
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() No fajnie, tylko to jest przepis na zrobienie ciasta na patelni, a nie zapieczenie na niej wszystkiego. : P Dragonist 2012-01-06 21:42:53.062 ![]() Zdecydowanie buraki mają znaczenie. Trafiają się niesmaczne, takie, które są wyraźnie gorzkawe, i wtedy trudno cokolwiek z tym zrobić. Niektórzy mówią, że to zależy od gatunku, ale kto by uprawiał gorzkie buraki??? Wydaje mi się, że po prostu stare buraki robią się gorzkie. Albo źle przechowywane może. patrycccja 2012-01-06 20:28:17.467 ![]() Babciagramolka, dzięki za sygnał. Agnmid, pls, podawaj źródło, jeśli kopiujesz skądś przepis. To elegancki zwyczaj i bardzo mi na tym zależy, ok? :) No i oczywiście nie kopiujemy cudzych zdjęć! Zachęcam do robienia własnych - to daje sporo satysfakcji i pozwala szlifować warsztat, bo wcale nie jest łatwo zrobić ładne, apetyczne zdjęcie :D admin 2012-01-06 20:08:46.961 ![]() Lucy, dzięki za informację (domyślam się, że tam jest pomyłka, powinno być: odwrotnie proporcjonalna :) W końcu mam wystarczająco dobry powód, aby ograniczyć mojemu synkowi słodycze. Wprawdzie nie je ich znowu aż tak dużo, ale apetytu też specjalnie niestety nie ma.. ryfka 2012-01-06 19:12:38.325 ![]() ;DDDDDDDD Vegan monkey, uśmiałam się setnie ;) patrycccja 2012-01-06 19:00:05.581 ![]() Przyprawa chińska czyli 5 smaków czy jaka? patrycccja 2012-01-06 18:22:45.698 Warzywny makaron dla niejadka (wegańska) Apetyt i ilość zjadanych warzyw jest wprost proporcjonalne do ilości spożywanego cukru. Trzeba go wyeliminować z diety lub bardzo ograniczyć - efekt murowany. Eksperyment przeprowadzony pomyślnie na sobie i rodzinie. ~lucy 2012-01-06 17:22:32.167 ![]() Super! Kiedyś robiłam już ten barszcz, ale wyszedł mi średni. Tym razem pycha:)Nie wiem, może to kwestia buraków, bo robiłam raczej tak samo, a przynajmniej bardzo podobnie. sunflower_ren 2012-01-06 15:00:18.601 ![]() Bardzo dobre. Wykorzystałam buraki z barszczu (puszka.pl/przepis/5460-najpyszniejszy_barszcz_czerwony_czysty_bardzo_esencjonalny_bez_cukru_.html). sunflower_ren 2012-01-06 14:58:48.446 ![]() Przepyszne gofry :D Podczas spotkania z koleżankami zrobiłam je i nie sądziłam, że wyjdą takie dobre ! Ciasto chrupkie za co duży + :D pozdrawiam ;) lavitsef 2012-01-06 13:10:01.685 ![]() Mniam mniam mariola13 2012-01-06 10:59:53.624 ![]() jak został tak nauczony, to na pewno będzie głodny, sam organizm ludzki nie domaga się mięsa i mięso wcale nie jest bardziej sycące od posiłków wegańskich (dobrze skomponowanych). a jeśli Twój syn wyrzuca warzywa pod stół to ewidentnie coś jest nie tak - jeszcze chyba nie jest za późno, żeby wyrobić w nim zdrowe nawyki żywieniowe. taki makaron zresztą jest chyba najlepszym pomysłem na to, żeby te warzywa przemycić, zresztą jak sam tytuł wskazuje: dla niejadka. a tofu najlepiej pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym (nie wiem czy małe dzieci mogą jeść sos sojowy, lepiej sprawdź), później można je usmażyć nawet na suchej patelni, bez oleju. majczi 2012-01-05 22:48:39.898 ![]() tak, zdecydowanie byla to wina maki. Z pszenna wszystko poszlo gladko - eksperymenty mozna sobie zostawic na nadzienie :) gzozia 2012-01-05 21:35:18.717 ![]() super przepis :) agnmid 2012-01-05 20:05:22.69 Ryż imbirowy z kukurydzą (wegańska) Przepis i zdjęcie są mojego autorstwa i nie wyrażałam zgody na publikowanie przez inne osoby .A po za tym to nie jest danie wegańskie bo użyłam masła . Przepis publikowałam na różnych stronach np tu www.gotujmy.pl/ryz-imbirowy-z-kukurydza-,przepisy,50209.html ~Babciagramolka 2012-01-05 18:49:09.018 ![]() no a mi wyszla katastrofa. Zamiast maki razowej wzielam zytnia i to chyba zadecydowalo. Ciasto caly czas strasznie sie lepilo, trzeba bylo dosypac drugie tyle maki. Mimo to, oderwanie cista od stolu bylo dużym wyswaniem :( Piekly sie 45 minut w 180 stopniach i - nic dziwnego - byly nieco twardawe. Cale szczescie sprawdzone nadzienie z ziemniakami i groszkiem w curry uratowalo obiad... gzozia 2012-01-05 17:52:04.079 ![]() Ja nie kroję tego drugiego banana, wolę więcej mieć tej masy (robię blenderem). Jak mam mleko sojowe, to dodaję, tyle, na jaką masę mam akurat ochotę, ale bez też jest pyszne. RudyRydz 2012-01-05 17:34:00.065 Kwas chlebowy, czyli podpiwek (wegańska) co wy gadacie po pierwsze jak koledzy mówią podpiwek i kwas chlebowy to co innego a kwas chlebowy nawet ten kupny jest bez alkoholu jest nawet wskazany dla kierowców bo działa orzeźwiająco ~Rocco 2012-01-05 17:27:07.724 Koktajl słonecznikowo-bananowy (wegańska & RAW) Tak - to stanowczo kwestia upodobań. Ja po prostu od słodkości bardziej lubię tylko słodycze ;-) Polecam weryfikować organoleptycznie wedle własnego smaku - dla mnie bez cukru smakowało jakoś-tak-nie-do-końca-deserowo... Stasia 2012-01-05 16:14:41.815 Warzywny makaron dla niejadka (wegańska) moj syn bedzie glodny za pol godziny jak z miesem nie bedzie, warzywa wyrzuci pod stol makaron to tez nie jego smakolyk. zreszta nie ma tu nic specjalnego. moze jakies konkretne przepisy obiadkowe a nie mieszanki makaronowo warzywne, ryzowo warzywne lub na slodko, jak dobrze przyprawic to tofu bo moj syn tym wymiotuje i mowi ze bleee. ~yzah 2012-01-05 15:52:37.524 ![]() Agnmid, pęczak to rodzaj kaszy jęczmiennej. Spokojnie można go dostać w sklepach spozywczych. EwaH 2012-01-05 09:36:32.675 "Cygan" czy "Murzynek" (wegańska) Znam ten przepis od mojej babci, która nazywała go kryzysowym piernikiem. Proporcje właściwie identyczne tylko u babci mleko było krowie i jeszcze łyżka tłuczonych goździków. Dżem domowy, babcia zawsze dawała śliwkowy. Acha i łyżeczka NIE ŁYŻKA sody. Ciasto (jakiekolwiek) z łyżką sody na tylko 2 szklanki mąki musi być obrzydliwe. Nic dziwnego że tak wyrasta ale ja nie lubię tego palącego posmaku sody. Jak zdarza mi się piec teraz to dżemu nie daję a zamiast tego garść albo dwie drobno pokrojonej skórki pomarańczowej (takiej z cukrem przesmażonej). Nadaje ciastu wytrawnego smaku. I piekę w 150 stopniach. W 200 to by się zwęgliło po 45 minutach. Wygląda na to że nasze babcie niechcący piekły wege-ciasto. Super że taki przepis przetrwał tyle lat. ~Olalalala 2012-01-05 00:47:32.119 Pasztet z kaszy gryczanej i fasoli (wegańska) ja też może na Shabbat spróbuje zrobić mam tylko pytanie jak długo można go trzymać w loówce pozdrawiam serdecznie lili lili 2012-01-05 00:21:18.266 ![]() Pytanie poniżej już nie ważne :)) Nie dopatrzyłam że w przepisie było podane ile słoiczków z tego wyjdzie :) lovela5 2012-01-04 23:32:53.51 ![]() Ile słoików z tego przepisu wyjdzie? Ja bym chciała tak jeden na próbe zrobić ale nie jestem pewna o ile pomniejszyc liczbe składników.... lovela5 2012-01-04 23:29:04.149 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |