
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vanja86 2012-08-20 15:35:40.094 Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska) A! Miałaś na myśli Paragwaj :-) No cóż... ja byłam zawiedziona kiedy tu się przeprowadziliśmy - myślałam sobie Ameryka Południowa, Indianie, naturalny - "pierwotny" styl życia, może się czegoś nauczę. Okazało się, że ci ostatni "oryginalni" Indianie mieszkają tutaj w ... slamsach(najczęściej). No tak. Co do gryki to jej tu w ogóle nie ma, a ja za nią tęsknię :-) A z kukurydzy piecze się tutaj sopa paraguya lub chipa guazu (zobacz moje przepisy, niestety obydwa ciasta niewegańskie...). A dla Ciebie mam jeszcze jeden przepis na bezglutenowe naleśniki: www.chefkoch.de/rezepte/1102621216201363/Pfannkuchen-aus-roten-Linsen.html "300g czerwonej soczewicy, zmielonej(młynek do kawy podobno funkcjonuje) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 500ml wody gazowanej 2 łyżki oleju olej do smażenia Suche składniki wymieszać i powoli, ciągle mieszając zmieszać z wodą. Odstawić na 20 minut poczym domieszać olej. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Jeśli naleśniki mają czerwone lub różowe plamy są jeszcze nie usmażone. Po usmażeniu drugiego, trzeciego naleśnika nie potrzeba więcej tłuszczu do smażenia. Ciepłe naleśniki pozwalają się zawijać, zimne nie." Oryginalne, czyż nie? Iwo-na 2012-08-20 15:24:33.209 Langos (langosz), czyli węgierskie placki pszenno-ziemniaczane na drożdżach (wegańska) Węgrzy doskonale wiedzą. Langose to jest narodowa kuchnia węgirska, słowacka i czeska. W Austrii też są popularne. To nie tak jak z rybą po grecku, która nie ma nic wspólnego z Grecją. W schronisku na Czantorii u Czechów byłem wczoraj i jadłem Langosa, był pyszny ~J-23 2012-08-20 14:44:12.987 ![]() Wyglądają bardzo ładnie :) i z chęcią bym je zrobiła ale olej kokosowy mimo iz jest bardzo przydatny to jest tez drogi niestety :P OpenWorld 2012-08-20 12:53:10.728 ![]() a chodzi o takie drozdze w kostce ? czyli 4 lyzli rozdrobnionych drozdzy tak ? To drugie zdjęcie genialne - wyglada troche jak ser pieczony mojej babci z kminkiem . no wlasnie mozna tez dodac tu kminek ? OpenWorld 2012-08-20 12:46:12.194 ![]() W taki sposob jeszcze nie jadlam :P Polecam też maslo orzechowe plus dzem z czarnych porzeczek lub truskawkowy . Pycha ! OpenWorld 2012-08-20 12:39:59.398 ![]() Wika, oczywiście :) Możesz też zrobić własne, ekspresowe mleko z migdałów lub nerkowców o ile masz blender: puszka.pl/przepis/345-mleko_orzechowe_lub_migdalowe_z_orzechow_lub_masla_orzechowego_.html (polecam też komentarze do tego przepisu). patrycccja 2012-08-20 08:31:43.895 ![]() Iwo-na, nie, absolutnie nie muszą być kukurydziane! Po prostu pomyślałam, że w tamtych rejonach (bo jak rozumiem mieszkasz w Paragwaju) łatwiej o kukurydzę niż np. grykę ;) Więc przepis idealnie pasuje - wielkie dzięki za tłumaczenie, bo niemieckiego nigdy się nie uczyłam i zostaje mi G.Translator albo nękanie znajomych ;) Ale z twojej uprzejmej propozycji też w razie czego chętnie skorzystam - jakby co to się odezwę. Jeszcze raz dzięki :) patrycccja 2012-08-20 08:27:57.334 Koktajl truskawkowo-bananowy z otrębami i siemieniem (wegańska & RAW) A można użyć zwykłego mleka ? Wegańskiego nigdzie nie mogę znaleźć : ( ~Wika 2012-08-19 22:05:01.487 ![]() Zupka fajna, tylko moja nie wyszła taka mętna jak na zdjęciu. Wyglądała bardziej jak rosół, ale może to dlatego że dałam jednego ziemniaka zamiast 2. :) lovela5 2012-08-19 19:11:09.512 ![]() Ja dodaję jeszcze curry własnej roboty ;) LolaPe 2012-08-19 18:03:25.074 ![]() Goździków? Od 0 do 3? Jak ci będzie mało, dodasz następnym razem więcej :) patrycccja 2012-08-19 17:49:19.05 Delikatny domowy makaron (bez jajek) (wegańska) ja zamiast wody dodalam mleka. wyszlo przepysznie :) ! ~Anna 2012-08-19 17:47:45.463 Kluski z płatków owsianych (lakto-ovo-wege) może ktoś mi coś poradzi...?:)Próbowałam zrobić te kluski z ugotowanych płatków owsianych, które zostają mi w ilościach hurtowych po zrobieniu mleka owsianego. Proporcje z mąką też ok. 2:1, ale niestety po wrzuceniu do wody rozpadły się. Jak długo je trzeba gotować? Co robię nie tak? ~K. 2012-08-19 17:18:53.647 Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska) Oj tak - gluten, jakoś nie potrafię z niego zrezygnować, dlatego jem mąkę tylko raz w tygodniu :-) A czy to musi być mąka kukurydziana patrycccjo? Bo zdaje mi się, że łatwiej jest wyczarować coś bezglutenowego np. z mąką gryczaną(ziarna niepalonej kaszy gryczanej zmielić w blenderze lub młynku do kawy) lub z mieszanką kilku mąk: kukurydzianej, gryczanej, ryżowej, z ciecierzycy... Czy Ty znasz niemiecki? Bo na chefkoch.de jest jeden gościu, który podał sporo oryginalnych, bezglutenowych przepisów. Tutaj dla przykładu przepis na placki kukurydziane od niego: www.chefkoch.de/rezepte/1400601244969607/Mais-Tortillas.html "250g kukurydzy[!], drobno zmielonej 50g kaszy gryczanej, drobno zmielonej 700g wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry 1 szczypta soli 1 szczypta cukru olej do smażenia Wszystkie składniki wymieszać, odstawić pod przyryciem na dwie godziny. Ciasto powinno być bardzo rzadkie! Na rozgrzanej patelni z olejem rozlać bardzo cienko ciasto co wymaga wprawy i smażyć bardzo krótko z obu stron. Na dobrej patelni kolejne tortillas można smażyć bez oleju. Placki zdjęte bezpośrednio z patelni nie zawiną się, ale odstawione i ułożone jedne na drugim pozwalają się zawijać." Jeśli chciałabyś chętnie potłumaczę jakieś przepisy :-) Iwo-na 2012-08-19 16:00:17.323 ![]() yummi:) Monica 2012-08-19 10:18:42.008 Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska) Ja robię je bez drozdży , ciasto jak na makaron. Dla jednej osoby ze szklanki mąki, wyrabiam z wodą, krótko z 5 min. i na koniec ręce zwilżam olejem i jeszcze wyrabiam ciasto. Pozostawiam na 10-15 min.Rozwałkowuję i na patelnię bez oleju. ~elzbieta 2012-08-19 05:38:13.771 ![]() Iwo-na, masz może przepis na podobne placki, tylko z mąki kukurydzianej? Generalnie chodzi o to, żeby było bez glutenu :) patrycccja 2012-08-18 22:11:22.923 ![]() Wyszły świetne! W dodatku bardzo dobrze się lepiły, nie rozpadały. Genialnie pasował do nich chutney (u nas puszka.pl/przepis/3002-chutney_jablkowy_z_cynamonem_gozdzikami_i_cayenne.html). Jedyne ale dotyczy czasu smażenia - na dość małym gazie z jednej strony smażyłam placuszki przez 4 minuty, a i tak były mocno przysmażone. Skąd więc 12-15 minut w przepisie? Tak czy siak były świetne :) Bałam się, że będą zbyt pikantne, więc dałam mniej masali i pominęłam chili - niepotrzebnie, wyszły bardzo łagodne. Tak samo sól - lepiej, gdyby łyżeczka nie była idealnie płaska. PS. Ziemniaki zrobiłam w mikrofali, żeby było szybciej (puszka.pl/przepis/5166-ziemniaki_z_mikrofali-0_5_kg_w_10_minut_.html). patrycccja 2012-08-18 22:01:51.969 Afrykańska zupa ziemniaczana (wegańska) bardzo afrykańska- 4 szklanki wody! ~kuba mituś 2012-08-18 17:23:06.443 Kluski ze szpinaku i ziemniaków (wegańska) wspaniałe! również dodałam mąkę ziemniaczaną... polecam :) aloha2p 2012-08-18 14:16:42.916 Tarta czekoladowa z ananasem lub malinami (wegańska) orkiszowa jest w sam raz, spód cienki ale superdelikatny . Dzięki za przepis ~kam 2012-08-18 12:53:07.872 ![]() Dodaję do tego cebulkę również startą i wcale nie obieram cukinii, po prostu ją ścieram jak leci - oszczędza czas, a smakuje tak samo pysznie. Polane beszamelem, to już niebo w gębie. kingi 2012-08-17 22:08:11.187 ![]() Po prostu rewelacja!!! Podbija podniebienia każdego, kto tylko spróbuje tej potrawy. kingi 2012-08-17 22:05:41.573 ![]() Z razowym pieczywem - znakomite!!! Dana 2012-08-17 14:33:06.512 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |