Tę surówkę zawsze serwuje mi tato, kiedy u niego jestem. Skąd wytrzasnął przepis - nie mam pojęcia. Najlepsza jest drugiego dnia po przygotowaniu. Można ją jeść do obiadu, ale świetna jest też na chrupkim pieczywie. Porcja 180g dostarcza 105 kalorii.
Mało ludzi wie, że liście rzodkiewki można jeść. Warto jednak przemóc zdziwienie i wypróbować ten pomysł :) Jeśli jednak nie chcemy jeść liści lub są stare/zwiędnięte/... możemy użyć sałatę. Surówka jest kolorowa, soczysta i chrupiąca - pyszna.
Surówka pobudza trawienie, wpływa żółciopędnie, żółciotwórczo (zasługa przede wszystkim czarnej rzepy) i oczyszczająco na organizm. Poprawia pracę jelit i usuwa zaparcia. Sprzyja ładnej figurze. Podana jako przystawka do obiadu zdecydowanie ułatwia trawienie tłuszczów.