7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rogale marcińskie na 11 listopada

Poznański przysmak pieczony z okazji 11 listopada, czyli dnia świętego Marcina, na który składa się ciasto półfrancuskie i nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii. Przepis zweganizowany z sukcesem :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 18 rogali

ciasto półfrancuskie:
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka sojowego
500 g mąki pszennej
12 g drobnoziarnistej soli
50 g cukru pudru
275 g margaryny bezmlecznej

nadzienie:
300 g białego maku
100 g marcepanu
3/4 szklanki cukru pudru
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

dodatkowo:
lukier z 1 szklanki cukru pudru i 2 łyżek mleka sojowego
posiekane orzechy włoskie lub ziemne

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i odstawić na 10 minut do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę przesiać z solą i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od miski. Miskę z ciastem przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na około 60 minut.

Ciasto uderzyć kilkukrotnie pięścią, aby opadło. Przykryć ścierką i odstawić do lodówki na 4 do 8 godzin.

Godzinę przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować margarynę: umieścić między dwoma kawałkami folii spożywczej i rozwałkować na płaski kwadrat. Pozostawić w temperaturze pokojowej.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kwadrat 1,5-2 razy większy od kostki margaryny. Na środku umieścić kwadrat z margaryny i przykryć go ciastem składając jego rogi do środka. Rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Wyciągnąć i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Ponownie wyciągnąć i obrócić o 90 stopni. Rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 do 60 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Mak, orzechy włoskie i migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Na drobnym sitku odsączyć z wody i dokładnie zblendować z pozostałymi składnikami nadzienia lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x40 cm i przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Oba prostokąty podzielić na 9 trójkątów. Na każdy nałożyć masę rękawem cukierniczym i zwijać rogale: założyć podstawę trójkąta na masę, przeciąć na pół i mocno dociskając zwijać dalej tak, by nadzienie lekko wypływało na ciasto.

Gotowe rogale odstawić do podwojenia objętości na około 90 minut. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Ciepłe polukrować i posypać ulubionymi orzechami.
Nadesłał(a) nasse, dnia: 2013-11-11 19:06:48.826
Źródło/autor przepisu: ciasto: M. Roux „Ciasta pikantne i słodkie”, nadzienie: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22656&hl=rogale&st=0
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Faktycznie, będąc poznaniakiem wypada zrobić rogale :) Dobra, więc pamiętaj o mnie za rok ;D
patrycccja 2013-11-11 22:56:54.284

Patrycjo, chętnie bym przesłała, ale właśnie został zjedzony ostatni i nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto jest pracochłonne, ale raz do roku można zaszaleć - zwłaszcza, gdy jest się rodowitą poznanianką i tęskni się za porządnym rogalem :)
nasse 2013-11-11 21:53:55.422

Nasse, wow, _trochę_ pracy to kosztowało.... :) Chętnie bym spróbowała takiego gotowego ;D Podziwiam :)
patrycccja 2013-11-11 19:17:53.706

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Rogale zwyczajne (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas