7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Śmietanka owsiana 10%

Delikatna, biała, kremowa i tania ;-), taka domowa śmietana Oatly.
Można używać do gotowania, pieczenia i na zimno.


Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 250 ml

20 g płatków owsianych górskich + odrobinka wrzątku
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
spora szczypta soli
25 g oleju z pestek winogron*
szczypta lub dwie gumy ksantanowej (ok. 1/4 płaskiej łyżeczki)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać odrobinką wrzątku, przykryć szklankę spodkiem, odstawić do ostygnięcia. Następnie przełożyć do blendera kielichowego, zalać 1 szklanką wody, posolić, dokładnie zmiksować. Przecedzić przez bawełnianą szmatkę. Gdy mleczko całkowicie ostygnie, schować je do lodówki na 30 min. Zimne mleko przelać do blendera, włączyć miksowanie. Cienką strużką wlewać olej, cały czas miksując. Przerwać miksowanie, wsypać ksantan, ponownie dobrze zmiksować.

Całe miksowanie zajmie kilka minut. W zależności od blendera możliwe, że trzeba będzie zrobić w trakcie przerwę. Przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.

Wskazówki i uwagi:

* Oczywiście można eksperymentować z innymi jasnymi i delikatnymi olejami (rafinowanymi/tłoczonymi na zimno), np. słonecznikowym, rzepakowym, z orzechów włoskich...

Olejów tłoczonych na zimno nie powinno się stosować do pieczenia (a do gotowania można dodać na sam koniec).

Ideałem byłoby dodać kropelkę lecytyny (lub szczyptę), ale nie mogę namierzyć żadnej bez dodatków w sprzedaży detalicznej. Na pewno wypróbuję z jej dodatkiem, jak już uda mi się zakupić.
Lecytyna jest używana w wielu komercyjnych mlekach i śmietanach (jako stabilizator i emulgator), choć nie we wszystkich.
Nadesłał(a) martina, dnia: Nov 14, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Śmietanka rewelacja! Dzięki za przepis.
Mihrimah Apr 21, 2014

Ja kupiłam 1kg gumy ksantanowej za 36zł :D, a 1kg agaru w proszku za stówę :)
martina Jan 15, 2014

Na evergreen.pl możesz kupić i gumę guar (100g, 9zł) i ksantanową (30g, 3zł). Tylko mnie nie pytaj do czego używać i czy można zamiennie - w życiu tego w rękach nie miałam ;)
PS. Agar też mają i to w proszku - wg. mnie lepszy bo szybciej się rozpuszcza niż płatki.
patrycccja Jan 15, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Śmietanka do capuccino (lakto-wege)
Mrożona tajwańska herbata ze śmietanką (lakto-wege)
Cafe a`la Pompadur - ze śmietanką, czekoladą i przyprawami (lakto-wege)
Fantastyczny chłodnik litewski na słodkiej śmietance (bez ograniczeń)
Kulki-kluseczki jaglane ze "śmietanką" bananowo-migdałową (wegańska)
Ser fermentowany z migdałów i pestek dyni + śmietanka (wegańska)
Mleko lub śmietanka kokosowa ze świeżego kokosa (wegańska)
Ciasto owsiane z jabłkami (wegańska+miód)
Trufle z płatków owsianych (lakto-wege)
Koktajl truskawkowo-owsiany (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas