7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tort czekoladowo wiśniowy

Czytając listę składników potrzebnych do tortu, będziecie przerażeni. Ten tort ma z milion kalorii! Przygotowałam go na wegańską Wigilię w gronie znajomych wegan i wegetarian.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10-12

ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka sojowego
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
2 łyżki dżemu wiśniowego
3 krople olejku rumowego

krem
słoik wiśni w syropie
słoik dżemu wiśniowego
1 tabliczka + 1 pasek gorzkiej czekolady
2 puszki po 400 ml mleka kokosowego (zimnego)
2 łyżki cukru pudru

polewa
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

W misce łączymy ze sobą suche składniki na ciasto, dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dolewamy mleka sojowego.

Przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Jeśli nie, zostawiamy w piekarniku jeszcze na chwilę.

Gdy ciasto ostygnie, kroimy je na 3 części. Odsączamy wiśnie z zalewy, nie wylewając jej.

W garnku rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Pasek czekolady drobno siekamy lub "skrobiemy" za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Ubijamy 1 puszkę zimnego mleka kokosowego. Pod koniec ubijania bardzo powoli wlewamy roztopioną i przestudzoną gorzką czekoladę, a gdy ładnie się wymiesza, dodajemy wiórki czekoladowe.

Spód biszkopta delikatnie nasączamy sokiem z wiśni i smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego. Nakładamy 2-3 łyżki masy czekoladowej i dokładnie rozprowadzamy. Na masie układamy odsączone z zalewy wiśnie, lekko dociskając. Wiśnie przykrywamy pozostałym kremem i nakładamy kolejny płat biszkoptu.

W mikserze ubijamy drugą puszkę mleka kokosowego. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Powtarzamy czynność tak jak w przypadku spodu, czyli lekko nasączamy biszkopt, smarujemy dżemem i nakładamy całą bitą śmietanę kokosową. Przykładamy trzecim biszkoptem - wierzchem tortu.

Tort wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia oblewamy wierzch lub cały roztopioną gorzką czekoladą z dodatkiem jednej łyżeczki oleju kokosowego. Dzięki temu czekolada będzie płynniejsza i błyszcząca.
Nadesłał(a) Nula, dnia: Dec 26, 2013
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/12/weganska-wigilia-i-tort-czekoladowo.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Super, cos a la Schwarz Wald
Fermina_Daza Dec 27, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Czekoladowy tort z brzoskwiniami (bez ograniczeń)
Wegański tort czekoladowy z wiśniami (wegańska)
Wiśniowe cudeńko (lakto-wege)
Kisiel wiśniowy (wegańska)
Omlet z konfiturą wiśniową (bez ograniczeń)
Lody bananowo-wiśniowe (wegańska & RAW)
Wiśniada - wiśniowa lemoniada (wegańska & RAW)
Dżem wiśniowy niskosłodzony (wegańska)
Koktajl bananowo-wiśniowy (wegańska & RAW)
Tort truskawkowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas