
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Kwas chlebowy, czyli podpiwekŚwierada: "Kwas chlebowy - napój zupełnie zapomniany, a szkoda, bo jest naprawdę pyszny. Przyrządzam go sobie sama często w domu. Wysiłek się opłaca, pychota."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:4 litry wody
20 dkg chleba razowego 25 dkg cukru 1/2 dkg drożdży 3 dkg rodzynek Przygotowanie:
Chleb najlepiej pokroić w kosteczkę i podpiec na złoty kolor. Wodę należy zagotować, przestudzić i dodać chleb, cukier i drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i pozostawić na 24 godziny.
Przecedzić i przelać do wyparzonych szklanych butelek, np. po winie czy barszczu, włożyć rodzynki i zatkać i wynieść do chłodnego, ciemnego miejsca na 3 dni, gdzie butelki powinny poleżeć. Lepiej niech nie stoją, bo fermentujący kwas może wybuchnąć!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
Zacznijmy od tego że kwas chlebowy i podpiwek to dwie róże rzeczy
~asdfghjkl Jul 4, 2013
W moim domu robiło się podpiwek i kwas chlebowy. Asidus ma rację to nie to samo. Nie wiem skąd wziął się podpiwek ale specjalistami od kwasu chlebowego są nasi wschodni sąsiedzi. W latach 70 sprzedawany był tam z cystern samochodowych.
~grzes Jun 25, 2013 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Kwas chlebowy (wegańska & RAW)Kwas chlebowy 3 (wegańska) Kwas chlebowy z chrzanem (wegańska) Kwas chlebowy - recepta uproszczona (z miętą) (wegańska & RAW) Kwas chlebowy podchmielony (z suszonym chmielem) (wegańska & RAW) Kwas chlebowy z dodatkiem soku z cytryny (wegańska & RAW) Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW) Kwas chlebowy - oryginalna recepta (ze słodem zbożowym, miętą i białą melasą) (wegańska & RAW) Sałatka chlebowa czyli fattoush (z ogórkiem, pomidorami i zieleniną) (wegańska) Kwas wigilijny (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
efedrina Jul 4, 2013