7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pyszny długowieczny chlebek

Chlebek długo zachowuje świeżość, jeśli się uda (może to zależy od mąki?) to nie kruszy się i nawet po tygodniu jest smaczny :)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

10 dkg drożdży
1 kg mąki
1 szkl słonecznika
1 szkl płatków owsianych górskich
1 szkl otrąb pszennych
1 szkl siemienia lnianego
3 ł soli
tłuszcz do smarowania formy

Przygotowanie:

10 dkg drożdży + szklanka ciepłej wody + łyżka stołowa mąki – rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać 1 kg mąki + 1 szkl słonecznika + 1 szkl płatków owsianych górskich + 1 szkl otrąb pszennych + 1 szkl siemienia lnianego + 3 łyżeczki soli. Składniki dokładnie wymieszać na sucho (bardzo, bardzo ważne - na sucho, bo później się nie wymiesza!), następnie wlać 3 szkl ciepłej wody i rozczyn z drożdży.

Nasmarować 2 formy, rozłożyć chleb, zostawić do wyrośnięcia.

Piec 80 minut, piekarnik góra + dół w temperaturze 170ºC.

Wskazówki i uwagi:

Chleba wychodzą dwie podłużne foremki.

Na początek radzę nie zmieniać proporcji dodatków, bo niektóre modyfikacje psują konsystencję chlebka. Bezpieczne jest dodanie śliwek kalifornijskich - po włożeniu części ciasta na blachę rozłożyć śliwki i dopiero resztę ciasta.
Nadesłał(a) pidzama, dnia: 2006-09-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ciocia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Moja siostra piecze z bardzo podobnego przepisu a ja przejęłam go od niej. Chleb rzeczywiście jest bardzo smaczny, zdrowy i długo utrzymuje świeżość.
Dana 2011-06-23 13:11:56.656

Rozczyn mi nie wyrósł a chleb jest twardy, tak jak by miał trochę zakalca. Co zrobić?
~iwona 2008-02-04 00:00:00.0

chlebek jest wspaniały taki jak w nazwie ja raz upiekłam i wszyscy się naprawdę zajadali ...a wysmarowaną formę posypałam otrębami owsianymi i wierzch posmarowałam lekko olejem i też posypałam otrębami -smak chlebka czuć cały dzień ,,dzięki za przepis to jest mój ulubiony
autor anonimowy 2007-10-17 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pyszna pasta warzywna na chlebek (wegańska)
Chlebek szpinakowy (lakto-wege)
Chlebek Pychotka (wegańska+miód)
Chlebek z Ardei (wegańska)
Chlebek z ziarenkami ;) (wegańska)
Chlebek do zup (wegańska)
Drożdżowy chlebek bananowy (lakto-wege)
Chlebek orzechowo-warzywny (bez ograniczeń)
Wegański korzenny chlebek (wegańska)
Sałatka pyszna (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas