7739 przepisów wegetariańskich
w tym 4927 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Zakwas na tradycyjny żurek (z mąki żytniej)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Ja wlewam do litrowego słoika 3/4 litra wody dodaję dwie łyżki kopiate mąki żytniej i pół łyżki otrębów, plus ząbek czosnku i płaska łyżeczka soli. Oczywiście musi być odrobina zakwasu np. z poprzedniej produkcji lub zakwasu żurkowego z buteleczki kupionego w sklepie (ok. 2 łyżki)odstawiam na kilka dni, wychodzi super żurek lepszy niż właśnie ten z buteleczki. Pozdrawiam i życzę udanych dań żurkowych.
~żurek Mar 31, 2010

czosnek, owszem, dodac sie powinno. ale do gotowania, a nie kiszenia.
autor anonimowy Feb 25, 2004

Nie prawda, że nie należy wogóle dodawać czosnku. Z tą przyprawą nasz żur będzie miał doskonały smak. Należy również odrobinę posolić.
autor anonimowy Feb 18, 2004

dobrze byloby rowniez lekko posolic. utrudni to zycie drozdzom (a w zurze powinna pojsc fermentacja mlekowa a nie etanolowa na drozdzach).
a jesli ktos chcialby dodac czosnku (bo w niektorych przepisach jest podawany), to nie mozna z nim przesadzic, bo zastopuje wszelakia fermentacje. najlepiej wogole go nie dawac.
autor anonimowy Dec 10, 2003

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas