puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Nowości
-
Piernik orkiszowy śliwkowy
Ciasto jest wilgotne, korzenne, śliwkowe i delikatne. Wcale nie czuć, że jest razowe ;)
-
Awokado z cytryną i pieprzem
W sumie nawet nie nazwałabym tego przepisem, ale nie każdy wpadłby na takie podanie awokado. Idealne na śniadanie.
-
Prosta pasta z zielonej soczewicy
autor: szufi
dieta: wegańska
Bardzo prosta pasta - jeśli zostało Ci nieco zielonej soczewicy z obiadu, śmiało możesz ją przygotować!
-
Pierogi mocno leśne z kaszą gryczaną i grzybami
Wegańskie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, pieczarkami i orzechami włoskimi. Doskonałe na Wigilię i nie tylko. Bardzo dobrze smakują z czerwonymi buraczkami. Życzę smacznego!
-
Tort makowy
autor: Avka
dieta: wegańska
Mój pierwszy (w dodatku wegański) tort, który miał być czymś więcej niż ciastem, a jednocześnie pasować do klimatu Bożego Narodzenia (: Nie jest całkowicie moim pomysłem - pomysł na biszkopt ukradłam, a reszta to już kwestia dopasowania składników do okazji.
-
Tort czekoladowo wiśniowy
autor: Nula
dieta: wegańska
Czytając listę składników potrzebnych do tortu, będziecie przerażeni. Ten tort ma z milion kalorii! Przygotowałam go na wegańską Wigilię w gronie znajomych wegan i wegetarian.
-
-
-
Babeczki cytrynowe
autor: Olexy
dieta: wegańska
Smaczne, słodkie i bardzo proste w wykonaniu babeczki cytrynowe. Każdy poradzi sobie z ich zrobieniem
-
Zupa jarzynowa z zielonych ogórków
Pyszna, lekka zupa ze świeżych ogórków.
-
-
-
-
Ciasto z rodzynkami i figami/ wegański, bezglutenowy keks
Robiłam wegańskie kokosanki (na podstawie przepisu na wegańskie bezy) i zostało mi namoczone siemię lniane. Ponieważ szkoda mi było tak go wyrzucić postanowiłam zrobić ciasto. Przerosło moje oczekiwania! Jest miękkie i gąbczaste jak ciasta z pszenicy!
-
Makowiec bez pieczenia
Idealny wegański, bezglutenowy makowiec bez pieczenia. Prawdziwa bomba odżywcza, z mnóstwem białka i wapnia. Idealny na Wigilię i święta ze sceptykami kuchni wegańskiej.
-
Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny)
Pyszny, a do tego jaki efektowny! :) Świetny sposób, żeby zużyć włoszczyznę po gotowaniu bulionu, nadmiarowe buraczki z barszczu i wiele innych resztek, zwł. warzyw i strączkowców :) Niech was nie zmyli długość przepisu - to przez te wszystkie kolory i przyprawy. Przepis jest bardzo łatwy :)
-
-
Cynamonowe ciastka
autor: Malve
dieta: wegańska
Mocno cynamonowe ciasteczka. Chrupiące i aromatyczne, szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu :)
-
Wegańskie ciastka z żurawiną i kokosem
autor: Malve
dieta: wegańska
Chrupiące wegańskie ciasteczka z wiórkami kokosowymi, żurawiną i aromatyczną pomarańczą.
-
Paluchy ziemniaczano-kapuściane ze słonecznikiem
Świetne z domowym barszczykiem w Wigilię i nie tylko;) Można zabrać je do pracy bądź w podróż, nie rozwalają się.
-
-
Kasza manno-owsiana
autor: Avalo
dieta: wegańska
Ekspresowe śniadanie lub przekąska, połączenie kaszy manny i owsianki.
-
Makowy budyń jaglany (śniadaniowy)
autor: ~Panak
dieta: wegańska
Taki krem można wykorzystać jako element deserów, jako krem do ciast, tart czy tortów. Na bazie kaszy jaglanej można wymyślać ulubione kompozycje smakowe. Wystarczy zblendować kaszę jaglaną z ulubionymi owocami, bakaliami itp. by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Eksperymenty czas zacząć!
-
Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny)
Naszym sekretnym składnikiem jest skrobia - bardzo mocno zagęszcza, nadaje całości kleistości, elastyczności, ale też utrzymuje wilgotność. W lukrze do dekorowania pierniczków zastąpi nam ubite białko jajka. Nie ma idealnie takich samych właściwości, ale taki lukier doskonale nadaje się do wykonywania precyzyjnych zdobień :) Nie rozlewa się i nie wysycha tak szybko, jak zwykły lukier. Można nim wykonać niezłe cacka :D
-
Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym (RAW)
Świetne spaghetti. Bez gotowania. Szkoda, że wcześniej go nie odkryłam :) Słodkawy smak cukinii świetnie komponuje się z dość mocnym, słonym smakiem pesto. Do przygotowania tego dania nie potrzebujemy żadnego spiralizera ani innego drogiego sprzętu. Wystarczy tarka julienne lub obieraczka julienne - jak poprzeczna obieraczka do warzyw, ale z dodatkowymi ząbkami do krojenia na cienkie paski. To poręczna rzecz, a nieduży wydatek :)
|