puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Mleko ryżowe / napój ryżowy
Nie odcedzając z osadu i dodając mniej wody niż w przepisie uzyska się gęstszy napój, który również jest smaczny, tak więc sugerujcie się własnym gustem w przygotowywaniu mleka ;>
-
Majonez z ryżu
autor: zima
dieta: wegańska
Na serio smakuje majonezowo.
-
Mleko owsiane "chude" (wyciskane przez sitko)
autor: kiń
dieta: wegańska
Tanie, szybkie, łatwe w przygotowaniu, mleko owsiane do porannej kawy, musli czy naleśników. UWAGA: do szybkiego spożycia, po 24h kiśnie jak zwykłe mleko.
-
Zdrowa przyprawa do kazdej potrawy :)
Nadaje się zarówno do deserów jak i zup oraz potraw na ostro :) Przyda się do niejednej potrawy. Jest bardzo zdrowa, smaczna i aromatyczna. Jak mój syn nie ma chęci czegoś jeść, to wystarczy, że pomaczam to w przyprawie i wszystko lepiej mu smakuje ;)
-
Chutney marchewkowy z charakterem (do słoików)
Gęsty sos z lekko chrupiącą marchewką i licznymi niespodziankami. Idealny dodatek do zimowego obiadu: ryżu/kaszy/makaronu lub jako przystawka.
-
Cukier waniliowy własnej produkcji
autor: Luna7
dieta: wegańska
Porządny, prawdziwy cukier waniliowy to powinna być podstawa wypieków ;) Oto, jak własnoręcznie przygotować taki cukier :)
Alternatywa dla popularnej metody zasypywania lasek wanilii cukrem. Cukier przyrządzony wg tego przepisu będzie bardziej aromatyczny :)
-
Curry własne, domowe - mieszanka przypraw
autor: maboo
dieta: wegańska & RAW
Witam Was. Ostatnio zrobiłem niezwykle aromatyczną przyprawę, do wielu dań, past itc. To co chodziło mi po głowie od długiego czasu - własne curry. Chodzi oczywiście mi o mieszankę przypraw, a nie danie. Ma niesamowicie świeży aromat i nie dający się porównać z kupionym! Polecam
-
-
Czosnek niedźwiedzi na zapas (w oliwie)
autor: Luna7
dieta: wegańska
Jako że czosnek niedźwiedzi zdobywa coraz większą popularność, a jednak nie występuje jeszcze w regularnej sprzedaży, prezentuję przepis na przygotowanie takiego czosnku na zaś, aby na trochę nam starczył, jak już go gdzieś dorwiemy ;)
-
Domowa skórka kandyzowana
Co prawda skórkę kandyzowaną można bardzo tanio kupić w sklepie, ale kto tam wie, co w niej siedzi? Otrzymanie jej w domowych warunkach jest bardzo proste, a smak lepszy niż w przypadku "kupnej".
-
Domowe pesto
Domowe zielone pesto, do kanapek i makaronu.
-
Domowy makaron fettuccine
Przerobiony przepis mojej babci (ona robiła z jajkiem). Fettuccine to długie wstążki, jak tagliatelle, tylko trochę szersze.
-
-
Dżem cytrynowo-waniliowy z imbirem (na zimę)
Dobry do zimowej herbatki oraz jako dodatek do deserów i doprawiania innych dań, np. hummusu, tofu. Może pełnić rolę chutneyu, np. w daniach z ryżem. Esencjonalny, wystarczy dosłownie odrobina.
-
-
-
-
Granola z kawałków razowego chleba
autor: Rena
dieta: wegańska
Do mleka lub jogurtu na śniadanie.
-
Groszek ptysiowy
autor: Rena
dieta: lakto-ovo-wege
Szybki przepis na groszek ptysiowy.
-
-
Indyjskie curry w 15 minut
Oryginalny indyjski przepis na przyprawę curry w 15 minut. Nada orientalny smak i aromat każdemu daniu!
-
Jogurt domowy, naturalny lub owocowy
autor: pat
dieta: lakto-wege
Domowy sposób na rozmnożenie jogurtu.
-
Jogurt z płatków owsianych
Przygotowanie jogurtu z płatków owsianych jest bardzo proste. Dla wegan tęskniących za smakiem jogurtu naturalnego.
-
Jogurt z tofu i mleka sojowego
Smaczny jogurcik. Prosty i szybki w przygotowaniu.
-
Jogurt z tofu jedwabistego
autor: ~kasia-felicja
dieta: wegańska
|