puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Sałatka z buraków i gruszek z pietruszkowym pesto
Porcja 160 g poniższego wynalazku dostarcza 82 kalorie.
-
Sałatka z ciecierzycą, tofu-fetą, papryką i musztardą francuską
Sycąca i smaczna sałatka. Dobry dodatek do obiadu, ale w wersji solo również świetnie się sprawdza. Nie mając musztardy francuskiej lepiej się za sałatkę nie zabierać - to ona nadaje całości charakteru.
-
Sałatka z ciecierzycy z koperkiem i wegańskim sosem czosnkowym
Przepis na podobne sałatki funkcjonuje w internecie jako "vegan tuna salad". Moja wersja się nieco różni - użyłam ogórka kiszonego, zrezygnowałam też z części dodatków, na przykład selera naciowego. Wegański majonez, słabo dostępny w Polsce, zastąpiłam domowej roboty, wegańskim sosem czosnkowym. Pyszny dodatek do chleba, na śniadanie lub kolację, a ponadto ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne.
-
Sałatka ze szpinaku i truskawek
autor: fangy
dieta: wegańska & RAW
Przepis od koleżanki z Meksyku. Składniki, których normalnie bym nie połączyła, ale... PYCHA!
-
-
-
-
-
-
Sałatka z orkiszu z pomidorem i natką
Orkisz jest bogatym źródłem błonnika, witaminy A, E i D, zawiera cynk, miedź i selen.
Sałatkę można podawać jako dodatek do dań głównych oraz jako przekąskę.
-
Sałatka z rukolą, cykorią, jabłkiem i ananasem
Ciekawe połączenie owoców z nutką pikanterii.
-
-
-
Sentymentalna sałatka pomidorowa z ananasem
autor: pat
dieta: wegańska
Kudłata: "Ten przepis towarzyszy mi od ponad ćwierćwiecza. Po raz pierwszy bowiem niebanalną sałatkę z ananasa i pomidora podano na naszym weselu. Wzbudziła zainteresowanie, zdziwienie, zachwyt u niektórych gości. I potem przez lata, w sezonie pomidorowym powtarzałam ją przy różnych okazjach. [...] Wspaniale wygląda zestaw żółtego ananasa i czerwonego pomidora z odrobiną zieleni. Wspaniale również smakuje ta słodko - kwaśna kombinacja znana skądinąd z kuchni chińskiej. Podawać proponuję w szklanej salaterce, wówczas widoczna jest cała uroda potrawy. No i konsumować od razu, bo potem pomidory tracą jędrność."
-
-
-
-
Żółta sałatka ryżowa z ananasem, kukurydzą, panierowanym tofu i curry
Pyszna wieloskładnikowa sałatka dla miłośników curry, idealna na przyjęcia, lub jako obiad :) Zainspirował mnie przepis koleżanki, która robiła te potrawę z kurczakiem, ja zastąpiłam go tofu, dodałam por i paprykę. Sałatka jest słodka w smaku, przez pora i curry odrobinę ostra - jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję, można zastąpić pora dowolnymi kiełkami lub selerem (będzie bardziej gorzkawa).
-
Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi
autor: EwaH
dieta: wegańska
"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
-
-
Fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą
Prościzna jakich mało, a taka pycha! Sama też nie wierzyłam, że to AŻ TAK genialne połączenie, póki nie spróbowałam :D O niebo lepsze i zdrowsze niż z zasmażką. Może stanowić samodzielną potrawę lub być częścią drugiego dania - i w roli sałatki i "kotleta" :)
-
Fasolomijo - sałatka z fasoli z pomidorem i ogórkiem konserwowym
autor: owa
dieta: wegańska
Pyszny koncert sałatkowy z udziałem czerwonej fasoli, gdzie pierwsze skrzypce gra olej lniany ;-) Hehe, ale napisałam :-)
-
Imprezowa sałatka makaronowo-puszkowa Agaty
Sałatka stworzona dla mnie przez moją przyjaciółkę Agatę. Bardzo kolorowa i bardzo mi smakuje!!! Doskonała na imprezy, nie nadwyręża domowego budżetu, z paczki makaronu wychodzi ogromna micha i większości osób bardzo smakuje.
-
Sałatka Tabuleh (Tabouleh) z dodatkiem ziół
autor: Rena
dieta: wegańska
Jest lekko kwaskowata i bardzo orzeźwiająca. Najlepiej przygotowywać w przeddzień. Smak naprawdę zadziwiający.
-
Bardzo zdrowa i pożywna sałatka kapuściana z fasolą i ogórkami kiszonymi
autor: Ceceg
dieta: wegańska
Surówkę należy jeść jako oddzielny posiłek, ponieważ zawiera białko (niełączliwe z węglowodanami!), zresztą można się nią bardzo nasycić i nie warto psuć sobie smaku niczym innym ;)
|