
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() Bardzo się cieszę :) Super, że to sprawdziłaś !! Teraz będę mogła robić więcej i mieć na potem. Wielkie dzięki :* LalaAla 2011-12-18 19:57:27.243 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gzozia 2011-12-18 19:50:49.921 Czekoladowy tort z brzoskwiniami (lakto-ovo-wege) Nigdy nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy tak bardzo oburzają się galaretkami w przepisach, a jajkami i masłem jakoś nie. Naprawdę nie problem kupić galaretkę bez żelatyny (czyt. wyprodukowaną bez wyzysku zwierząt) ale jajka i nabiał w wersji wege to zupełnie inny problem... ~Olalalala 2011-12-18 19:05:20.668 ![]() No to się cieszę :) Jeśli będziesz powtarzać wypieki i wypracujesz sprawdzoną recepturę, mam nadzieję że się podzielisz :) Ja jeszcze dodam, że być może do ciasta przydałoby się dodać troszkę soli - tak tak, tak się robi w wypiekach słodkich, zwł. tych z czekoladą. Zobaczcie chociażby puszka.pl/przepis/6300-ciasteczka_potwora_ciasteczkowego_pieguski_.html - dodatek soli uwypukla smak czekolady i uzupełnia słodki tak że całość jest "pełniejsza". Ja w każdym bądź razie zawsze dodaję. O ile pamiętam ;) patrycccja 2011-12-18 18:53:46.899 Kasza jaglana - jak gotować (wegańska) Dobrze jest przepłukać zimną wodą kaszę jaglaną przed gotowaniem, a do gotowania oprócz wody dodać jeszcze 1/3 łyżeczki sproszkowanej witaminy C(najlepiej naturalnej). Ma to na celu wyeliminowanie pleśni, które znajdują się w zbożach. (źródło: "Kuracja życia" dr H.Clark)) ~Katarzyna Puciłowska 2011-12-18 12:06:37.849 Colcannon - puree z mlekiem, kapustą i groszkiem (wegańska) A z tego co zostanie można uformować kotleciki. Jeśli są za miękkie to wstawić na trochę do lodówki (15-30 min.) żeby stężały i smażyć :) Tak zrobię, jak wreszcie spróbuję colcannon. ~zeina 2011-12-18 11:42:25.76 Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska) Ja mam zawsze problem z doprawieniem. Czy ktoś może podać z grubsza ilość przypraw w łyżeczkach? samasia 2011-12-18 09:18:33.477 ![]() Olalalala :) Tarta to "okrągły, płaski placek z kruchego ciasta, którego podstawą są zawinięte, karbowane brzegi, które zapieka się z różnymi rodzajami nadzienia." Ale, ale... spotyka się tarty także z innych rodzajów ciast – na przykład piaskowego lub półfrancuskiego, pokruszonego czy także drożdżowego. EwaH 2011-12-18 08:18:07.727 Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege) Przepis jest rewelacyjny i jakże prosty. Od kiedy go zrobiłam po raz pierwszy, mój Mąż kocha mnie jakby bardziej;)Dziekuję. pendzlowa 2011-12-18 00:22:59.767 Apetyczna gryczana zapiekanka / zasmażanka z twarogiem i pestkami słonecznika (lakto-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aniska 2011-12-17 23:02:21.462 Tarta drożdżowa na słodko (lakto-ovo-wege) Co chwila natykam się na te bezsensowne przepisy wrzucane na puszkę hurtowo przez Renę. Przepisane bezmyślnie z jakiś magazynów dla kobiet i innych wątpliwych źródeł i niesprawdzone przez osobę, która je nadesłała (czyt. Rena). Tarta to nie jest rodzaj ciasta, do którego dodaje się drożdże (!!!!!) i zdecydowanie nie "wlewa się go do wysmarowanej masłem formy". O zgrozo... ~Olalalala 2011-12-17 17:11:44.514 Bananowo - kokosowo - owsiano - bakaliowe ciacho (wegańska) Podaję własną wersję przepisu, bardzo dokładną. To ciacho wymyśliłam sama, no ale całkiem możliwe, że ktoś je wymyślił przede mną :) Mi smakuje i innym też, więc wam też pewnie będzie smakowało ;) Składniki: 10 kilo bananów (na oko) 2 paczki wiórków kokosowych (1 kg każda, można kupić w Makro) paczka płatków owsianych błyskawicznych (5 kg, ten sam sklep) bakalie (na oko oczywiście, tak ze 2 kilo wystarczy) woda (6-litrowy baniaczek) Przygotowanie: Banany wrzucić do gara, dosypać wiórki i wodę dodać, gotować ok. 10 min, ciągle mieszając wielką drewnianą łychą. Ustawić piekarnik na 250 stopni C. i wsadzić do niego płatki na 4 godziny, tak dla rozrywki i żeby rachunki trochę wzrosły. Wszystko razem wymieszać, najlepiej w betoniarce, ale jak ktoś nie ma to może być ręcznie. Znowu wstawić do piekarnika, tym razem tylko na 1 godzinę ta sama temperatura. Jak wystygnie to wyrzucić od razu i więcej nie zaśmiecać puszki. ~bananowiec to drzewo 2011-12-17 15:05:26.219 Kapusta pekińska duszona z ziemniakami (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Melisa 2011-12-17 13:35:25.511 Muffiny bananowe (wegańska) Do >>> absolutnie musi być jedno (duże) jajko ~BB <<< Chyba pomyliłaś/pomyliłeś strony. Wyraźnie jest napisane, że przepis jest w kategorii "wegańskie", więc idź z tymi jajkami gdzie indziej. Absolutnie ;) najlepszy przepis na mufinki bananowe. Nie policzę ile razy je robiłam. Mało zmywania, szybko i zawsze wychodzą przepyszne. Po wielu modyfikacjach doszłam do mojej ulubionej wersji: 1,5 szklanki mąki razowej, 1/2 szklanki cukru (banany są bardzo słodkie), 2 łyżki mleka sojowego. Reszta jak w przepisie, sposób wykonania też, tylko wystarczy piec przez 15-20 minut. Po 30 minutach w moim piekarniku to by był węgiel :) Acha, ja też zwykle wkładam 1 okienko czekolady do środka każdej mufinki. Niebo w gębie. ~Olalalala 2011-12-17 13:19:41.611 Wegańska kosteczka piernikowa (ciacho) (wegańska) ale dlaczego z proszkiem do pieczenia albo sodą, nie da się bez chemii? ~Mila 2011-12-17 13:12:35.746 ![]() agnmid, zobacz proszę tu: puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp :) EwaH 2011-12-17 12:54:52.489 Chocolate Chip Cookies (wegańska) super sie mroza, mozna spokojnie zrobic dwa razy wiecej ciasta, uformowac ciasteczka i czesc trzymac z zamrazarce na kryzys ciastkowy aleksandra 2011-12-17 12:39:04.944 Tom Yum - najpopularniejsza tajska zupa (wegańska) bardzo fajny przepis, dalam wszystko oprocz mleka kokosowego i kolendry. czosnek imbir i chili podsmazylam chwile na oleju i dodalam troche przyprawy 5 smakow. wyszlo mocno ostre i bardzo aromatyczne. podalam z kielkami fasoli i makaronem ryzowym. super kolacja aleksandra 2011-12-17 12:33:37.595 ![]() a czym można zastąpić jajko ? agnmid 2011-12-17 11:27:45.647 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslexandra 2011-12-17 10:20:35.792 ![]() Chyba się udało :) Wodę dodałam swoją drogą, ale myślę, że winą za ostatnią porażkę należy obarczyć mąkę! Tym razem zrobiłam ciasto jak ostatnio (orkisz bio i żytnia razowa), ale z wodą (ok 35g) i 50g mąki arachidowej (dla posmaczku) i się znowu rozwalało. Dopiero po dosypaniu chyba z pół kilograma mąki pszennej razowej i dolaniu jakichś 200ml wody, zaczęło się to wszystko trzymać kupy. Acha! Cukier potroiłam przy okazji... W każdym razie mąki żytniej chyba nie należy używać do kruchego ciasta, a przynajmniej takiej z grubego przemiału z farfoclami. Cóż... nie wszystko musi być obłędnie zdrowe ;) mathilda 2011-12-17 01:33:17.837 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() attuna 2011-12-16 22:22:33.202 ![]() Przepyszny! Mięsożercom też smakował. Wykorzystałam pomysł z jednego z komentarzy i zamiast wody dałam kawę. Strzał w dziesiątkę. Na Wigilię będzie jak znalazł. :) attuna 2011-12-16 22:18:21.955 Paszteciki francuskie z kapustą, cebulą i marchewką (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kasiarka 2011-12-16 21:50:23.201 Orkiszowe muffinki piernikowe (lakto-wege) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kasiarka 2011-12-16 21:47:30.848 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |