puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Lista alfabetyczna
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
P
Q
R
S
Ś
T
U
V
W
Z
Ż
-
-
Fasolka wege - duszona z ziemniakami i pomidorami
autor: pat
dieta: wegańska
Atena: "Idealne na chłodne dni:)) Mutacje z wrzuconymi do środka kabaczkami, papryką, bakłażanem wskazane."
-
-
Fasolka z konserwowym groszkiem w pomidorach na ostro
autor: ~altelily
dieta: wegańska
Pyszne i bardzo sycące danie na szybko. :)
-
-
Fasolkowa pasta do kanapek
Pierwsze wegańskie smarowidło, które przypadło do gustu wtedy jeszcze jedzącemu mięso mojemu przyszłemu. Być może dlatego, że przyprawiłam je na wzór jego ulubionej fasolki 'po bretońsku' ;)
-
Fasolkowo - fasolka szparagowa duszona w pomidorach
Uwielbiamy tą fasolkę od kiedy spróbowaliśmy jej w Leszczynowej Dolinie :D Wcześniej wydawało mi się, że połączenie fasolki i pomidorów jest średnie, ale w towarzystwie cebuli, która nadaje całości słodkawy posmak i aksamitną konsystencję, to jest po prostu bajka! Zajadamy się tym aż uszy się trzęsą ;D Świetne samo i do obiadu.
-
Fasolomijo - sałatka z fasoli z pomidorem i ogórkiem konserwowym
autor: owa
dieta: wegańska
Pyszny koncert sałatkowy z udziałem czerwonej fasoli, gdzie pierwsze skrzypce gra olej lniany ;-) Hehe, ale napisałam :-)
-
Fast food: soczewica o smaku gyros
Potrawa powstała dzięki minimalistycznemu podejściu do gotowania.
-
-
-
Faszerowane kabaczki uniwersalne
Kolejny przepis, który można wykorzystywać w nieskończoność, ponieważ dzięki małym modyfikacjom nigdy się nie znudzi. A nasi domownicy/ goście będą przekonani, że ciągle wymyślamy dla nich coś nowego.
-
Faszerowane kapelusze
autor: Rena
dieta: lakto-wege
-
Faszerowane papryczki
Takie -ni stąd ni zowąd -podłużne papryczki kupiłam. Jak tylko je zobaczyłam, od razu pomyślałam, że fajnie będzie je czymś nafaszerować. I tak też uczyniłam. Ponieważ dawno jakoś nie robiłam nic z kaszą jaglaną, a kasza ta jest, jak wiadomo, najzdrowszą kaszą na Świecie- nadzienie było z niej właśnie. I było pyszną pysznością.
-
Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem)
Fatayer to arabska przekąska, szczególnie popularna w Syrii i Libanie, podawana w kilku wariantach smakowych. Jest to lekkie danie, które można spożywać od razu po upieczeniu, lecz spokojnie odgrzewać. Wizyta w arabskiej knajpce zainspirowała mnie do upieczenia własnych diy fatayerów, wyniki widzicie na zdjęciach :)
-
Fava - grochowa pasta do pieczywa
autor: ~xoa
dieta: wegańska
Ja tam lubię pasty z grochu :) Wcześniej zazw. jadłam puree z dodatkiem m.in. majeranku, ale doszłam do wniosku że czas na zmiany :) Fava to potrawa z kuchni greckiej.
-
Faworki wegańskie
autor: moni
dieta: wegańska
Przeróbka faworków po grecku. Jak mi się w końcu udało dopracować ten przepis, uczciłam to lampką wina.
-
Felafel
Wegańskie, smaczne, pasuje do wszystkiego :) Podajemy z ryżem, kaszą, surówką, z chlebem...
-
Fenkuł, czyli koper włoski. Pieczony.
autor: pat
dieta: wegańska
Ki: "Fenkuł to po polsku koper włoski. Je się zgrubiałą dolną część łodygi. Myślę, że bez problemu to kupisz w sklepach warzywnych, takich co sprzedają różne dziwne warzywa. W supermarketach też."
-
Fenkuł duszony z czosnkiem
Fantastyczny smak - zajadamy na wyścigi :) Może być sam albo jako jarzynka do obiadu. Jak dla mnie pyyyszności.
-
-
-
Feta w czosnkowo-tymiankowym oleju
Często wzdychałem w sklepach przy małych, ale drogich, słoiczkach sera w oliwie. Aż kolega podarował mi własnoręcznie zrobiony ser. Po różnych próbach osiągnąłem efekt, który mnie bardzo zadowala - tak więc i ja Was zapraszam teraz do serowo-czosnkowej przygody:)
-
Feta w sosie pomidorowo-paprykowo-czosnkowym
autor: Rena
dieta: lakto-wege
Wiku: "Idealnie do tego pasuje ciabatka :)))"
-
Figa z makiem - smarowidło
autor: ~Sylwia Falkiewicz
dieta: wegańska
Wygląda trochę jak karmel z puszki, tylko lepiej się smaruje. Bomba wapniowa w formie pysznego smarowidełka do wszystkiego - naleśników, pieczywa, ciastek, itd.
|