
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Komentarze do przepisów- od najnowszego do najstarszego -Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania! (wegańska) Przepis to jakiś techniczny analfabetyzm. Nie piszę, że zły. Ale Ustawić piekarnik na 250'C i nie nagrzewać do tej temp? Jaki to sens ustawić i nie nagrzać a po 10 min zmniejszyć do 200? Bzdura totalna. Autorka przepisu choć chlebek piecze dobry to nie ma pojęcia jak działa piekarnik. Co do temp. wody, nie może być od tak sobie gorąca. Drożdże giną w wysokich temperaturach. Jednemu wyjdzie chleb innemu zakalec, bo autor napisze "gorąca". A dla drożdży najlepsza temp to 25 - 40 max ~Jaw 2013-03-09 11:53:25.07 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To rzeczywiście jest najlepszy przepis na falafel jaki dotąd wypróbowałam! Jest dobrze doprawiony, łatwy w wykonaniu i co najważniejsze, nie rozpada się na patelni (!). Sama dodaję więcej pietruszki do środka i smażę na patelni, zamiast w głębokim oleju, ale to nie zmienia faktu, że jest przepyszny. :) Olexy 2013-03-09 11:25:09.383 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uwielbiam wszystkie arabskie słodkości, więc i to mnie nie rozczarowało. ;) Za pierwszym razem zrobiłam wersję 'podstawową' z mlekiem sojowym. Dziś przymierzam się do drugiego podejścia i rozważam dwie opcje: a) dodanie wody różanej do syropu b) soku z pomarańczy zamiast wody w syropie, ale zastanawiam się czy nie będą się gryzły z mlekiem migdałowym i migdałami. Zobaczymy- jak wyjdzie to się podzielę przemyśleniami. :D Olexy 2013-03-09 11:06:51.344 Burgery z buraków (wegańska) pyszne ~lili 2013-03-09 00:09:49.783 Falafel (felafel) (wegańska) Pyszne! Ja trochę zmodyfikowałam, dodając przyprawe do kebaba. ~Ania 2013-03-08 21:35:22.729 Falafel (felafel) (wegańska) Zrobiłam wczoraj na obiad, podawałam w chlebku pita z warzywkami, efekt? Wszyscy tak sie zajadali że aż sie uszy trzęsły, później wypad do sklepu po dokładke składników i tak oto cały dzien to prawie jedlismy takie to smaczne, mniam mniam :) POLECAM WSZYSTKIM! ~Emilia 2013-03-08 20:17:56.466 Indyjski chlebek naan z potrawką warzywno-groszkową (wegańska) O masakra jakie to dobre ! :) Ekspresowe wykonanie a efekt genialny. Cała rodzina sie zajadała, miski wylizane. PYCHOTA !!! ~Emilia 2013-03-08 20:16:09.493 Burgery z buraków (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alik 2013-03-08 15:45:54.165 Sałatka owocowa: jabłko, banan, pomarańcza (wegańska) Polecam sałatkę: jabłko , pomarańcz, banan - wszystko wymieszać z jogurtem naturalnym i otrębami :) ~gabii 2013-03-08 10:56:20.473 Pasta z groszku konserwowego z czosnkiem (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Raisa 2013-03-08 10:50:03.517 ![]() Sos wg. tego przepisu wychodzi obłędnie. Najpierw zrobiłam rosołek z jarzynki z dodatkiem kilku ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Z rosołku wyciągnęłam farfocle a potem śmietanka z mąką. Sosu wyszło tak dużo, że jeszcze dziś nam starczy. Mięsożerca miał klopsiki a ja jajka ;) Natka 2013-03-08 10:45:43.622 ![]() Dodawałam sezam zmielony (blenderem na proszek). Resztę mieliłam w maszynce :D martina 2013-03-08 00:09:38.797 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() julianka 2013-03-07 17:11:16.845 ![]() Malwuo, moja rada, co by grudek nie było to: woda musi być zimna, a druga sprawa do dobre rozprowadzenie mąki. Korzystam z jednego wiertełka od miksera, oburącz mącę w kubku mąkę z wodą. Ten sposób podpatrzyłam u przyszłej teściowej ;P Natka 2013-03-07 13:51:50.817 ![]() Można spróbować choć ja nie robiłam .. Czekam na efekty ;-) oliwka-oliwka 2013-03-07 13:31:55.406 ![]() Mi się beznadziejnie piekły i musiałam je usmażyć! :( choć w smaku są niesamowite i tak. Avka 2013-03-07 13:00:57.693 ![]() kurde...dobre jest :) bardzo dobre kto by pomyślał...ciasto z warzyw ;) amanda3601 2013-03-06 22:15:28.45 Szybkie placki meksykańskie - z fasolką czerwoną (wegańska) rewelacja!! zrobiłam na mące pszennej razowej,woda+ woda z fasolki, przyprawy :) ~Justyna 2013-03-06 20:59:52.431 ![]() Bardzo dobre :) Wyszło za pierwszym podejściem. Nie wiem, czy tak miało być, ale po upieczeniu ciasto miało konsystencję i zwarcie przypominające piernik. Trochę mało wilgotne, ale miałam tylko trzy raczej małe banany, więc resztę dobiłam rozmoczonymi rodzynkami i wodą z tych rodzynek. Tak czy siak, pychota! Mój nie-wega mężczyzna zajadał się i wierzyć nie chciał, że tam ani jajka ani mleka ;) mathilda 2013-03-06 15:13:07.289 Placki z dyni (wegańska) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Raszka 2013-03-06 11:07:49.827 ![]() Ja jak kiedyś robiłam ptasie mleczko na mleku sojowym z biedronki -czy to czekoladowym czy naturalnym czy waniliowym to zawsze dawalam cos do slodzenia i to nie lyzeczke ale wiecej - zreszta potem zawsze probowalam ,pierwsze mleko podgrzewalam i rozpuszczalam miod,czy cukier czy cos innego a potem dopiero agar ,ale ile agaru dawalam to nie pamietam bo to bylo dawno - pamietam ze kilka razy probowalam az doszlam do perfekcyjnej miekkosci :P OpenWorld 2013-03-06 08:59:19.286 ![]() Ja osobiście robię bez cebuli, ale imbir, sos sojowy, marchewka starta i pekińska i pestki słonecznika lub bez... oczywiście duszę chwilkę, ale nie długo żeby pekińska była jeszcze chrupiąca... pycha polecam... sylwietta 2013-03-05 23:02:09.002 ![]() Wiem, wiem, ze Wlosi by rewolucje zaczeli, wiem tez o orzechach i o serze (ktorego nie uzywam z racji bycia weganka) ;) Tu jest woda, zeby ograniczyc ilosc kalorii, jesli ktos chce moze robic je na oliwie i z orzechami. Uzywam do wszystkiego. Jako dressing, jako marynate do tofu, jako smarowidlo do grzanek, jako sos do makaronu... chulaj dusza, piekla nie ma :) mathilda 2013-03-05 20:13:53.632 Zupa cebulowa na winie (wegańska) dla mnie zupa jest przepyszna, wychodzi rewelacyjnie. raz zrobilam ja z winem chablis (normalnie kupuje jakies wino wytrawne w lidlu) i była jeszcze smaczniejsza niż ~agnieszka_ł 2013-03-05 15:14:10.406 ![]() Co do grudek: od jakiegos czasu większosć sosów zagęszczam mąką kukurydzianą. Tak jak w przypadku pszennej, trzeba wymieszać ją najpierw z zimną wodą a potem dolewać stopniowo do bazy sosu, ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką, nie łyżką). Plus jest taki, że mąka kukurydziana bardzo dobrze miesza się z wodą i nie ma możliwosci powstania grudek. Poza tym sos ma wtedy taką kleikową konsystencję, która mi osobiscie bardzo odpowiada. A najlepszy sposób na grudki, które już powstały to mikser :) ryfka 2013-03-05 15:04:49.652 |
|
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |