
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Rzecz w tym, że ma mieć kremowy smak, a nie smak przypraw. Ale gusta są, jak wiadomo, różne. Lily 2010-06-21 19:23:03.31 Ziemniaki z mikrofali - 0,5 kg w 10 minut! (wegańska) 800g młodych, delikatnie oskrobanych (nie obieranych!), wilgotnych zieminiaków, 600W, 14 min w plastikowym pudełku do mikrofali z odpowietrzeniem - rewelacja, gotowane w wodzie się nie umywają. Doświadczenie wykonane z powodu braku gazu.... ~Jurek 2010-06-21 18:47:17.556 ![]() Tak się składa że ostatnio zrobiłam przegląd wszystkich bulionów, veget itp. dostępnych w zwykłych sklepach - wszystkie oprócz jednego lub dwóch zawierają inozynian sodu... Wbrew temu co piszesz składnik ten jest robiony zazwyczaj z mięsa, w tym z ryb. Co prawda wiedzą chemiczną nie szpanuję, ale korzystam namiętnie z food-info.net, dlatego polecam www.food-info.net/uk/e/e631.htm Niestety nie możemy więc być tacy spokojni... Sorry. patrycccja 2010-06-20 21:38:46.965 Ciasto czekoladowe - bez jajek! (wegańska) Czekoladowo-truskawkowe ciasto z kawałkami czekolady! :-) Zrezygnowałam z octu i dodalam tabliczkę gorzkiej czekolady oraz świeże truskawki oraz połowę mniej cukru, trochę rodzynek, i musiałam dodać nieco więcej wody, bo ciasto było za gęste. Po upieczeniu zmiksowałam truskawki bez cukru i wylałam je na upieczone ciasto. Wyszło przepyszne, od dawna nie jadłam tak rozpływającego się w ustach cuda. POLECAM!!! ~Khandroma 2010-06-20 16:39:55.916 Tort warzywny (lakto-wege) Wlasnie się piecze- wyglada ekstra- nie moge się doczekać aż sproboje :) mniam mniam ~Silverka 2010-06-19 18:12:30.868 Pyyyszne danie z kaszy gryczanej (z kostką sojową i fasolą) (wegańska) Inozynian disodowy jest zw. organicznym ale nie jest z ryb, guanylan disodowy może byc pozyskiwany z ryb ale również z glonów!(A nawet syntetycznie) Obydwa występuja bardzo rzadko, najczesciej w bulionach mamy glutaminian sodowy, który nie ma nic wspólnego z rybami!!!!Wiec z tymi bulionami spokojnie...i bez paniki. A Miki radze powtórkę z chemii:) ramirra 2010-06-19 14:43:17.684 ![]() ŚWIETNY PRZEPIS, DZIĘKI, JA DODAŁAM DO GOTUJĄCEJ SIE ZUPY BIAŁKO Z 2 JAJEK, ZUPKA NABRAŁA BAŁYCH FARFOCLI TAK JAK JADŁAM W RESTAURACJI SAJGON. SZCZYPIOREK MUSI BYĆ, POPRAWIA SMAK. DODAŁAM RÓRNIEŻ PIEPRZ. :) DZIEKI WIELKIE, JESTEM SZCZĘSLIWA, ZE NIE MUSZĘ PŁACIĆ 6 ZŁ ZA MAŁĄ MISECZKĘ ZUPY W RESTAURACJI, TERAZ MAM CAŁY GANEK DLA SIEBIE :D agrafka_7 2010-06-19 13:10:11.735 ![]() Pierwsze zrobiłam z farszem z pomidorów i cukinii, a drugie z pieczarkami i szpinakiem. Druga wersja zdecydowanie lepsza. :D Irokezik91 2010-06-19 10:48:03.206 Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej (wegańska) bardzo smaczne- wejda na stale do mojego menu- szybko sie robi- balam się ze sie rozpadna bo mialam średniej wielkosci kapuste- ale sie udalo :) mniam mniam :) ~Silverka 2010-06-18 16:53:18.282 Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny (wegańska) nie miałam pod ręką gorczycy, więc zamiast niej wrzuciłam kmin rzymski, zamiast świeżej chilli dałam startą ostrą paprykę i... za bardzo mi się patelnia rozgrzała, więc ganiałam sezam po całej kuchni. :) ale wyszło przepyszne. :) sonnentau 2010-06-18 16:53:05.975 ![]() zrobilam to ciacho i wyszło mega smakowicie. Pomimo, ze użylam jabłek w ćwiartkach ze słoika. Kruszonka sie spaliła ale to akurat wina piekarnika ;) xpaproszekx 2010-06-18 16:52:58.575 ![]() Może inaczej ... jeżeli interesuje was kwestia gotowania w ten sposób to ... podajcie mi linka do potrawy która was interesuje a ja wam pomogę uszeregować składniki w odpowiedniej kolejności i ewentualnie podpowiem czego brakuje ... cameeel 2010-06-18 11:17:44.502 ![]() Trudno mi ocenić, bo od razu zużyłam do kuleczek chałwowych, a kuleczki wyszły bleee... Irokezik91 2010-06-18 07:28:54.342 ![]() Ja to miałam wczoraj pecha... Trochę oszukiwałam z tym nieoczyszczonym sezamem, ale fakt faktem że kuleczki są niedobre... Spodziewałam się, że będą przypominać chałwę..., lecz niestety zdecydowanie się pomyliłam. :/ Irokezik91 2010-06-18 07:21:00.978 ![]() Krokiety bardzo mi smakowały i nic bym w nich nie zmieniała, a za to mój chłopak sugeruje żeby dodać trochę mąki do masy by były bardziej zwięzłe. Co do sosu... totalna porażka! Użyłam gotowego przecieru ogórkowego i po odparowaniu wody były tak słone, że aż buzie wykręcało... :/ Irokezik91 2010-06-18 07:13:30.076 ![]() Pasztet genialny! Ja też podsmażyłam cebulkę i dodałam czosnek, a do tego dużo natki i kuminu. Wyszedł nietypowy, orientalny pasztet :) ryfka 2010-06-18 00:15:42.364 ![]() burgery były sklepowe, ale myslę, że można znaleźć jakis przepis na takie domowe, np. ugotowane warzywa (marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, groszek...), rozdrobnione, zmieszane np. z rozgotowanym ryżem. Albo wypróbuj te przepisy: puszka.pl/przepis/5087-burgery_z_czerwonej_fasoli_i_grzybow_portobello.html puszka.pl/przepis/4240-burger_z_tofu_i_ciecierzycy.html puszka.pl/przepis/2988-orzechowo-slonecznikowo-warzywne_burgery.html ryfka 2010-06-18 00:11:54.947 Sos pieprzowy (wegańska) a można przepis na te burgery? ;) agapotrykus 2010-06-17 22:24:40.434 ![]() Ja robiłam ten pasztet ale dodatkowo z cieciorką bo robiłam większą ilość i zabrakło mi grochu, pycha :) Malwua 2010-06-17 20:33:45.916 ![]() dokładniej- z tyłu, na opakowaniu, małym druczkiem.. ana 2010-06-17 13:59:03.798 ![]() w większości przypraw paczkowanych : Kamis, kotanyi, appetita etc. a jeśli idzisz do kogoś na obiad to sprawdzasz mu przyprawy? czy nie jadasz poza domem?;) moje miasto też kończy się na "-wa", ale daleko mu do Warszawy. ana 2010-06-17 13:56:10.653 Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka (wegańska) Ile potrzeba mleka sojowego na sok z połówki z cytryny żeby powstało dobre tofu? Nie wiem czy moje mleczko jest dobre bo jest trochę bardziej żółte ale może akurat :D ~Paula 2010-06-17 13:00:09.369 Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem (wegańska) Jak to gdzie - w zwykłym sklepie :) Chyba że potrzebuję kardamonu, czarnej gorczyzcy, wanilii lub innych takich - wtedy różnie, gdzie znajdę, czasem w sklepach z egzotyczną żywnością, czasem nawet w necie lub absurdalnie drogim sklepie "Kuchnie Świata" (ten ostatni sklep odwiedzam tylko jak mam nóż na gardle - w W-wie jest w Arkadii i Zł.Tarasach). Ale powiedz mi: gdzie ty znalazłaś w składzie "śladowe ilości jaj"?? ~pat 2010-06-17 10:55:27.201 Naleśniki szpinakowe (wegańska) Ależ tu właśnie o wygląd a nie smak chodzi! :) Jeśli chcesz wzmocnić smak, to zwiekszyłabym ilość gałki i dodała pieprz ziołowy i czosnek granulowany. Ale tak naprawdę to sedno smaku tkwi w farszu - nie ma powodu żeby nie był szpinakowy, najlepiej z suszonymi pomidorami - puszka.pl/przepis/5140-farsz-szpinak_tofu_i_pomidory_suszone.html - mniam! ~pat 2010-06-17 10:46:49.178 Masło słonecznikowo-sezamowe z ziołami (wegańska) Nieprawda, Irokezik91. Andrzej Markowski z UW, autor Nowego słownika poprawnej polszyzyny PWN: (...) we współczesnej polszczyźnie trzeba wyróżnić dwa poziomy normy: normę wzorcową i normę potoczną. Według pierwszej ciągle musimy mówić mleć, pleć, słać; mielesz, pielesz, ścielesz; mełłeś, pełłeś, słałeś, druga zezwala na posługiwanie się formami mielić, pielić, ścielić; mielisz, pielisz, ścielisz; mieliłeś, pieliłeś, ścieliłeś, z tym że słowniki zaopatrują je w kwalifikator potoczności. Takie rozwiązanie podoba się także prof. Janowi Miodkowi, który chwali autorów Nowego słownika poprawnej polszczyzny PWN i Praktycznego słownika poprawnej polszczyzny nie tylko dla młodzieży za to, że wariantywnie potraktowali omawiane tu czasowniki i wreszcie rozwiązali sprawę." ~kejzi 2010-06-17 10:35:26.592 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |