7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pizza z patelni (na cieście drożdżowym)

Sposób na pizzę, gdy nie mamy dostępu do piekarnika... :) Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
mąka 1-1,5 szklanki
drożdże - 25 g (1/4 paczki)
mleko z wodą lub sama woda - ok. 3/4 szklanki
szczypta soli
szczypta cukru
kropla oleju do smażenia

farsz:
pomidory z puszki lub koncentrat
reszta do wyboru:
- cebula
- pieczarki
- oliwki
- papryka
- kukurydza
- cukinia
- brokuł
- szpinak
- groszek itd.
ser (można pominąć)
oregano

Przygotowanie:

W misce mieszamy mleko z odrobiną gorącej wody - płynu powinno być tak ok. 3/4 szklanki. W przepisie można pominąć mleko - wtedy warto dolać do ciasta łyżkę oliwy. Dodajemy drożdże, sól i cukier, mieszamy, dosypujemy stopniowo mąkę - najpierw mieszamy łyżką, a gdy zacznie gęstnieć, ręką.

Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Po ok. 20 minutach możemy jeszcze raz wyrobić i poczekać aż znowu urośnie, ale jeśli się spieszymy, można po wyrośnięciu od razu rozwałkować - powinien powstać okrągły placek pasujący rozmiarem do patelni.

Patelnię smarujemy olejem i układamy placek. Już na patelni smarujemy ciasto pomidorami (ewentualnie koncentratem), na to pokrojone warzywa i trochę sera - mi wystarcza pokrojony plasterek na całą pizzę...

Posypujemy oregano i ustawiamy na małym, bardzo małym ogniu. "Pieczemy" pod przykryciem - po około 15-20 minutach sprawdzamy jak to wygląda - zależnie od grubości ciasta i patelni :) Gdy uznamy, że ciasto się upiekło, jeszcze na kilka minut zostawiamy patelnię już odkrytą.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie mamy pokrywki do patelni, można przykryć folią aluminiową (przetestowane).
Należy bardzo uważać, by ogień był jak najmniejszy - inaczej spód pizzy będzie za twardy.
Nadesłał(a) katasia, dnia: Feb 17, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Przepis ciekawy, u mnie, niestety, nawet najmniejszy palnik dopuszcza co najwyżej upieczenie samego spodu, wierzch nie daje rady, a spód jest wtedy nazbyt spieczony i twardy :(
Luna7 May 2, 2012

No fajnie, tylko to jest przepis na zrobienie ciasta na patelni, a nie zapieczenie na niej wszystkiego. : P
Dragonist Jan 6, 2012

O rety, bo mi się już nie chce tłumaczyć... Nie wiem jaka była intencja PaniKasi, ale ja, jako weganka, wolę, żeby przepisy, w których mleko czy ser są opcjonalne (lub mają zastępniki), były oznaczane jako wegańskie niż lakto-wege. Mam wtedy większy wybór przepisów i to chodzi! Czyż nie? Poza tym takie przepisy SĄ wegańskie, bo jedna z możliwych wersji jest wegańska. Dla mnie to oczywiste i dlatego tak a nie inaczej klasyfikuję przepisy. Ot co :)
patrycccja Nov 21, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pizza nietypowa, na ziemniaczanym cieście drożdżowym (wegańska)
Ciasto drożdżowe (bez ograniczeń)
Ciasto drożdżowe 2 (bez ograniczeń)
Pizza Muhameda na puszystym cieście (wegańska)
Drożdżowe ciasto marchewkowe (wegańska)
Ciasto drożdżowe z marchwią (bez ograniczeń)
Ciasto drożdżowe - marchwiak (bez ograniczeń)
Ciasto drożdżowe nocne (wegańska)
Pizza - przepis na ciasto bez wyrabiania (ovo-wege)
Rumowe banany w cieście drożdżowym (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas