puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
- farsze i nadzienia na słono
- faszerowane warzywa, gołąbki
- gęste "zupy", gulasze, curry, duszone warzywa
- klopsy, pieczeń
- kluski, kopytka
- kotlety, pulpety, klopsiki
- krokiety, paszteciki, sajgonki
- naleśniki i inne wrapy (np. tortilla)
- pierogi, rożki
- pizza
- placki, racuchy
- sosy do makaronu/ ryżu/ kasz/ ziemniakow
- tarty, quiche, paj
- warzywa solo, jarzynki
- warzywa w cieście i panierowane
- warzywny mix
- zamiast kotleta
- zapiekanki, lasagne
- ziemniaki, puree, ryż, kasza
-
Aromatyczna dynia
autor: Luna7
dieta: wegańska
Aromatycznie pachnąca dynia zachęca do jedzenia ;) Może przypaść do gustu nawet dynionielubnym ;)
-
Bakłażany faszerowane kaszą gryczaną, polane sosem śliwkowym
Danie w jesiennym klimacie: pieczony bakłażan nafaszerowany kaszą gryczaną, marchewką i papryką. A wszystko to polane sosem śliwkowym.
-
Banalnie prosta zupa z dyni
Dziś zakupiłam kawałek dyni i postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który widziałam w TV i po zmianie składników na takie, które miałam w kuchni wyszła bardzo esencjonalna, aromatyczna i banalnie prosta zupka :)
-
Bezjajeczne placuszki z kaszą jęczmienną
Eksperyment, który powstał dziś rano, kiedy chciałam zrobić wegańskie naleśniki ;), ale napatoczyła się kasza...
-
-
-
Boczniakowe flaczki
autor: Talka
dieta: wegańska
-
Brokuły i inne warzywa z patelni ;] plus ryż
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale ;P Mnie to wychodzi zawsze, ale ciężko opisać ;] Mam nadzieję, ze będziecie zadowoleni :) Smacznego!
-
-
-
Cebulowy nalot dywanowy
autor: gzyra
dieta: wegańska
Uwaga! Po potrawie nie można medytować.
-
Ciecierzyca w egzotycznym sosie
autor: Luna7
dieta: wegańska
Danie ostre, słodkie i słonawe zarazem :) Może pasuje do jakiejś definicji pięciu chińskich smaków ;) Tylko dla osób odważnych, miłośników nietypowych smaków. Dobre, ale nie wszystkim może smakować ;)
-
Ciecierzyca w egzotycznym sosie
autor: Luna7
dieta: wegańska
Danie ostre, słodkie i słonawe zarazem :) Może pasuje do jakiejś definicji pięciu chińskich smaków ;) Tylko dla osób odważnych, miłośników nietypowych smaków. Dobre, ale nie wszystkim może smakować ;)
-
Colcannon - puree z mlekiem, kapustą i groszkiem
Tradycyjna, irlandzka potrawa, lekko zmodyfikowana. Bardzo sycąca, niezwykle smaczna, zachęcająco wyglądająca. Oczywiście zielonkawa w kolorze.
-
-
Duszone ogórki z porami i koprem
autor: Rena
dieta: wegańska
Kuchnia żydowska.
-
-
Ekologiczne naleśniki w butelce (bez użycia miksera)
To co różni ten przepis od innych, to użycie butelki plastikowej. Jestem pewna, że w każdym domu znajdzie się taka butelka czekająca na wyrzucenie. Zamiast wywalać na śmietnik, możemy ją jeszcze na chwilę wskrzesić i użyć jako naczynia;) Dzięki zastosowaniu butelki w roli miski i miksera nie zużywamy prądu ani wody do mycia naczyń. Poza tym butelka wraz z jej właściwościami shakera pozwala na uzyskanie dobrze wymieszanego ciasta.
-
-
-
-
Farsz do naleśników z tzw. warzyw po chińsku (z imbirem)
autor: pat
dieta: wegańska
Wg autora przepisu "farsz ten jest super w smaku, jak się go zrobi na chrupko, czyli nie dosmaży."
-
Farsz ze słodkiej kapusty do naleśników czyli krokietów
autor: pat
dieta: wegańska
Przepis pochodzi z okolic Krakowa.
-
-
|