko gliniaste :( Asiu 2012-05-24 20:07:52.153 ![]() dobra z tym ,że ja zrobiłam z majonezem araksol 2012-05-24 19:09:01.655 ![]() A jeżeli nie mam naczynia do gotowania na parze? :( Przepis jest maxymalnie zachęcający ale brakuje mi parowego ustrojstwa.. LalaAla 2012-05-24 18:50:27.396 ![]() Niestety nie wyszły, cały dzień nad nimi stałam, najpierw moczyłam wiórki, potem czekałam aż ciasto odstoi swoje pół godziny, a teraz całe ciasto wylałam.......nie chcą się skleić nic a nic, o przewróceniu na drugą stronę nie ma mowy. Starałam się robić wg przepisu, ale chyba pogrążyła mnie ilość wody, nie wiedziałam ile dokładnie dodać i to chyba przez to....no cóż szkoda. koralina 2012-05-24 17:02:57.196 Cukinia smażona (plastry) (wegańska) ukochane danie wiosna :) robie to co drugi dzien. Wersja z curry tez jest dobra :) ~tofuy 2012-05-24 15:14:57.604 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() losbimbos 2012-05-24 15:08:21.714 Racza z sosem pieczarkowo-pomidorowym (wegańska) Świetny przepis, choć odrobinę go zmodyfikowałam i dodałam do ryżu curry oraz do sosu Świerzego koperku i lubczyku. Bardzo dobre, dziękuje! ~Ania 2012-05-24 14:51:52.424 ![]() Super danie, właśnie zajadam. Kakarotto 2012-05-24 14:24:40.253 Prosty czekoladowy brownie (wegańska) Dobre ciasto, naprawdę udane, ale to ma się nijak do ciężkiego smaku i gliniastej konsystencji brownie. Za bardzo wyrasta i zbyt jest delikatne. Zrobiłam zgodnie z przepisem (cukier trzcinowy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, garść orzechów pekan posiekanych), całość polałam glazurą czekoladową. Po ostudzeniu poszło wszystko na raz na trzy uczące się do egzaminu osoby. ~Marta 2012-05-24 13:50:49.171 Jogurtowe ciasto z rabarbarem (lakto-ovo-wege) Hmm nie wyrosło mi tak ładnie jak na zdjęciu - może to wina za dużej formy :) Natomiast smak jest przecudowny - pół blachy już nie ma. Dzięki za przepis. Ekasha 2012-05-24 12:57:02.637 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |