7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chłodnik andaluzyjski - pomidorowy z grzankami (Gazpacho a'la Andaluza)

Potrawa hiszpańska. Przepyszna. W upalne dni spisuje się rewelacyjne.

Średnia ocena: [4.9 z 9 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 4 osób

1/2 kg dojrzałych pomidorów (czyli 3-4 średnie szt.)
mały surowy ogórek (niekoniecznie)
2 strąki papryki (zielona i czerwona)
1 nieduża cebulka
2-3 ząbki czosnku (ja uwielbiam czosnek, więc dodaję 3 ząbki)
łyżka oliwy extra vergine
opcjonalnie łyżka octu winnego
sól
pieprz, może być czarny lub zielony (delikatniejszy i bardziej aromatyczny)
ew. natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie:

Pomidory, ogórek i pół cebuli (wszystkie obrane ze skórki) rozbić w mikserze na płynną masę. Jednego pomidora, zamiast miksować, można drobno posiekać.

Czosnek przecisnąć przez praskę (lub utrzeć na tarce o małych oczkach lub drobno posiekać) i utrzeć z solą. Wymieszać starannie z niewielką ilością pomidorów i wlać do "zupy" - dzięki temu czosnek zostanie starannie wymieszany. Dodać oliwę i ew. ocet winny, doprawić do smaku. Już teraz jest pycha, ale nie podjadać, tylko ochłodzić w lodówce.

W momencie podawania dodać pokrojone w cienkie krążki papryki i cebulę. Albo, żeby wygodniej się jadło, cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić w niezbyt grubą kostkę. Można też dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Wskazówki i uwagi:

Podawać w miseczkach, na talerzach lub w niskich szklankach. Do tego kawałek pieczywa lub grzanki i mamy obiad jak marzenie :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jun 6, 2000
Źródło/autor przepisu: Na podstawie "Potrawy z różnych stron swiata", M. E. Halbanski, wyd. Watra
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Wspaniałe i smakowite źródło witamin!...
Ale popsułam kolor ogórkiem, gdyż wzięłam zbyt duży, nie obrałam go ze skórki i zmiksowałam ze wszystkim... Następnym razem dodam go pokrojonego w kostkę. ;)
martusiak Apr 19, 2014

Do schowka! Pomieści? Na najbliższy weekend!
Dana Jun 18, 2012

Co do połączenia ogórek + pomidor/papryka/cokolwiek z wit. C - nie stosuję, więc nie wiem, jak smakuje "prawdziwe" gazpacho. Ale to bez ogórka jest przepyszne :) Chociaż jak oliwa chroni wit. C, to może kiedyś spróbuję i z ogórkiem :)
Luna7 May 2, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gazpacho andaluzyjskie - pomidorowe (wegańska)
Ekspresowy chłodnik pomidorowy/ oszukane gazpacho (wegańska & RAW)
Gazpacho - pomidorowy chłodnik z paletą dodatków do wyboru (wegańska)
Gazpacho - pomidorowy chłodnik hiszpański z orzechami i dodatkami do wyboru (wegańska)
Gazpacho z Sewilli - ucierany, pomidorowy chłodnik z papryką, ogórkiem i bułką (wg. przepisu Alicji B. Toklas) (wegańska)
Gazpacho - chłodnik z zielonych winogron (wegańska & RAW)
Chłodnik pomidorowy z kefiru (lakto-wege)
Zupa pomidorowa z grzankami (bez ograniczeń)
Chłodnik a'la litewski na bulionie, z jajkiem (bez ograniczeń)
Meksykańskie gazpacho z miksera (pomidorowe z dodatkiem marchewki) (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas