puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Dip / sos majonezowo-czosnkowy z bazylią
Idealny sos do wszelkich sałatek. Wymieszany z twarogiem i szczypiorkiem tworzy świetną pastę twarogową a'la Almette.
-
Dip z awokado z cayenne
autor: Rena
dieta: wegańska
Dobre do różnych rzeczy... Wygląda fajnie zielono takie "schone Kinderscheisschen" :)
-
Guacamole de la Mixteca (z cebulą, świeżą kolendrą i ostrymi papryczkami)
autor: admin
dieta: wegańska & RAW
Zbyszek: "Mixteca to region Meksyku. Przepis sprawdzony z powodzeniem wiele razy!"
Świetny dip jak i pasta do pieczywa.
-
-
Kjopołu - "zielony kawior" z bakłażanów z natką i czosnkiem
autor: Rena
dieta: wegańska
To danie z bakłażana specyficzne dla Półwyspu Bałkańskiego, znane też jest pod nazwą "zielony kawior". Doskonała przystawka.
-
Kuleczki buraczano-owsiane z sosem majonezowo-ziołowym
Takie kuleczki możemy podać schłodzone jako przystawkę, albo na ciepło w wersji obiadowej.
-
Majonez z awokado
Zielona alternatywa dla majonezu, do burgerów idealna.
-
Oszukane baba ghanoush
Oszukane, bo z fasolą, bo po prostu zabrakło mi bakłażana, a bakłażan ma to do siebie, że strasznie kurczy się w piekarniku.
-
Pasta z awokado doprawiona cebulą i jarzynką
Pyszna, bardzo wyraźna w smaku pasta do chlebka, krakersów, czego to dusza zapragnie :)
-
Pikantna pasta / dip z soczewicy z grillowaną papryką konserwową
Genialne smarowidło kanapkowe. Przesmakowity dip do gotowanych warzyw. Doskonała alternatywa dla kupnych ketchupów, sosów etc. Delicious! Z podanych składników wychodzi około 300 gram pikantno-paprykowej pasty, której porcja (20g) dostarcza 25 kalorii.
-
Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili
autor: ~szama
dieta: wegańska
To jest dobra rzecz! Ostrość każdy może sobie dostosować, nie musi być pikantne. Muszę spróbować spasteryzować salsę na zimę... Druga opcja to zamrozić borówki, a gruszki zrobić w soku własnym i robić salsę kiedy się chce :)
-
Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem
autor: ~pat
dieta: wegańska
Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."
-
Śmietanowe guacamole
autor: Irris
dieta: wegańska & RAW
Rewelacyjne do tacos z ostrym farszem z fasoli.
-
Sos a'la serowy
Sos dobry do frytek, smażonych placków, do zapiekanek czy jako dip, nada się nawet do pokrojonych w paseczki warzyw jako dip.
-
Sos BBQ/barbecue Martiny (do słoików)
W sam raz do potraw z grilla/pieczonych, a także dań gotowanych i kanapek. Intensywny w smaku, gęsty, bardzo wydajny.
-
Sos cebulowy orientalny (do słoików)
Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).
-
Sos cygański po niemiecku
Niemcy (Niedersachsen) jedzą ten sos ze schabowym i smażonymi ziemniakami. W wersji wege zjadaliśmy go po prostu z makaronem, ale pasuje do wielu dań. Dla fanów ketchupu.
-
Sos czosnkowy (z nerkowców)
Prosty sos do sałatek, kanapek oraz jako dip.
-
Sos guacamole z mieloną kolendrą
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
Kuchnia meksykańska. Możemy tym sosem smarować kanapki albo maczać w nim surowe jarzyny, kawałki chleba, czipsy.
-
Sos majonezowy z kaszy jaglanej
Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.
-
Sos musztardowo-rodzynkowy z czosnkiem
Prosty i szybki w przygotowaniu. Można podać go do kotletów/burgerów, ziemniaczków czy innych warzyw, np. szpinaku. Sprawdzi się również w sałatce.
-
-
-
Wegański sos serowy
autor: Olexy
dieta: wegańska
Myślę, że sos ten posmakuje wszystkim osobom, którym brakuje sera w np. sosach do makaronu. Nie ciągnie się, ale całkiem dobrze imituje serowy smak. Świetnie smakuje z warzywami czy w wegańskiej wersji mac 'n' cheese. :)
|