Jeśli chodzi o ilość wartości odżywczych przypadających na 1 kcal, to jarmuż jest na czołowym miejscu wśród wszystkich rodzajów żywności. Dlatego też po te zielone bądź fioletowe liście powinniśmy sięgać jak najczęściej. W naszym przypadku przynajmniej raz w tygodniu jarmuż gości na kanapce. Jednak, choć pasta smakuje wybornie, nadszedł czas na małą odmianę.
Zupkę tą mogą śmiało spożywać osoby stosujące dietę Montignac (bez mąki itd.). Zamiast kalafiora można użyć innych warzyw, np: zielony groszek. Doskonale smakuje również na zimno jako przystawka (pycha).
W ten sposób ugotowana zupa mleczna jest bogatsza w składniki mineralne, witaminy i jest lepiej tolerowana przez ludzi w podeszłym wieku. Ma bardzo dobry smak.
No nic prostszego. Zawsze zabieram taki napój-zupę w podróż i konsumujemy wg uznania. Jedni piją, inni jedzą z sucharami, bułkami, paluszkami, a nawet makaronem. Dla każdego od małego do starszego, smaczne, zdrowe, dietetyczne.
T.A.P: "Polecam zupę, którą robi się w sezonie owocowym, ale można i poza. Zupa powinna mieć konsystencję lekko kisielową, można ją podawać gorącą, letnią lub całkiem zimną. Na taki obiad, na drugie danie, zwykle serwuję naleśniki z serem lub/i dżemem, pierogi z serem na słodko."
T.A.P: "Polecam zupę, którą robi się w sezonie owocowym, ale można i poza. Zupa powinna mieć konsystencję lekko kisielową, można ją podawać gorącą, letnią lub całkiem zimną. Na taki obiad, na drugie danie, zwykle serwuję naleśniki z serem lub/i dżemem, pierogi z serem na słodko."