
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Figa z makiem - smarowidłoWygląda trochę jak karmel z puszki, tylko lepiej się smaruje. Bomba wapniowa w formie pysznego smarowidełka do wszystkiego - naleśników, pieczywa, ciastek, itd.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:10 suszonych fig
1 łyżeczka suchego maku, całego lub mielonego Przygotowanie:
Figi namoczyć czyli zalać przegotowaną wodą i zostawić na jakiś czas (godzina-dwie albo cała noc, zależy kiedy zaczynamy namaczanie ;))
Dobrze napęczniałe figi odsączyć na sicie. Surowy mak warto najpierw zmielić. Zblendować figi z makiem dodając trochę wody dla uzyskania gładkiej masy o odpowiedniej do smarowania konsystencji. Wskazówki i uwagi:Mak to nie tylko wapń. Jego dodatek sprawia, że pasta nie jest tak bardzo słodka.
Można przechowywać w lodówce przez wiele dni.
Nadesłał(a) ~Sylwia Falkiewicz,
dnia: Jan 19, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() PS. Nie dodawajcie więcej maku, bo wam wyjdzie bure ;D Dana, takiego zwykłego maku, prażonego czy nie, blender chyba nie "chwyci", a jak zostanie niezmielony, to się nie strawi i nici z wapnia. patrycccja Jan 24, 2014
z tym, że najlepiej saute
~kaja Jan 22, 2014 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Smarowidło do kanapek z soczewicy (wegańska)Smarowidło daktylowe / słód daktylowy (wegańska) Legumina z maku (ovo-wege) Ciasteczka biszkoptowe z makiem (ovo-wege) Kruche ciasteczka z makiem (wegańska) Bułeczki orkiszowe z makiem (bez ograniczeń) Kluski kładzione z makiem (wegańska) Proste smarowidło z twarożku i świeżych warzyw (lakto-wege) Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry (wegańska) Bobowe danie (smarowidło / pasta z bobu) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
mimikra87 Nov 21, 2014