
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) nigdy nie wyjdzie chleb z takiego przepisu zawsze będzie zakalec aby wyrośl musi być maka pszenna i to w proporcji 1:3 oraz dobrze wyrobione ~prezes 2012-08-17 12:36:49.324 Fasolka z konserwowym groszkiem w pomidorach na ostro (wegańska) to jeszcze zależy o jakiej porze roku ;) ~ksz 2012-08-16 22:39:52.325 Wegański ser (wegańska) Podobno nie ma głupich pytań :-) Co do topienia - osobiście nie zapiekałam go, ale pod wpływem temperatury konsystencja serka "rozpłynie się", przynajmniej trochę. Także można by powiedzieć, że serek się topi... Jeśli będziesz próbował/a to zamieść proszę komentarz, czy rzeczywiście sprawdza się do zapiekania :-) Iwo-na 2012-08-16 21:46:12.949 Pycha pasta z awokado i jajka z odrobiną czosnku (ovo-wege) super dobre właśnie się teraz tym zajadam.! Kamil K 2012-08-16 21:22:57.987 Bakłażanowy krem (pasta) z orzechami włoskimi i odrobiną czosnku (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kamil K 2012-08-16 21:21:37.97 Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach) (wegańska) zajebiste ! Kamil K 2012-08-16 21:19:45.997 Fasolka z konserwowym groszkiem w pomidorach na ostro (wegańska) Bardzo dobre tylko proponuje zamiast pomidorów z puszki usmażyć zwykłe świeże mają bardziej aromatyczny zapach i lepszy smak .! Kamil K 2012-08-16 21:18:26.088 Puree ziemniaczane z groszkiem konserwowym (lakto-wege) Zrobiłem i muszę przyznać że dość fajne zestawienie,dobrze komponuje się z kotletami sojowymi... Pycha! Kamil K 2012-08-16 21:15:28.637 Wegański ser (wegańska) czy ten ser się topi? przepraszam jeżeli to głupie pytanie :) ~znikam 2012-08-16 18:27:27.515 Bakaliowa pasta z ciecierzycy (wegańska) kozak ~420 2012-08-16 15:44:50.985 ![]() uwielbiam to zestawienie! do tego roszponka i jestem w niebie :D domald 2012-08-16 14:48:11.469 ![]() Też robie bez chleba, dodaję czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, czasami pieprz ziołowy, wtedy mam po 5-7 dniach gotowy kiszony barszcz do picia :) anatemka 2012-08-16 13:01:13.153 Ogórki kiszone w słoikach (na zimę) (wegańska) Kochani ja te ogórki kiszę już od 70 lat. Zawsze tak samo.t.zn. tak jak powyżej z tym,że wody nie gotuję tylko biorę wodę mineralną nie gazowaną. Dawno temu woda źródlana lub oligoceńska. Ogórki są zawsze prima sort. Ko-niecznie liście dębu. Pozdrawiam ~Cecylia 2012-08-16 12:30:18.6 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bonamartinka 2012-08-16 10:29:45.995 Brokuły z ciecierzycą (wegańska) Pyszne danie, godne polecenia Majolik 2012-08-15 18:28:53.47 Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie) (ovo-wege) świetny przepis, zazwyczaj wykorzystuje te kotlety do sałatki "śledziowej" wg przepisu mojej mamy (kotlety, cebula, jabłko, trochę śmietany i majonezu) mniami! ala77 2012-08-15 16:51:29.949 ![]() Chleb po ok. trzech dniach delikatnie wyjmujemy dużą łyżką. Ja zalewam lekko słoną ostudzoną wodą. Robię od razu z 4 kg buraków, bo mam takie naczynie. Kolor wychodzi cudny intensywny. hrynika 2012-08-15 15:51:58.462 ![]() Tak kwas na samym końcu dolewamy, żeby nie zbrunatniał- mnie teściowa to mówiła:-) hrynika 2012-08-15 15:47:03.644 ![]() Ja do kwaszenia dodaję kromkę pieczywa n a zakwasie własnej roboty ( czerstwe) po trzech dniach wyjmuję. Barszcz robię od razu z czterech kilo burków( mam taki słój 10 litrów. Zlewam do butelek i mam zapas :-) hrynika 2012-08-15 15:44:28.72 Spaghetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska) Jak na spaghetti bolognese to trochę liche składniki. Danie pewnie i tak dobre wychodzi, ale wegetarianie chyba nie powinni się tak bardzo bać warzyw? Ja nie wyobrażam sobie sosu bolognese bez dodatku marchewki i selera (polecam zarówno korzeniowy, jak i ten naciowy). ~Katiusza 2012-08-15 15:17:52.547 Dżem mirabelkowy (wegańska) Można wyciągać pestki z mirabelek, ale istnieje szybsza i łatwiejsza metoda. Umyte owoce wystarczy podlać odrobiną wody lub trochę zgnieść, żeby wydzielił się sok, i podgrzewać aż owoce się rozgotują, a pestki same się "uwolnią". Można wybierać je łychą, ale to też pracochłonne. Najlepiej jest przepuścić całość przez sito - właściwie dowolne, byle dziury w nim nie były większe niż pestki ;) Pestki warto wypłukać w wodzie, bo zawsze zostanie między nimi trochę miąższu, i ugotować kompot :) ~zenit 2012-08-15 13:18:33.952 ![]() Pozytywne zaskoczenie! :) Zrobiłam wczoraj jako dressing i wyszło zdecydowanie bardziej gęste niż to na zdjęciu - bardziej jak pasta, choć trochę rzadsze niż prawdziwe pesto. Zdecydowanie wymaga doprawienia - na pół porcji dodałam 1/2 łyżeczki soli, chyba 7 łyżek soku z cytryny i 6 słodkiego sosu chili (przy okazji rozrzedzając całość :). Jako dressing do sałaty było świetne i wcale nie "zajeżdżało" surową natką. Można by go dodać całkiem sporo gdyby było mniej czosnku. Tak czy siak w tej postaci można "przyswoić" znacznie więcej natki niż dodając posiekaną do surówki, a kolor... niesamowity :D patrycccja 2012-08-15 12:43:05.086 Barszcz (bez zakwasu) robiący się przez noc (wegańska) Barszcz wzbogacony ugotowaną fasolą Jaś był bardzo smaczny. Majolik 2012-08-15 10:37:20.956 Mus jabłkowy kokosowo-waniliowy - najpyszniejszy do kanapek, naleśników, hit! (wegańska) Mmm, właśnie jem lody z tym musem... - pycha! ~lisica 2012-08-14 17:07:05.766 Botwinka (wegańska) Pyszna botwinka, robię ją już drugi raz (i na pewno nie ostatni!) ;-) ~lisica 2012-08-14 13:03:00.64 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |