Bez jajek, bez mlecznej śmietany... za to ze śmietaną słonecznikową lub z tofu i dodatkowo tofu pokrojonym w kostkę. Proste! :) Tofu, zwł. to wyprodukowane przy użyciu soli wapniowych, jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Słonecznik zawiera go mniej, ale też nie jest źle. To ważne przy zupie szczawiowej, bo wapń równoważy kwas szczawiowy.
Wszelkie zielone zupy w wegetariańskim wykonaniu mają przeważnie "wkładkę" w postaci jajek. Ja zamiast jajek dałam kluseczki, bardzo dobrze spełniają rolę dodatku :)
Zupa jest zielona i nie wygląda zbyt fajnie, ale dodając jogurt lub twarożek nieco podkręca się stronę wizualną. W smaku jest wyśmienita. Musztarda robi swoje:)
Byłam sceptycznie nastawiona do zielonych ogórków na ciepło, ale naprawdę warto spróbować, bo zaskakuje pozytywnie. Trochę jak zwykła ogórkowa, ale sezonowa i bez kwaśnego posmaku ;). Częstowałam kilka osób i wszystkim bardzo smakowała, mi oczywiście też :)