7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

nasse : komentarze użytkownika

1 2 3  


Wegański tort z owocami i bitą śmietaną kokosową (wegańska)
Magda, fix to mieszanka skrobi, które utrzymują śmietanę i sprawiają, że nie spływa. Możesz dodać łyżeczkę skrobi lub w ogóle nie dodawać, jeśli mleko było dobrej jakości i rozwarstwiło się porządnie :)
nasse Sep 5, 2015

Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska)
Magda, nie ma potrzeby dodawać jajka, wielokrotnie robiłam różne kluski i nigdy nie dodawałam jajka :) Najlepiej wrzucić kilka kluseczek i sprawdzić po ugotowaniu - jeśli będą za miękkie, wtedy najlepiej dodać trochę więcej mąki.
nasse Dec 30, 2014

Ciecierzyca w sosie pomidorowym (wegańska)
Do gotowania ciecierzycy (i reszty twardych, długo gotujących się strączków) dodaję sody oczyszczonej - jest miękka w przeciągu 30-45 minut i bardzo łatwo odchodzą od niej skórki, co ważne przy robieniu hummusu.
nasse Jul 19, 2014

Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora) (wegańska)
Przepyszne kuleczki! Jedliśmy na obiad, ale będą świetne na każdą imprezę. Musiałam dodać więcej mąki grochowej: przy 100 g nie chciało się lepić.
nasse Jun 23, 2014

Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
W poznańskich Biedronkach jest za 4 zł za paczkę :)
nasse May 9, 2014

Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska)
No i ostatnio zrobiłam wersję oryginalną, bez żadnych zmian. Wyszło naprawdę pyszne, żurawina i orzechy laskowe pasują do brukselki doskonale :)
nasse Jan 24, 2014

Owsianka - tradycyjne płatki owsiane na mleku (wegańska)
Ja robię owsiankę inaczej: wieczorem zagotowuję 1/2 szklankę płatków górskich z 1 szklanką wody i przykrywam. Przez noc płatki wchłaniają całą wodę, więc od rana wystarczy tylko dolać mleko do takiej konsystencji, jaką chce się otrzymać i podgrzać.
nasse Jan 11, 2014

Czekoladowe ciastka z orzechami (wegańska)
Ciastka spłaszczamy dłonią czy same się rozlewają w trakcie pieczenia?
nasse Dec 19, 2013

Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska)
Ciekawy przepis! Na pewno wypróbuję, bo zawsze miałam problem z dobrym, wegańskim lukrem. Czy ten nadaje się też do polania nim drożdżówek lub ciast?
nasse Dec 18, 2013

Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi (wegańska)
U mnie dziś na obiad było coś podobnego: brukselka z patelni z wędzonym tofu, orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami. Do tego kasza pęczak i łyżeczka dżemu z żurawiny. W dzieciństwie nie znosiłam brukselki, a teraz jestem oddaną fanką :D
nasse Dec 16, 2013

Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska)
Patrycja, dzięki za piękne zdjęcia! :)
nasse Dec 14, 2013

Naleśniki gryczane (bezglutenowe) (wegańska)
Dzięki za opinię! To prawda, nie smakują jak naleśniki z białej mąki. Mi to odpowiada, bo od dłuższego czasu ją ograniczam i, jeśli nie robię naleśników bezglutenowych, to smażę je z mąki pełnoziarnistej. Mi dużo bardziej smakują w wersji "ciemnej", ale jeśli ktoś lubi "jaśniejsze" smaki, to warto część mąki zastąpić delikatniejszą :)
nasse Dec 5, 2013

Parówki sojowe z ananasem (wegańska)
Bardzo dobre! Smakuje jak pyszne i bardzo niezdrowe danie ze słoika :) Wprowadziłam kilka zmian: zmniejszyłam ilość oleju do jednej łyżki, nie dodałam curry i soli, bo parówki same w sobie są słone. Dobra opcja na zimą, gdy warzywa są podłe.
nasse Dec 4, 2013

Chocolate Chip Cookies (wegańska)
Potwierdzam wszelkie zachwyty: ciasteczka są banalne do zrobienia i przepyszne.
nasse Nov 23, 2013

Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem) (wegańska)
Zrobiłam inny farsz i piekłam w formie "klasycznych" pierogów, ale ciasto wyszło IDEALNE! Polecam!
nasse Nov 13, 2013

Rogale marcińskie na 11 listopada (wegańska)
Patrycjo, chętnie bym przesłała, ale właśnie został zjedzony ostatni i nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto jest pracochłonne, ale raz do roku można zaszaleć - zwłaszcza, gdy jest się rodowitą poznanianką i tęskni się za porządnym rogalem :)
nasse Nov 11, 2013

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska)
Patrycja, jak zwykle miałaś rację, mus ściemniał. Próbowałam go rozcieńczonego wodą, jadłam na grzankach, jako dodatek do placków, owsianki i kaszki, ale najpyszniejszy jest wmieszany w mleko sojowe. Smakuje trochę jak jogurt pitny ;)
nasse Nov 7, 2013

Surowy mus z żurawiny z Lubelszczyzny (wegańska)
Ten mus jest przepyszny! Zrobiłam z żurawiny wielkoowocowej, przez co jest bardziej różowy niż czerwony. Mam nadzieję, że wytrzyma trochę czasu w lodówce, bo wyszło go sporo :)
nasse Nov 5, 2013

Dyniowe gnocchi pełnoziarniste (wegańska)
Ja zawsze kroję dynię na kawałki, wykładam na blachę i piekę do miękkości. Potem obieram skórę (łatwo odchodzi od miękkiego miąższu) i blenduję na gładko.
nasse Oct 28, 2013

Jabłkowe kluski kładzione (wegańska)
Dana, może spróbuj z gryczaną lub jaglaną? Te kluseczki nie smakują jak lane - są dosyć duże i mięciutkie. Naprawdę ciekawe w smaku :)
nasse Oct 27, 2013

Babeczki dyniowo-cytrynowe (wegańska)
Upiekłam! Moim znajomym bardzo smakowały, zwłaszcza z wegańskim lemon curdem, ale dla mnie były zbyt gumowate. Następnym razem wymieniłabym siemię lniane na ocet, który jest według mnie lepszym zamiennikiem jajka w babeczkach :) Dodałam mniej przypraw i tak czy inaczej były bardzo korzenne, więc jeśli ktoś nie przepada za piernikowymi smakami, to lepiej, żeby ograniczył ilość.
nasse Oct 27, 2013

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Patrycja, jest bardziej cierpki niż biały sezam. Tahini nie używam do słodkich potraw, tylko do hummusu, baba ghanoush, różnych dipów i sosów, więc lekka goryczka mi nie przeszkadza, a nawet wzbogaca smak ;)
Ja sezam niełuskany kupuję albo w większych marketach (na pewno w Auchanie i Leclerku), albo w sklepach ze zdrową żywnością. Nie spotkałam się nigdy z takim sezamem na wagę :)
nasse Oct 13, 2013

Tahini tradycyjne lub białe - domowe, najlepsze, bez goryczki, bez niepotrzebnych dodatków (wegańska)
Robię dokładnie tak samo, bez dodatku oleju - przy długim miksowaniu nie jest potrzebny. Ja jednak robię z niełuskanego, dzięki czemu ma prawie dwa razy więcej wapnia :)
nasse Oct 12, 2013

Wegańskie bezy (wegańska)
Moja piana ubiła się świetnie i myślałam, że mi się uda. Niestety, bezy całkowicie rozpłynęły się w piekarniku. Może spróbuję jeszcze raz, ale na pewno nie prędko.
Scansenmuseum, przy oddzielaniu siemienia od kisielu trzeba działać szybko i przelać zaraz po wyłączeniu palnika. Już lekko schłodzony kisiel mocno gęstnieje. Testowałam wielokrotnie, bo z siemieniowego kisielu robię maskę na włosy :)
nasse Oct 11, 2013

Puszyste ciasto z owocami (np. ze śliwkami) (wegańska)
Cimeriesi, ja dodaję do tego ciasta 1/3 szklanki oleju i wychodzi wspaniałe, więc raczej to nie kwestia tłuszczu. Może za długo czekałaś zanim wstawiłaś ciasto do piekarnika?
nasse Oct 7, 2013

1 2 3  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas