puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Całkiem surowe kuleczki miodowo-bakaliowe
Trochę tu już jest kuleczkowych przepisów - dorzucam i swoją wersję, a i pozostałe z chęcią wypróbuję :) Jako wielki słodyczołasuch postanowiłam w końcu wyprodukować coś, czego skład nie będzie mi obcy - oto moje małe "hand made".
-
-
Ciasto marmurkowe z owocami
Ciasto robiłam z mąki pełnoziarnistej, co sprawia, że wygląda na nieco przypalone, mimo, że takie nie jest. Można je posypać cukrem pudrem lub kokosem, żeby choć trochę zniwelować to wrażenie.
-
-
Genialne lody z puszkowanego mango
Te lody to doskonałość w czystej formie :D Mają idealną konsystencję i są przepyszne! O ironio są efektem bardzo nieudanego zakupu... Kupiliśmy kiedyś na próbę puszkowane mango. Jakież ono było paskudne! Zdecydowanie za dużo kwasku! Ja bym wyrzuciła, ale mój Wojtek miał na szczęście przebłysk geniuszu - zmiksował je z mlekiem sojowym i... powstała ambrozja! Teraz kupuję mango specjalnie do tych lodów - przy okazji okazało się, że normalnie nie jest takie kwaśne, tylko za pierwszym razem pechowo trafiliśmy.
-
-
Krem jaglano-truskawkowy
autor: ~we2je
dieta: wegańska
Doskonały deser i śniadanie :)
-
-
-
-
Lody orzechowo-bananowe
autor: Nula
dieta: wegańska
Prościej i szybciej już się nie da :)
-
-
Malinowy placek owsiany
autor: ~sue
dieta: wegańska
Placek można zrobić z dowolnymi owocami, w zależności od sezonu, a w zimę z jabłek, bananów albo z zamrożonych letnich przysmaków. Ale nie ma to jak maliny z ogródka wyrośnięte na słoneczku:)
-
Mrożony mus czekoladowy
autor: Zielona
dieta: wegańska & RAW
Bardzo zdrowa propozycja dla miłośników lodów.
-
-
Pierniczki pełnoziarniste Ani D. (pszenno-żytnie)
Mało słodkie, miękkie. Proste i wygodne w przygotowaniu. Można robić na raty coby się nie przepracować ;)
-
Pyszne, potrójnie migdałowe kwadraty z dżemem i kruszonką
Bez mleka, jaj i glutenu. Trafiłam na ten przepis przypadkiem i od razu wiedziałam, że będzie pyszne! Ciasto prawie z samych migdałów - cienkie, ale nie kruche. Bez dodatku oleju czy innego tłuszczu (ten z migdałów w zupełności wystarczy). Przełożone dżemem lub musem z owoców, a na górze migdałowa kruszonka... no po prostu ideał! :)
-
Sernik z tofu czekoladowy - pyszny
Bardzo pyszny, czekoladowo-migdałowo-alkoholowy, z sokiem pomarańczowym, na spodzie z mielonych migdałów. Pycha! Śmiało można go zaliczyć do wypieków świątecznych. Polecam, nie tylko weganom.
-
Szybki deser z mango
autor: Nula
dieta: wegańska
Szybki deser - idealny na momenty, gdy potrzebujemy małym nakładem pracy stworzyć coś słodkiego i zarazem reprezentacyjnego :)
-
Tarta / Ciasto z kremem kokosowym
Kolejna odsłona ciast kokosowych. Krem bardzo przypomina krem do karpatki czy napoleonek. Ciasto jest bardzo słodkie, idealne do filiżanki kawy. Jeżeli lubisz kokos, to nie ma co się zastanawiać :)
-
Tofurnik cytrynowo-limonkowy
autor: Nula
dieta: wegańska
Nikt nie pozna, że to sernik z tofu :)
-
Tort truskawkowy
autor: Nula
dieta: wegańska
Wypasiony tort truskawkowy z kremem kokosowym.
-
-
Witariańska tarta makowo-figowa
Pyszna tarta, nie tylko na Walentynki :)
-
Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu
Podobnych przepisów na anglojęzycznych stronach jest sporo. To chyba najpopularniejszy czekoladowy deser z silken tofu i w pełni na to zasługuje - konsystencja jest tak kremowa, delikatna i gładka, a smak tak wspaniały, że trudno mu się oprzeć :) Ja za czekoladą nie szaleję, ale ten deser baaaardzo mi przypadł do gustu :)
Mus jest zresztą bardzo uniwersalny - może posłużyć również jako polewa czekoladowa, wypełnienie do ciasta, a także czekoladowe fondue (z owocami).
|