puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie
autor: Nula
dieta: wegańska
Tofurnik jest bezglutenowy (należy zwrócić uwagę na skład budyniu, lecz z reguły są bezglutenowe).
-
Demo-babeczki w 4 smakach
Pyszne babeczki nadające się na każdą okazję. Są niezwykle proste w wykonaniu, dlatego każdy sobie z nimi poradzi :) Można było ich spróbować na ostatnim prozwierzęcym demo pod Sejmem, skąd nazwa.
-
Deser jabłkowy z płatkami kukurydzianymi
Świetne danie! Sprawdzi się jako śniadanie, deser lub podwieczorek.
-
-
Drożdżówki z tofu
autor: Nula
dieta: wegańska
Wykonanie drożdżówek nie jest trudne, tofu świetnie się spisuje w roli sera. Drożdżówki można dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce, dżem, czekoladę, wiórki kokosowe, czy lukier.
-
Fafernuchy na Trzy Króle (6 stycznia) - słodkie, żytnie ciasteczka marchewkowe
autor: ~Etno
dieta: wegańska
Kurpiowska potrawa regionalna tradycyjnie jadana na Trzech Króli.
Blog ethnomuseum.pl: "Łakociami przeznaczonymi do zjadania w okresie Szczodrych Dni były fafernuchy — ciasto z dodatkiem miodu, pieprzu i tartej marchwi (także buraka cukrowego), o lekko pikantnym smaku i pomarańczowej barwie."
-
-
Gorące jabłka łasucha
Prosty i pożywny deser, który zaspokoi łaknienie na coś słodkiego. Najfajniejsze jest to, że nie zawiera ani jednego ziarenka cukru – tylko miód, bakalie, orzechy i pieczony miąższ owocu.
-
-
-
-
-
Kaddu ka Halwa - halawa z dyni
Jest to przepis bazujący na indyjskim oryginale. Wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (klarowane masło) zastępując je składnikami wegańskimi. Moim zdaniem dobrze zrobioną halawę z dyni spokojnie można zaliczyć do najsmaczniejszych potraw świata.
-
-
Keks
Dzięki niesamowitej ilości bakalii ten keks jest nieporównywalny z żadnym innym! Bardzo aromatyczny. Doskonały.
-
Kisiel z soku, np. z czarnej porzeczki
autor: defu
dieta: wegańska
Wykozaczony deser.
-
-
Koktajl/deserek truskawkowy, a z niego lody
autor: chojnac
dieta: wegańska & RAW
Wstawiając do zamrażarki (na godzinkę powiedzmy) można uzyskać super lody :)
-
-
Komosowe ciasteczka z suszonymi dodatkami (bezglutenowe)
Dzięki dodatkowi imbiru i śliwek smakują trochę jak piernik :) Zwłaszcza wtedy, gdy podczas jedzenia natrafimy na suszoną śliwkę.
-
-
Kuleczki bakaliowe-amarantusowe
Właściwie to są one dziełem przypadku. Chciałam zrobić spód do tarty, ale ponieważ daktyle zbyt długo moczyły się w wodzie i zrobiły się zbyt soczyste, to cała masa wyszła za miękka. Musiałam jednak jakoś ją wykorzystać, no i tak właśnie powstały owe kuleczki ;)
-
Kulki rumowo-czekoladowo-bakaliowe
autor: ~Ewa
dieta: wegańska
Danie świetne w czasie świątecznego łasuchowania! :)
-
Kwiatowo-owocowy witariański (raw) tort
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
Pyszny, kolorowy, owocowy, kwiatowy! :) Dość sycący, ale przy wyrobach bazujących na orzechach to normalne ;)
-
Lepsze niż belgijskie czekoladki, wypełnione malinowym kremem
Wypełnione leciutkim kremem malinowym, przykryte RAW czekoladą i posypane chilli, rozgniecionymi ziarnami kakao, wiórkami kokosa lub goji jagódkami. Niewiarygodnie miękkie, rozpłyną się w Twoich ustach.
|