Podstawa ciepłej kuchni wegańskiej. Inna nazwa tej potrawy to również "zupa na winie" lub "fud syrkyl nau". Proste do zrobienia, wymaga jednak cierpliwości i 2 godzinek czasu.
Podstawa ciepłej kuchni wegańskiej. Inna nazwa tej potrawy to również "zupa na winie" lub "fud syrkyl nau". Proste do zrobienia, wymaga jednak cierpliwości i 2 godzinek czasu.
Efekt spontanicznego eksperymentu, którego wynik zupełnie przeszedł moje oczekiwania :) Miałam ochotę na coś marynowanego z dużą ilością koperku, a akurat miałam trochę upieczonej dyni muszkatołowej. Tak wpadłam na pomysł przygotowania dania a la "gravlax" - czyli łososia marynowanego z przyprawami i dużą ilością koperku.
Szparagi są bardzo dobre. Występują w dwóch wariantach: białe i zielone. Najlepiej jest wybierać młode, proste pędy o zwartym wierzchołku. Szparagi zielone są bardziej delikatne niż białe.
A najlepsze są proste przepisy na ich przygotowanie.
Dobre na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki czy kanapek, dobre na podwieczorek jako deser lub nawet na błyskawiczną kolację :)
Przepis luźno inspirowany wpisem na pewnym blogu.
To bardzo fajna propozycja na nieco inne, mniej tradycyjne świąteczne śniadanie. A gdy wśród naszych świątecznych gości trafią się dzieci to po takim śniadaniu mamy duże szanse na tytuł ulubionej cioci/wujka :) Danie ma też tę zaletę, że można je przygotować wieczorem, a rano włożyć tylko do piekarnika, zapiec i gotowe :)
Hummus to jedno z najpopularniejszych dań krajów dalekowschodnich. Za pierwszym razem niezbyt mi posmakowało, jednak z kolejnymi było coraz lepiej i teraz jestem jego wielką fanką :)
Próbując różnych kombinacji starałam się oddać smak hummusu, jaki oryginalnie jadłam w Palestynie. Chyba mi się udało.
Hummus to zimna wegańska przekąska, podawana najczęściej z pitą. Przepis, do wypróbowania którego szczególnie zachęcam, to wersja tradycyjnego hummus z dodatkiem bardzo zdrowego oleju lnianego.
Hummus to zimna wegańska przekąska, podawana najczęściej z pitą. Przepis, do wypróbowania którego szczególnie zachęcam, to wersja tradycyjnego hummus z dodatkiem bardzo zdrowego oleju lnianego.