puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Brązowe płatki (crunchy) z patelni
autor: Rena
dieta: wegańska
Można jeść same i z mlekiem.
-
Mleczko (mleko) migdałowe w 5 minut
Mleko migdałowe, jakie Indianki robiły dla dzieci.
-
Mleko sojowe i tofu
autor: ~Rianna
dieta: wegańska
-
Bazylia mrożona w oliwie lub oleju (inne zioła też)
Suszona bazylia to siano! Za to mrożona... bajka! Jakby się używało świeżą :D Naprawdę :) Robimy ją od lat. W zimie jest nieoceniona do pomidorówki, spaghetti, a nawet surówek... Lata temu poznałam ten sposób od pewnej pani uprawiającej zioła na sprzedaż, a ona od jednej z warszawskich włoskich restauracji, która się u niej zaopatrywała :)
-
-
Mleko sojowe bez soli i cukru
autor: pat
dieta: wegańska
Mleko sojowe można pić z dodatkiem miodu, soków owocowych, owoców zmiksowanych, soków warzywnych. Na mleku można przygotowywać (gotować) kaszki, budynie i zupy. Z dodatkiem mleka można spożywać makarony zbożowe, kasze, pełne ziarna zbóż, musli.
-
Smarowidło daktylowe / słód daktylowy
Proste w wykonaniu smarowidło będące alternatywą dla dżemu i innych słodkości. W zależności od gęstości może być używane do chleba lub dosładzania wszystkiego tego, czego nie chcemy słodzić cukrem lub miodem:)
-
-
Imbir kandyzowany
autor: Rena
dieta: wegańska
-
-
Ocet jabłkowy
Łatwe przygotowanie cennego, leczniczego octu
-
-
Żur / kiszenie żuru
autor: Rena
dieta: wegańska
Kuchnia polska. Prosta bardzo rzecz, a tyle radości sprawia! A zupa z niego, hoho - to, co najlepsze z polskiej tradycji jedzeniowej.
-
Mleko owsiane w pół minuty
Nadaje się do przygotowania ciast, naleśników, placków, owsianki, manny, niektórych koktajli. Do picia i musli mniej - choć to kwestia przyzwyczajenia i preferencji smakowych. Ma neutralny, lekko owsiany posmak i naturalną konsystencję (ważne, żeby nie zalewać płatków zbyt ciepłą wodą!). Przede wszystkim jest jednak błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie tanie - koszt ok. 0,30 zł za litr! :)
-
Domowe tahini do hummusu
Tania i szybka wersja tahini do hummusu.
-
Mleko kokosowe
Dieta bez mleka krowiego nie jest dietą łatwą, zwłaszcza gdy przez wiele lat mleko to się spożywało, ale z czasem okazuje się, że jest wiele alternatyw, czasem znacznie smaczniejszych, niż mleko zwierzęcego pochodzenia. Jednym z dobrych przykładów jest mleko kokosowe, które nie dość, że jest smaczne i zdrowe, to jeszcze można zrobić je domowym sposobem i za dużo mniejsze pieniądze, niż w przypadku kupowania mleka gotowego :)
-
Delikatny domowy makaron (bez jajek)
Z braku makaronu zrobiłam go wczoraj sama i wyszedł pyszny. Trochę podobny do ciasta pierogowego ^^ Makaron jest mniej czasochłonny niż się może wydawać. Wychodzi delikatny i pyszny ^^
-
Mleko słonecznikowe
Znakomite do płatków śniadaniowych.
-
Salami wegańskie z fasoli
Do przygotowania tej domowej "wędliny" użyłam czarnej fasoli, aby upodobnić mój wyrób do popularnego salami, a wyszło z wyglądu takie jak hym..kaszanka?
-
Śmietana kokosowo-ryżowa
Super do ciast, smakuje jak rafaello.
-
Tofu własnej produkcji
W oryginalnej, wschodniej kuchni, do ścięcia białka na serek używano skał zawierających związki wapnia zamiast kwasku cytrynowego. Obecnie, w przemyśle spożywczym używa się do tego celu chlorku wapnia - CaCl2.
-
Biały sos na pizzę (do zapiekania)
Po prostu genialny. Rekompensuje brak sera z nawiązką, nie potrzeba tu już żadnych pseudo-ciągnących i drogich zamienników. Medal dla Asi z bloga Sojaturobie, która jest autorką tego przepisu. Naprawdę warto zaopatrzyć się w kleik ryżowy :).
-
-
Śmietana z tofu
autor: ~kasia-felicja
dieta: wegańska
Wykorzystywać do wszystkiego, gdzie potrzebna normalna śmietana, włącznie z gotowaniem.
-
Żółty ser z migdałów, który wspaniale się roztapia
autor: admin
dieta: wegańska
Świetny, żółciutki (od kurkumy) ser, który też wspaniale się roztapia i nadaje do jedzenia na zimno i na ciepło! Świetny jest, bardzo polecam!
|