7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
|
|
|
|
|
puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -
Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie (wegańska)
Świetny, zrobiłam z 3/4 porcji, masa tofurnikowa wg przepisu, ale spód tańszy - sproszkowany słonecznik i zmiksowane rodzynki. Niestety, nie dał się upiec w podanym czasie, był wciąż surowy w środku, więc dłużej siedział (godzinę zamiast 40 minut), przez co spód mi się nieco przypalił. Ciasto samo w sobie pyszne, nie za słodkie. Na przyszłość pokombinowałabym może z mąką jaglaną (by zostać przy bezglutenowości produktu) zamiast części tofu :) No i wygląda naprawdę rewelacyjnie :) Luna7 2014-04-21 16:04:22.433
Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska)
![]() ![]() ![]() ![]()
Super babeczki! Zrobiłam do nich lukier z cukru pudru i soku z cytryny z dodatkiem mąki pszennej, by nadać mu biały kolor. Taka polewa wygląda świetnie i tak też smakuje. Minusem jest to, że następnego dnia lukier może być trochę "pomarszczony" na wypiekach.
P.S. Jeśli robicie lukier do babeczek wystarczy, że dacie 3/4 szklanki cukru do ciasta:) soap_dish 2014-04-21 14:12:10.408 Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!) (wegańska) testujemy... pomieszałem kuskus z kasza manna.zamiast syropu z cukrem zrobiłem z miodem... skowronek 2014-04-21 13:43:14.473
Wegańskie mac and cheese (z "masą serową" z kalafiora i tahini) (wegańska)
Olexy, dopisane przez ciebie składniki już dodałam do przepisu. Jeśli dosłałaś nam je wcześniej mailem, to na prawdę nie wiem co się stało - zawsze wprowadzamy modyfikacje, o które proszą autorzy... No ale ważne że teraz już jest ok :) Co do możliwości edycji przepisu to wolę nic nie deklarować - chciałabym, ale tyle rzeczy czeka w kolejce do zmian, a ja po prostu nie mam czasu... :/ admin 2014-04-20 17:56:34.471
Babka cytrynowa (wegańska)
![]() ![]() ![]() ![]()
wyszło mi tak, że lepiej smakuje niż wygląda, ale w sumie lepiej tak niż na odwrót ;)
Fox 2014-04-20 00:15:58.531
Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym (wegańska)
Mam podobne spostrzeżenia jak Majczi. Kokosowe w smaku to one nie wychodzą... Za to są potwornie delikatne, kruche i trudne przy odwracaniu, zwł. jeśli użyje się zbyt "pełnego" mleczka. Ciasto zawiera wtedy zbyt dużo tłuszczu i takie są właśnie efekty... Tubbsik niby ostrzega przez tym we wskazówkach, ale nie spodziewałam się, że będą AŻ TAK delikatne. Ja w sumie wolę zwykłe naleśniki i pokombinować nad jakimś dobrym kokosowym farszem :) patrycccja 2014-04-19 20:23:57.961
Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego (wegańska)
![]() ![]() ![]() ![]()
Pyszny i sto razy lepszy od zwykłego majonezu (którego kiedyś nie byłam fanką)!
Mój sojonez miał trochę grudek i kolor beżowy (użyłam makaronu razowego), ale nie przeszkadzało mi to podjadać go nawet "na surowo". :) martusiak 2014-04-19 19:34:06.015
Chłodnik andaluzyjski - pomidorowy z grzankami (Gazpacho a'la Andaluza) (wegańska & RAW)
![]() ![]() ![]() ![]()
Wspaniałe i smakowite źródło witamin!...
Ale popsułam kolor ogórkiem, gdyż wzięłam zbyt duży, nie obrałam go ze skórki i zmiksowałam ze wszystkim... Następnym razem dodam go pokrojonego w kostkę. ;) martusiak 2014-04-19 19:31:28.773
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
![]() ![]() ![]() ![]()
Pyszne, mokre i zdrowe! A zamiast słodu czy rodzynek dodałam namoczone przez noc daktyle, dzięki temu ciasto jest bardzo słodkie, bez sztucznych dodatków (wówczas trzeba dać więcej mąki). ;)
Wiem, że w przepisie aromat waniliowy jest opcjonalny, ale uważam go wręcz za zbędnego, bo ciasto niesamowicie pachnie samo w sobie. :) martusiak 2014-04-19 19:28:57.652
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) (wegańska)
Kazek, to prawda - na ostatnie święta tak właśnie zrobiłam i wyszła bajka! Najpyszniejszy barszcz jaki w życiu jadłam! :D Wcześniej wydawało mi się, że własny zakwas z buraków to wyższa szkoła jazdy, że nie dam rady. Później przez 2 czy 3 lata próbowałam i tylko upewniałam się w swoim przekonaniu. Aż dziadek Jurek sprzedał mi swój patent: puszka.pl/przepis/8297-zakwas_na_barszcz_wg_dziadka_jurka_z_krakowa.html - teraz wychodzi mi za każdym razem! :D patrycccja 2014-04-19 17:18:19.658
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej (wegańska)
Olalalala, zobacz ile osób oceniło ten przepis - czy myślisz, że razowiec zdobyłby właściwie komplet gwiazdek, gdyby z mąką razową nie wychodziło? ;D Niemniej coś musiało być za 1szym razem nie tak - tyle że nie mam pomysłu co... bakalie na pewno nie zawiniły. Dziwi mnie, że z drobno mieloną orkiszową (taką czeską pewnie?) wyszło ci lepiej niż z prawdziwą razową. Ja miałam odwrotnie - z drobnomieloną, pełnoziarnistą, orkiszową mąką wyszła mi nieco gorsza konsystencja. Nie wiem jak to określić, ale taka bardziej nijaka, miałka. Z grubiej mieloną mąką (razową = raz mieloną) jest zdecydowanie fajniejsza. No i bądź teraz mądry o co z tymi mąkami chodzi ;D patrycccja 2014-04-19 17:13:16.262 Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska) nic specjalnego. dużo roboty, a efekt końcowy niestety nie zachwyca. chryste 2014-04-19 16:18:24.199
Kotleciki marchewkowo-słonecznikowe (wegańska)
julianka, zawsze! :) Każde kotlety możesz upiec. Natomiast nie każde, które przewidują pieczenie, możesz usmażyć, bo jeśli nie mają właściwiej konsystencji, mogą się rozwalać. patrycccja 2014-04-19 16:03:36.386
Wegańskie mac and cheese (z "masą serową" z kalafiora i tahini) (wegańska)
Rzeczywiście sos z tymi proporcjami może być nieco mdły. Zapomniałam o trzech składnikach, które dosłałam mailem gdy się zorientowałam, ale administrator chyba mimo wszystko przepisu nie edytował.:< (puszko! kiedy wprowadzicie możliwość edycji przez autorów?) No nic, w każdym razie dodajemy do wszystkiego jeszcze: 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczkę cebuli w proszku 1 łyżeczkę gorczycy w proszku (lub 2 łyżeczki musztardy) Z tymi przyprawami mdły z pewnością nie będzie! :) Olexy 2014-04-19 15:57:43.617
Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą (wegańska)
Majczi, czosnek dobry do wszystkiego! ;D A rukola to faktycznie chwila-moment. Dosłownie, tak jak napisałam, trzeba jej tylko chwilę, żeby oklapła. Zwł. jeśli później ma trafić do świeżo ugotowanego makaronu - to przecież dalsze podgrzewanie. patrycccja 2014-04-19 15:47:31.256
Pieczeń orzechowa (klops) z soczewicą, grzybami i warzywami (wegańska)
Ironka, z surową, NAMOCZONĄ soczewicą :) Czerwona mało potrzebuje, żeby nie była surowa, więc jestem pewna, że ona akurat nie będzie żadnym problemem :) patrycccja 2014-04-19 15:45:38.39
Szpinak lub jarmuż z ziemniakami w masali (wegańska)
Normalnie jarmuż trafia pod strzechy! Dzięki za cynk Spooky_Morrigan :) patrycccja 2014-04-19 15:42:01.501 Bułeczki kajzerki (wegańska) na pierwszy rzut oka to proporcje coś nie grają, za dużo płynu,zrobiłem według przepisu rozczyn, zostało mi 0.5 l mleka sojowego i 0.5 mąki, po wyrośnięciu rozczynu i dodaniu pozostałej ilości mąki ciasto wydaje się być w prawie dobrej konsystencji. Ale dodałem jeszcze odrobinę mleka które pozostało i zrobiła się breja nie do zarobienia więc trzeba było zagęścić to mąką do konsystencji urabialnego ciasta. diabe 2014-04-19 12:58:58.103
Sztandarowa babka czyli ciasto kokosowo-cytrynowe (wegańska)
Niflheim, spróbuj zmienić formę. Mi wychodził zakalec jak piekłam w za wysokiej formie. attuna 2014-04-19 11:39:57.947 Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska) Przepyszny!Faktycznie z wałkowaniem należy sobie odpuścić,ale smak rekompensuje wszystko:) magonia 2014-04-19 10:20:21.551 Pasztet z fasoli z orzechami (wegańska) Pycha!Jako sklejacza użyłam siemienia i otrąb owsianych,dałam też więcej orzechów,sporo sosu sojowego,warzyw nie gotowałam,tylko podsmażyłam.Po odstaniu rzeczywiście trzyma się w kupie:) magonia 2014-04-19 10:17:06.161
Sernik z tofu czekoladowy - pyszny (wegańska)
![]() ![]() ![]() ![]()
Niebo w gębie. Bardzo sernikowe, nawet moja mama (która zarzeka się, że nie lubi wegańskich dań udających tradycyjne) chwaliła. Następnym razem dodam mniej cukru i więcej kwaśnego (może sok z cytryny), ale nawet bez tych modyfikacji daję maksymalną ocenę. Zrobiłam z mąki bezglutenowej i z domieszką karobu - jak widać, bez uszczerbku na walorach smakowych.
kruszonka 2014-04-19 10:12:37.648 Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]()
nie moge przestac ich jesc... zjadlam juz trzy na sniadanie! Sa rewelacyjne :)
rudasna 2014-04-19 06:50:08.789 Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie (wegańska) Wygląda nieziemsko, ale trochę drogi. ~hipiska 2014-04-18 23:45:21.748 Warzywny tort naleśnikowy czerwono-zielony (lakto-ovo-wege) Temperatura dla termoobiegu? ~jaga 2014-04-18 22:53:51.307 |
|
| © 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |