7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wegańskie ciasto dyniowe

Przepyszne ciasto dyniowe (w formie "pumpkin pie") z nutką cynamonu i imbiru.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

ciasto:
- 20 dag mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- kilka łyżek mleka sojowego

masa dyniowa:
- dynia
- cukier
- cynamon
- imbir w proszku
- przyprawa do pierników
- mąka

Przygotowanie:

Składniki cista mieszamy i zagniatamy. Dodajemy tyle mleka sojowego (może być waniliowe), aby wszystko dało się połączyć w konsystencję kruchego ciasta. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Dynię kroimy na kawałki i dusimy, aż zmięknie. Dodajemy do smaku cukru oraz przypraw wedle uznania. Na koniec miksujemy do uzyskania jednolitej masy i dodajemy trochę mąki (np. kukurydzianej) do zagęszczenia.

Spód ciasta należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podana ilość składników powinna starczyć do wypieku ciasta na keksówce.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez kilka minut, aż zacznie pokrywać się skorupką. Wyjmujemy z pieca i wlewamy masę. Pieczemy, aż masa zacznie przypominać budyń.

Wskazówki i uwagi:

Nie wiem jaką konsystencję ma ciasto po upieczeniu, gdyż dla bezpieczeństwa zestalenia się wszystkich składników zjadłam je dopiero następnego dnia :)
Nadesłał(a) Pycha, dnia: 2012-10-21 16:19:57.752
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wyżeł, mąka pszenna - biała, razowa lub mix. Podobno z białego mixu bezglutenowego z użyciem mąki kukurydzianej, ryżowej, owsianej i gryczanej też wychodzi :) Wg. proporcji jak tutaj: puszka.pl/przepis/7291-maka_bezglutenowa-uniwersalny_bialy_mix.html
AggaDuu - nie wiem, jakiej użyła autorka przepisu, ale ja postawiłabym na jakieś mniej wodniste odmiany. Czyli raczej NIE melonowa tylko piżmowa lub Hokkaido ew. z domieszką melonowej. Albo dynia "Haloween" - nie wiem jak się nazywa ta odmiana, ale często się z niej robi lampiony na Haloween. W tym roku jest bardzo popularna, do dostania prawie wszędzie - mocno pomarańczowa, nieco ciemniejszy odcień, bardzo regularna w kształcie, nawet taka nieco wyższa niż inne odmiany, z bardzo płytkimi rowkami, prawie idealnie gładka.
patrycccja 2013-10-30 14:01:58.966

jakiej mąki użyć do ciasta?
~wyżeł 2013-10-30 11:07:21.025

Mam na myśli gatunek ;)
AggaDuu 2013-10-26 12:51:46.768

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto dyniowe (wegańska)
Ciasto dyniowe z bananem (wegańska+miód)
Ciasto dyniowe z jabłkiem (bez ograniczeń)
Ciasto dyniowe z mus-kremem (wegańska)
Wegańskie ciasto z rabarbarem (wegańska)
Wegańskie ciasto czekoladowe (wegańska)
Wegańskie ciasto z budyniem i galaretką (wegańska)
Proste wegańskie ciasto z owocami (wegańska)
Wegańskie ciasto z jagodami i amarantusem (wegańska)
Wegańskie czekoladowe ciasto z burakiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas