puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Śniadaniowe ciasto kokosowo-daktylowe
Delikatne, puszyste i wilgotne. Proste w wykonaniu, bez zbędnych przypraw. Bez cukru, za to słodzone daktylami. Tanie. Nie czuć, że jest razowe. Idealne na deser i na śniadanie :D
Przeróbka piernika orkiszowego śliwkowego.
-
Sowy - ciasto ze śmietaną kokosową i owocami
autor: admin
dieta: wegańska
Ciasto jest nieco cięższe niż biszkopt. Bardziej w stronę murzynka :)
-
Surowe ciasto z awokado, karobem i malinami
autor: readeat
dieta: wegańska & RAW
Maliny zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy buszowałam wśród przydomowego malinowego zagajnika w poszukiwaniu tych słodziutkich owoców. Krzaki malin wydawały mi się wtedy wysokie, czasem kuły w palce, czasem wpadałam z przerażeniem w pajęczynę. Ale spotykałam też wszędobylskie ślimaki i z radością witałam każdą biedronkę. Dziś niestety nie mam malin prosto z krzaczka, ale od czego są warzywniaki! Trochę mniej urokliwe niż jedzenie z krzaczka, ale i tak opróżnianie papierowej kobiałki jest bardzo przyjemne.
Kiedy już nasycę się pochłanianiem malin prosto z pudełeczka, zaczynam myśleć do czego by je dorzucić. Nadal wszelkie czynności związane z użyciem temperatury czy blendera, wydają mi się w stosunku do malin zbyt drastyczne. Dlatego postanowiłam położyć je jako zwieńczenie najzdrowszego surowego ciasta jakie kiedykolwiek zrobiłam.
-
Surowe (RAW) ciacho kwiatowe
autor: Luna7
dieta: wegańska & RAW
W sam raz na lato, kiedy kwitnie pełno jadalnych kwiatków :)
-
Szarlotka na kruchym cieście (z margaryną wegańską)
Wielokrotnie robiona, niezawodna. Zawsze wychodzi :).
Można podawać z lodami, sorbetami, bądź sosami owocowymi
Więcej na http://www.cottien.blogspot.com/
-
Szarlotka sypana bezglutenowa (kukurydziana)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Jest to wariacja na szarlotkę Wandy (sypaną).
Puszczyk: "Zrobiłam szarlotkę sypaną z kaszką i mąka kukurydzianą i była pyszna. Dodałam 1 łyżeczkę sody, ale myślę, że bez niej tez powinna się udać."
-
-
-
-
Tarta z dyni z czekoladą
Dynia jest cudownym warzywem, które można przyrządzać na słono, ale również na słodko smakuje cudownie! Sezon na dynię trwa, więc zachęcam do zrobienia tarty dyniowej z posypka czekoladową.
-
Tarta z rabarbarem i bezą
Ciasto, słodki, miękki rabarbar i beza. Palce lizać!
-
Tofurnik z mango, czyli sernik z tofu
Ciasto początkowo miało powstać z kaszy manny i budyniu, jednak takich rarytasów tutaj nie uświadczysz (może poza polskimi sklepami), więc musiałam trochę pokombinować...
-
Truskawkowy sernik z nerkowców (bez pieczenia)
Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Sernik idealny. Bez ciężkiej, tłustej masy, z odżywczymi nerkowcami. Na orzechowo-daktylowym spodzie, mocno truskawkowy. Bez pieczenia, z surowych składników. Pyszny.
-
Wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z fasoli!
autor: ~melman
dieta: wegańska
Natrafiłam na ten przepis na jednym z anglojęzycznych, wegańskich blogów i tak bardzo mnie zaskoczył, że postanowiłam rozpowszechnić przepis tłumacząc go na polski :) PRZEPIS ORAZ ZDJĘCIA NIE SĄ MOJEGO AUTORSTWA, POCHODZĄ Z NIŻEJ PODANEJ STRONY!
-
-
Wegańskie ciasto dyniowe
autor: Pycha
dieta: wegańska
Przepyszne ciasto dyniowe (w formie "pumpkin pie") z nutką cynamonu i imbiru.
-
Wegańskie ciasto z budyniem i galaretką
Dość proste, tanie i smaczne. Polecam!
-
-
-
Wegański śmietnik
W książce Marty Obuch przeczytałam o cieście. Że niby najprostsze na świecie, czyli cos dla mnie. Znalazłam przepis w internecie, niestety, nie wiem gdzie, bo przepis rzeczywiście prosty. Postanowiłam dać dwa banany zamiast dwóch jajek. Wyszła pychota, chociaż mimo zmniejszenia o połowę ilości cukru ciągle bardzo słodkie.
-
Zebra na oranżadzie
autor: Anula
dieta: ovo-wege
|