7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bakaliowa pasta z ciecierzycy

Muszę powiedzieć, że ta pasta to bardzo udany eksperyment - właściwie to jeden z dwóch najlepszych moich własnych pomysłów :)

Pastą można smarować pieczywo (wtedy jest dobra na szybkie i pożywne sniadanko) lub jeść samą jako deser - zdrowszy niż wszelkie słodycze. Dzieciakom też powinna smakować - w końcu jest słodka ;)


Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ugotowana ciecierzyca - 2 szkl.
orzechy włoskie - 1.5 szkl.
orzechy laskowe - 1 szkl.
słonecznik - 200 g
rodzynki - 1.25 szkl.
śliwki suszone - 0.75 szkl.
woda - 2 szkl.
jabłka - 4 szt., średniej wielkości

Przygotowanie:

Ciecierzycę przed gotowaniem trzeba moczyć 8-12 godzin, a później gotować 1-1,5 h. W czasie moczenia trochę ponad 2-krotnie, a nawet 3-krotnie zwiększa objętość. Należy więc namoczyć tak na oko niecałą szklankę.

Kiedy już mamy ugotowaną ciecierzycę, to zostało już tylko jakieś 10-20 min. pracy. Nie licząć zmywania ;)

Jabłka umyć i powykrawać ogonki i gniazda nasienne. Można obrać jak ktoś chce. Mielić wszystko razem w malakserze - koniecznie partiami, żeby go nie przeciążyć.

Rodzynki i śliwki można dodać w nieco mniejszej ilości w razie, gdyby dla kogoś miało być za słodkie i ew. wg potrzeb dosypywać. Jednak może się okazać, że dla kogos będzie nawet za mało słodkie - wtedy najlepiej dosypać więcej rodzynek lub dorzucić daktyle.

Wskazówki i uwagi:

Podane proporcje są orientacyjne, takie jak robiłam dziś. Można je zmieniać, np. zamiast śliwek dodać same rodzynki lub część zastąpić morelami suszonymi czy innymi suszonymi owocami.

Orzechy też mogą być dowolne - ja akurat miałam laskowe i włoskie. Część słonecznika też można zastąpić orzechami - mi bardziej chyba wtedy smakuje.

A zamiast wody można dodać więcej owoców - niekoniecznie jabłek. Mogą być gruszki, melony, arbuz czy inne soczyste owoce.

Pastę należy trzymać w lodówce. Nadmiar ew. zamrozić - z podanych proporcji wychodzi naprawę ogromna ilość.

Należy też liczyć się z tym, że pasta ciemnieje po jakimś czasie.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-03-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

kozak
~420 2012-08-16 15:44:50.985

nie omieszkam wypróbować;]
~wiedźma 2008-02-08 00:00:00.0

PYCHA PYCHA PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!
~beta78 2007-03-29 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

pasta zbożowo-bakaliowa z soczewicą (wegańska)
Pasta do chleba z ciecierzycy (wegańska)
Pasta prowansalska z ciecierzycy (wegańska)
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami (wegańska)
Dziecięca pasta z soczewicy/ ciecierzycy (wegańska)
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów (wegańska)
Pasta z ciecierzycy i selera naciowego (wegańska)
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy + tahini (wegańska)
Pasta portowa z ciecierzycy i wędzonego tofu (wegańska)
Słodka pasta do pieczywa z ciecierzycy i bakalii (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas