7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Paszteciki orzechowo-grzybowe

Pyszne paszteciki na każdą okazję.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 12 pasztecików lub mała keksówka

szklanka (250 ml) pęczaku zamoczonego na noc (można pominąć namaczanie)
spora garść suszonych borowików (zalanych wrzątkiem i zostawionych na noc)
1 łyżeczka bulionu w proszku
1 szklanka orzechów włoskich (objętość po wyłuskaniu)
60 ml oleju rzepakowego
1 jajko
sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby odsączamy na sitku, płyn zachowujemy uzupełniamy wodą, aby otrzymać 1 litr. Jeżeli moczyliśmy kaszę odsączamy ją na sicie i przelewamy świeżą wodą.

Wywar grzybowy zagotowujemy, wrzucamy bulion w proszku, mieszamy aż się rozpuści, wrzucamy kaszę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, ewentualnie uzupełniając płyn. Raczej takiej potrzeby nie będzie. Kaszę studzimy na sicie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jeżeli pieczemy pasztet w keksówce natłuszczamy ją lub wykładamy papierem ewentualnie przygotowujemy foremki na muffinki.

Orzechy mielimy w malakserze dość drobno, ale tak, aby zostały większe kawałki, które będą przyjemnie chrupać w pasztecie.

Następnie mielimy pęczak razem z grzybami i olejem. Mieszamy dokładnie razem ze zmielonymi orzechami i jajkiem. Doprawiamy do smaku. Masę przekładamy do formy lub foremek dobrze dociskając.
Pasztet w keksówce pieczemy ok. 45 minut, w foremkach do muffinek około 20 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: Jan 3, 2012
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2011/12/do-poczytania-o-wegetarianskich.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

fantastyczna przekąska, zdecydowany smak grzybów podkreślony lekką goryczką orzechów włoskich, z korniszonkami - mniam!
~Monika Feb 28, 2015

Zrobiłam na przyjęcie, doprawiłam odrobiną gałki muszkatałowej. Podałam z sosem rozmarynowym, udekorowałam połówką orzecha, suszoną żurawiną i listkiem rozmarynu.
Wyszło bardzo dobre.
Jako dodatek jakieś warzywa(np. ogóreczki konserwowe, korniszonki, albo jakieś świeże),które zaostrząją smak.
Dzięki za inspirację! :)
~anyz Aug 16, 2014

pęczak to kasza robiona z jęczmienia. Jej najmniej przetworzona forma, to najgrubsza z kasz jęczmiennych. Znajdziesz ją w każdym spożywczym sklepie na kaszach :) Jest przepyszna.
zielenina_blog Jan 14, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Solanka grzybowa (lakto-wege)
Masło grzybowe (lakto-wege)
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą (wegańska)
Paszteciki z brązową soczewicą i cebulą (wegańska)
Paszteciki kruche z soczewicą i papryką (wegańska)
Zupa jarzynowo-grzybowa (lakto-wege)
Sos grzybowy na zasmażce (lakto-wege)
Placki ziemniaczano-grzybowe (wegańska)
Grzybowe kotleciki z serem (bez ograniczeń)
Krokiety pęczakowo-grzybowe (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas