7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Skordalia z orzechami i czosnkiem - grecki sos krem

Agnieszka Kręglicka: "Skordalię, grecki sos krem, można przygotowywać na wiele sposobów, ale tytułową rolę gra w nim świeżo utarty surowy czosnek. Dawniej krem skordalia kręcono w moździerzu, ale dziś wykorzystujemy malakser. Obrane, pozbawione zdrewniałych ogonków ząbki czosnku miksujemy z dodatkiem budującym masę. Może to być namoczona sucha bułka, ugotowane ziemniaki, migdały, orzechy włoskie lub pistacjowe albo kombinacja kilku powyższych składników. Puszystość i lekkość konsystencji nadaje skordalii oliwa wlewana stopniowo jak do majonezu. Pod koniec ucierania dobrze jest dodać trochę wody dla podniesienia jedwabistości. Łezka kremu nadaje się jako dip do chrupiącej marchewki, rzodkiewki lub ogórka. Pasuje do buraków, bakłażanów i ziemniaków. Ale wystarczy zwykła bułka, by ulec urokowi skordalii i nie móc się oderwać od nabierania kolejnych porcji, aż do wymuskania całej miski."



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka obranych włoskich orzechów
3-5 ząbków czosnku
4 kromki czerstwej bułki
1 szklanka oliwy (lub pół na pół oliwa i olej słonecznikowy)
sól
3 łyżki czerwonego octu winnego
ew. inne przyprawy, np:
- pieprz
- chili
- sok z cytryny

Przygotowanie:

Obierz czosnek, usuń zdrewniałe ogonki. Bułkę obierz ze skórki, zmocz wodą, poczekaj aż zmięknie, odciśnij. Do malaksera wrzuć bułkę, orzechy i czosnek, dodaj 3 łyżki octu winnego i 4 łyżki oliwy. Zacznij miksowanie na małych obrotach, stopniowo, powoli dolewaj oliwę. Jeżeli krem jest za gęsty, dodaj trochę wody i dalej miksuj. Uzupełnij przyprawy do smaku i miksuj jeszcze chwilę.

Wskazówki i uwagi:

Przechowuj w lodówce, podawaj do surowych warzyw, pieczonych buraków, smażonych bakłażanów, gotowanych ziemniaków, do ryb lub mięs. Sezon katarów i przeziębień idealnie się zbiega z jesiennym wysypem czosnku na rynku.
Nadesłał(a) ~pat, dnia: Dec 20, 2010
Źródło/autor przepisu: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,8447230,Skordalia.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy (wegańska)
Ciasto greckie z orzechami i jabłkami (ovo-wege)
Sos czosnkowy na bazie ziemniaków i oliwy (Skordalia) (wegańska)
Prosta surówka z kapusty z jogurtem greckim i czosnkiem (lakto-wege)
Chłodnik na sposób grecki - jogurtowy z ogórkiem i czosnkiem (lakto-wege)
Chłodnik ogórkowy z czosnkiem i orzechami włoskimi (lakto-wege)
Pyszne buraczki z orzechami doprawione czosnkiem (wegańska)
Naleśniki z bananami, kremem czekoladowym i orzechami (nadzienie) (wegańska)
Szparagi z sosem majonezowym i orzechami (wegańska)
Sos grecki (czyli ryba po grecku bez ryby, która sobie w spokoju pływa :) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas