7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Tort truskawkowy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Trzeba uważać na bitą śmietanę. Rzeczywiście tylko stałą część mleka kokosowego i na zimno ubijać.
~Kacper Oct 17, 2014

Trzeba uważać na bitą śmietanę. Rzeczywiście tylko stałą część mleka kokosowego i na zimno ubijać.
~Kacper Oct 17, 2014

Jeśli jednak coś pójdzie nie tak (z mleka nie oddzieli się część stała i płynna, zależy to od dodatków w mleku), to możesz użyć tzw. śmietan fixów. Straszny syf, ale uratują krem :)
Nula Aug 21, 2014

Nie trzeba, tylko mleko musi być zimne i ubijamy tylko stałą część mleka kokosowego.
Nula Aug 14, 2014

Mam pytanie czy podczas ubijania mleczka kokosowego na drugą i trzecią warstwę to powinnam coś dodać, żeby krem się ściągnął? Boje się, że tort się rozleje. Bardzo proszę o radę.
~Ilona Aug 14, 2014

Bardzo się cieszę, że wszystko się udało! :)
Nula Jul 10, 2014

Ach zapomniałam dodać, że przepis na biszkopt kakaowy podałam trzem osobom w pracy i od tamtego czasu jedliśmy go już z jagodami, truskawkami i galaretką (delecta rządzi) z agrestem. Mówiłam, że tyłek rośnie :)
Dzięki za porządnie napisany przepis. Ja to muszę mieć zawsze wszystko dokładnie rozpisane,bo inaczej to mi nie wychodzi.
~Marta Jul 10, 2014

Tort okazał się wcale nie taki pracochłonny. Co prawda zagapiłam się i upiekłam dwa biszkopty czekoladowe, zamiast jednego jasnego i jednego ciemnego, ale to wina tortownicy (użyłam mniejszej 21 cm, więc każdy biszkopt przekroiłam na pół - wyszło wysokie jak to tort).
Poza tym:
- Trochę sugerując się pomysłem Patrycji zrobiłam na szybko dżem truskawkowy z czekoladą (dokładnie tak jak wspomniane powidła), zamiast kremu czekoladowego.
- Musiałam dodać więcej agaru (2 łyżeczki), bo masa nie chciała się zsiąść (to pewnie wina upałów),a ciasto miało "wyglądać jak z cukierni".
- Przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale można sobie pracę rozłożyć na etapy. Ja piekłam biszkopty rano. Masy do przełożenia przygotowałam po powrocie z pracy, a wieczorem wszystko złożyłam w całość. Noc w lodówce i rano zaniosłam do pracy. Tort pięknie się zlepił i kroił bez rozpadania. Super przepis, z gatunku "ty to naprawdę upiekłaś?!?". Pewnie pyszne by było z malinami.
Muszę obczaić ten krem orzechowy z lidla. U mnie go nie widziałam. Może to i lepiej, bo pewnie się od niego uzależnię, skoro skład ok. A tyłek rośnie...
~Marta Jul 10, 2014

Dobry pomysł, brzmi pysznie! :)
Nula Jun 29, 2014

Dżem, ale czekoladowy... hm, może powidła czekoladowe?!!? :D Są doskonałe! A zrobić można szybciutko nawet z kupnych powideł i czekolady lub kakao :) puszka.pl/przepis/7358-powidla_sliwkowe_z_czekolada_bez_dodatkowego_cukru_.html
patrycccja Jun 29, 2014

Dżem też będzie ok, ale fajnie smakowałoby coś czekoladowego, tak na przełamanie :)
Nula Jun 29, 2014

Marta, tak dzięki nocy w lodówce mleko zesztywnieje i tort będzie zwarty. W okolicach wielkanocy Lidl miał taką polewę - krem nugatowy w ofercie, później przecenili ten krem za 1 zł, jeszcze można go znaleźć, wygląda tak: fanlidla.pl/files/g/2_10463_Krem_orzechowo-nugatowy_870.jpg
Zamiast niego możesz użyć np. roztopionej wegańskiej czekolady :)
Nula Jun 29, 2014

Strasznie pracochłonne, ale wygląda bosssssko. W poniedziałek mamy w pracy małe świętowanie i obiecałam coś upiec, to już wiem co upiekę. Rozumiem, że noc w lodówce tylko dobrze ciastu zrobi, tak?
Nula, który krem nugatowy z Lidla jest wegański????????? One wszystkie mają serwatkę albo mleko w proszku w składzie. Co mogę użyć w zamian? Dżem może być?
Dam znać, co wyszło. Chociaż u mnie w pracy to wszystko słodkie zeżrą ;)
~Marta Jun 29, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas