krem: 80 dag brzoskwiń
tabliczka czekolady
kostka masła
5 łyżek cukru pudru
50 ml likieru brzoskwiniowego
50 ml rumu
sok z 1/2 cytryny
torebka galaretki brzoskwiniowej (bez żelatyny)
Przygotowanie:
Ciasto: żółtka ucierać z cukrem na parze tak długo, aż masa zgęstnieje. Masło rozpuścić na małym ogniu, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać na żółtka, wymieszać. Białka ubić, pianę delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Krem: czekoladę stopić. Masło utrzeć z cukrem i czekoladą, wlać likier, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 warstwy. Rum wymieszać z sokiem z cytryny i nasączyć ciasto.
Krążki przełożyć kremem (3 łyżki odłożyć) i kawałkami brzoskwiń. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie, zapiąć bok tortownicy, zalać tężejącą galaretką. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy, boki tortu posmarować pozostałym kremem.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: Feb 19, 2006
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Koralino, dzięki za podpowiedź. Marzyłam o galaretce do której nie będę zaglądać przez 4 godziny..BOSKO, jeśli tężeje do 30 min. Zajrzę przy okazji do A..n.
Natka
Dec 19, 2011
www.libella.com.pl/O_firmie/Aktualnosci,news_id,532.html - ja kupuje takie w Auchan lub Carrfourze, ale mozna tez popytac w lokalnych sklepach, podac nazwe i niektore panie ekspedientki sa tak mile ze zamawiaja do sklepu wlasnie Galatelle
koralina
Dec 19, 2011
Serio? To powiedz gdzie w Polsce dostać galaretkę bez żelatyny, a najlepiej jeszcze jakiej firmy. Masa osób na pewno będzie ci wdzięczna :)
patrycccja
Dec 18, 2011
Natka Dec 19, 2011