7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Feta w czosnkowo-tymiankowym oleju

Często wzdychałem w sklepach przy małych, ale drogich, słoiczkach sera w oliwie. Aż kolega podarował mi własnoręcznie zrobiony ser. Po różnych próbach osiągnąłem efekt, który mnie bardzo zadowala - tak więc i ja Was zapraszam teraz do serowo-czosnkowej przygody:)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 opakowania sera typu feta
4 cebule
3 średnie główki czosnku
2-3 łyżeczki tymianku
5 liści laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
pieprz
ok. 1 litra oleju/oliwy

Przygotowanie:

Drobno posiekać cebulę i zmiażdżyć czosnek, całość przemieszać, dodać przyprawy. Można eksperymentować ze swoimi składami przypraw, mój kolega dodaje np. trochę lubczyku. Fetę pokroić na dość dużą kostkę i bardzo delikatnie wymieszać z resztą potrawy (by się ser za bardzo nie porozwalał). Całość przełożyć do słoików i zalać do pełna olejem/oliwą.

Spożywać najlepiej po minimum 3 dniach. Danie można dość długo przechowywać w lodówce. Wykorzystywać jako przystawkę z białym pieczywem albo smakować wg innych upodobań spożywających.

Wskazówki i uwagi:

W oryginale zapewne używana jest oliwa – ale z przyczyn ekonomicznych ja używam oleju – nie myślę zresztą, by wiele potrawa traciła smakowo. Jak zostanie nam olej, to można go jeszcze wykorzystać, nawet w najprostszy sposób – maczając w nim kawałki chleba i spożywając.

W cenie ok. 20 zł. otrzymamy ok. 2 litrowe słoiki sera w zalewie - to chyba bardzo przyzwoita cena. Życzę smacznego:)
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2011-02-20 17:07:06.11
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Po kilku próbach trochę, acz zdecydowanie, przebudowuję mój przepis - wystarczy tylko jedna główka czosnku. Ponadto można na przemian wkładać do słoików fetę i olej z pozostałymi składnikami - wtedy nam się nie porozwalają kawałki sera.
zabrzanin 2011-12-26 15:00:24.724

brzmi zachęcająco:) zaraz zrobię:D
Magda-Andrzej 2011-11-01 15:14:21.863

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta z tofu fety z ogórkiem kiszonym, kukurydzą i olejem lnianym (wegańska)
Sałatka brokułowa z fetą i czosnkowymi płatkami migdałowymi (lakto-wege)
Sałatka z brokuła i sera feta z sosem czosnkowym (lakto-wege)
Feta w sosie pomidorowo-paprykowo-czosnkowym (lakto-wege)
Naleśniki z brokułami, serem feta i sosem czosnkowym (bez ograniczeń)
Sałatka Częstochowska - brokuły z fetą i sosem czosnkowym (bez ograniczeń)
Majonez tymiankowo-cytrynowy (ovo-wege)
Zupa pomidorowo-tymiankowa (wegańska)
Napój winogronowo-tymiankowy (wegańska & RAW)
Sałatka brokułowa z (tofu)fetą i czosnkowymi płatkami migdałowymi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas