
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() na pewno sprobuje sklad wydaje mi sie o wiele lepszy nie ma zadnych nieciekawych skladnikow agnmid 2012-05-15 08:33:52.96 Sałata wiosenna z pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką (wegańska & RAW) Akurat mam na Wtorek za tydzień zrobić z kolegą i koleżanką zrobić sałatkę...Dzięki ~Rudzia 2012-05-14 19:09:43.503 Puree z ziemniaków z ogórkiem i musztardą (wegańska) Dokładnych proporcji pewnie nikt nie poda i wcale się nie dziwię. Ostatnio jak robiłam (bo teraz wciąż się tym puree zajadamy) to na 4 czy 5 dużych ziemniaków dałam jeden surowy ogórek a mleka sojowego tyle żeby konsystencja puree była gładka ale nie za rzadka. To zależy od rodzaju ziemniaków i od tego jaki wodnisty jest ogórek. Ubóstwiam to danie. Już nie mogę się doczekać jak zrobię je z młodymi ziemniakami. ~Marta 2012-05-14 11:51:01.565 ![]() Zamiast wiśni polecam... krówki:)Koniecznie te miękkie - kroimy je na małe kosteczki, otaczamy w mące (i tak raczej opadną na dno, ale nie szkodzi;) i kładziemy po kilka kawałeczków na wierzchu każdej babeczki. Pycha:) Inon 2012-05-13 23:50:10.213 ![]() Zrobiłam dziś - z ciekawości raczej, bo tymianek nie jest moją ulubioną przyprawą. Wyszło nieźle:)Zamiast płatków migdałowych dodałam uprażone pestki słonecznika, co jak sadze nie zaszkodziło potrawie:) Bardzo pasowałby mi tu jeszcze podsmażony czosnek. Inon 2012-05-13 23:16:44.024 ![]() Mogę jeść tę zupę codziennie. :D Beszamel czeka do wieczora do spotkania z brokułami, szparagami i pieczarkami. Mmmm. :) bonamartinka 2012-05-13 15:18:08.97 Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) wypróbuję i dam znać jak wyszło. Dzięki za pomoc :) ~czuszka 2012-05-13 09:43:35.099 ![]() Faktycznie są smaczne, choć nie czuć migdałów, raczej wanilię. Ja bym dodała do ciasta troszkę soli, żeby smak ciasteczek był pełniejszy, nie taki płaski. Świetne z domowym dżemem truskawkowym :) Osobiście następnym razem poszukam przepisu, gdzie migdały bardziej dominują i gdzie nie ma margaryny, ale ogólnie ciasteczka są bardzo dobre. I cudownie pachną! :) patrycccja 2012-05-12 21:38:00.484 Marchewka pieczona - prosto i czarująco (wegańska) Według mnie to połączenie jest... obrzydliwe. Ale po pierwsze według mnie i używam takiego mocnego słowa, bo naprawdę było ciężko mi to przełknąć, a po drugie nigdy nie używałam rozmarynu, bo wydawał mi się zbyt mocną przyprawą i miałam rację. Komuś oczywiście może zasmakować, kwestia gustu. ~sanctus 2012-05-12 17:48:53.176 Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem (lakto-wege) Pycha. Zrobiłam z mrożonym 'Bonduelle Leaf Spinach". Wyszło rewelacyjnie. W stosunku do przepisu dodałam 2x więcej czosnku i odrobinę więcej sera :-) almiritis 2012-05-12 17:18:02.488 ![]() nie muszę nawet próbować, bo widać, że są ultra pyszne!!! :) polciaaa 2012-05-12 16:03:19.487 Amarantus, gotowanie - przepis podstawowy (wegańska) Próbowałam kilka razy gotowac z 3-tna iloscia wody. wyszedł bardzo wodnisty. Potem dałam 2x tyle wody i to samo :( jak go ugotowac na sypko? Na opakowaniu pisze ziarno amarantusa, ale może ja mam jakis inny rodzaj? ~braja 2012-05-12 15:42:04.772 Migdałowe księżyce (kruche ciasteczka) (wegańska) Jak dla mnie ciastka są bez smaku. Powinnam chyba dodać ze 2 zapachy migdałowe, ponieważ smak i aromat migdałów gdzieś zniknął. Hannah2006 2012-05-12 15:26:27.172 Penne pełnoziarniste z sosem szpinakowo-niebieskim i oliwkami (lakto-wege) wyszło bardzo dobre. Przepis na pewno przyjmie sie na stałe w mojej kuchni ;) ~gunter_verhojgen 2012-05-12 14:52:31.403 ![]() Ok, dzięki za odpowiedź :) To jak już je zdobędę (wiadomo, że się nie kupuje po jednej rzeczy, tylko zbiera na więcej ;)), to będę mogła to zrobić! :) Luna7 2012-05-12 14:15:12.647 ![]() Moim zdaniem lepiej poczekać aż kupisz płatki :) To zupełnie inny smak niż drożdże piekarskie, które w dodatku są aktywne, więc będą rosnąć i zmienią zachowanie całej masy. patrycccja 2012-05-12 14:04:15.247 Kompot: rabarbar & jabłka lub gruszki (wegańska) Właśnie zrobiłam: na 1 kg rabarbaru dałam pół kilo jabłek (odmiana eliza), sok z 1 cytryny i 2 łyżki cukru. Wyszło nie za słodkie, w sam raz. Pogoda dzisiaj nie za bardzo na zimny kompot, ale podgrzany ciepły też jest pyszny. Melisę to mi babcia parzyła, jak nie mogłam zasnąć :-) Świeżą to chyba trzeba samemu wyhodować? Bo gdzie to kupić? ~Marta 2012-05-12 13:17:00.991 ![]() Bardzo dobry przepis, juz dwa razy robilam, tym razem zapisalam sie na puszke.pl zeby skomentowac. :) Agneska 2012-05-12 12:50:56.92 ![]() Acha..Czuszko, przyjrzyj się zdjęciom ciasta przed pieczeniem. W foremce zostaje max. do centymetra wolnego miejsca. Po włożeniu do piekarnika na początku wyrasta a potem minimalnie opada i tyle na temat :) Natka 2012-05-12 11:43:52.277 ![]() Czuszko, wyjaśniło się..ciasto piszesz, że mało urosło w misce..zatem..skoro drożdże świeże to na pewno zbyt wysoka temperatura wody. Proponuję dodać wodę z kranu ciepłą, która ma temp. do 55. Wtedy automatycznie zmniejsza się ryzyko zabicia drożdży.(Pisała już o tym Patryccja w poprzednich postach) Czas wyrastania ciasta też jest względny. Raz będzie to 30min innym razem to 1 godzina. Nie należy popędzać ciast drożdżowych ;) Same urosną :) Natka 2012-05-12 11:40:56.562 ![]() Zawsze zalewałam zimną, o wrzątku nawet nie pomyślałam :) Myślę, że jak ktoś chce przyspieszyć, to może i wrzątkiem, ale osobiście nie próbowałam. Luna7 2012-05-12 11:21:54.682 ![]() a wiórki zalewamy wrzatkiem czy zimna woda? koralina 2012-05-12 10:48:29.022 Hiram - konfitura z rabarbaru z imbirem (wegańska) Właśnie zrobiłam pierwszy hiram w tym roku. Mój sposób przygotowania jest właściwie taki sam jak w tym przepisie. Daję zdecydowanie mniej cukru, a w połowie gotowania dorzucam łyżkę goździków i laskę cynamonu (którą potem wyławiam, goździki zostają). Hiram, który jadłam kiedyś w Szwecji miał wyczuwalny dodatek octu jabłkowego i był potwornie słodki. Myślę, że w tym przepisie rolę octu pełni cytryna (konserwuje). Uwielbiam hiram po prostu na chlebie bez żadnych dodatków. ~Marta 2012-05-11 20:57:33.145 ![]() A jak mi płatki akurat "wyszły", to lepiej dać drożdże świeże (ile?), czy piekarskie instant (wtedy też 3 łyżki?)? Luna7 2012-05-11 20:25:46.456 ![]() Kurcze, brzmi jakby miao wyjść :) Sama nie wiem, może zbyt ciepła ta woda jednak? Próbuj dalej. Mi też nie zawsze ten chlebek wychodzi idealny.. ale jest bardzo dobry, dlatego warto :D ryfka 2012-05-11 18:44:04.499 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |