7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Halawa - Sudzi ka halawa (z szafranem i gałką muszkatołową)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

650 ml wody
300 g cukru
10 nitek szafranu (niekoniecznie)
1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej
35 g rodzynek
35 g orzechów laskowych lub włoskich
200 g masła
225 g kaszy manny

Przygotowanie:

Do wody wsypać cukier, szafran i gałkę. Gotować przez minutę. Dodać rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Orzechy lekko przyprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.

W drugim garnku roztopić na średnim ogniu masło. Wsypać kaszę i prażyć przez 10-15 minut mieszając.

Kiedy kasza nabierze złotego koloru, a masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszyć ogień i powoli wlewać syrop ciągle mieszając - może pryskać! Wówczas należy szybko mieszać, aby nie powstały grudki.

Wrzucić orzechy, przykryć i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec zamieszać. Podawać na gorąco lub na zimno.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 2, 2000
Źródło/autor przepisu: Wegetariańska książka kucharska (serwis już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Też robiłam pierwszy raz , i o dziwo mi wyszło jak u Kriszny na Woodstock :). Dałam trochę więcej rodzynek i orzechów. W ogóle to gotuję potrawy z książki kucharskiej Kriszny, ta jest jedną z prostszych. Powodzenia w pichceniu :)
dotA
~dotA Jan 28, 2011

kubek cukru, kubek kaszy może ciut więcej rodzynki zamiast orzechów gotowałem razem z rodzynkami daktyle posiekane. Bez gałki bez szafranu za to z aromatem waniliowym ;) i dało radę :P
~Kajetan Aug 6, 2009

kaszę manne można spokojnie uprażyć na teflonie bez tłuszczu :)
problem masła/margaryny rozwiązany :)
~aga Jan 13, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Halawa Hare Krishna (lakto-wege)
Halawa z wiórków z rodzynkami (wegańska)
Gajar ka halwa - halawa z marchwi (wegańska)
Kaddu ka Halwa - halawa z dyni (wegańska)
Halawa - Bhuni hui czini ka halawa (z sokiem i skórką pomarańczową) (lakto-wege)
Sos beszamelowy z gałką muszkatołową (lakto-wege)
Placek ziemniaczany z gałką muszkatołową (wegańska)
Halva (halawa) Prasadam (z kardamonem i cynamonem) (lakto-wege)
Krasnal Hałabała -"gadżar halawa" (na bazie marchewki) (lakto-wege)
Halawa - słodki deser z kaszy manny (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas