7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Surowe ciasto z awokado, karobem i malinami

Maliny zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy buszowałam wśród przydomowego malinowego zagajnika w poszukiwaniu tych słodziutkich owoców. Krzaki malin wydawały mi się wtedy wysokie, czasem kuły w palce, czasem wpadałam z przerażeniem w pajęczynę. Ale spotykałam też wszędobylskie ślimaki i z radością witałam każdą biedronkę. Dziś niestety nie mam malin prosto z krzaczka, ale od czego są warzywniaki! Trochę mniej urokliwe niż jedzenie z krzaczka, ale i tak opróżnianie papierowej kobiałki jest bardzo przyjemne.
Kiedy już nasycę się pochłanianiem malin prosto z pudełeczka, zaczynam myśleć do czego by je dorzucić. Nadal wszelkie czynności związane z użyciem temperatury czy blendera, wydają mi się w stosunku do malin zbyt drastyczne. Dlatego postanowiłam położyć je jako zwieńczenie najzdrowszego surowego ciasta jakie kiedykolwiek zrobiłam.




Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: na 16cm tortownicę / 8 porcji

spód:
1/2 szklanki migdałów ze skórką (70 g)
1/2 szklanki moreli suszonych (75 g)
szczypta soli

masa:
1,5 szklanki (200 g) surowych nerkowców
8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
10 -12 łyżek soku z cytryny
5-7 łyżek syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżki karobu (15 g)
1 dojrzałe awokado (200 g)

160 g malin

Przygotowanie:

Spód:
Mielimy (blenderujemy) migdały na mąkę. Drobno siekamy morele. Mieszamy z dodatkiem soli aż powstanie zwarta, nie rozpadająca się masa. Wykładamy na tortownicę i odstawiamy do lodówki.

Masa:
Nerkowce moczymy przez noc. Blenderujemy nerkowce, rozpuszczony olej kokosowy, sok z cytryny, syrop z agawy (w zależności od tego jak słodkie ciasta lubimy, dolewamy stopniowo próbując masę) i ekstrakt waniliowy. Może to trochę potrwać zanim uzyskamy gładką masę, bez grudek.

Następnie wydzielamy 1/3 (lub mniej, w zależności od tego jak grubą warstwę karobową chcemy mieć) masy i dodajemy do niej karob i blenderujemy, aż uzyskamy jednolity kolor. Myjemy końcówkę blendera i do pozostałych 2/3 masy dodajemy obrane i pokrojone awokado. Również blenderujemy aż wszystkie składniki się połączą.

Na orzechowy spód wykładamy masę z awokado i odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut. Następnie nakładamy masę karobową i znów na 30 minut do zamrażarki.
Wyjmujemy ciasto i układamy na nim maliny.
Przechowujemy w zamrażalniku, wyjmując na 30 minut przed podaniem, lub w lodówce.
Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

1 porcja: 520 kcal
białko: 7,5 g; tłuszcze: 30 g; węglowodany: 33,5 g, błonnik: 5,6 g;
żelazo: 3 mg; wapń: 52 mg; cynk: 2,1 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych, jest podana w przybliżeniu
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-07-24 22:05:04.201
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/surowe-ciasto-z-awokado-karobem-i-malinami/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja tych na spód nigdy nie moczę. Mój stary blender daje radę, ale młynek do orzechów jest najlepszy jeśli chodzi o mielenie orzechów. Młynka nie polecam natomiast do rozdrabniania daktyli.
readeat 2013-10-11 23:46:26.708

Jak to smakuje? Robił już ktoś? A migdałów nie trzeba namoczyć przed blenderowaniem? Boję się o mikser...
koszka 2013-09-16 02:08:06.293

Zdecydowanie jutro zrobię :)
nanak 2013-08-11 12:18:37.445

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto z karobu (chleba świętojańskiego) (wegańska)
Zdrowe orzechowe kuleczki z karobem (wegańska)
Clafoutis z malinami (bez ograniczeń)
Chłodnik z arbuza i malin (lakto-wege)
Naleśniki półrazowe z malinami (bez ograniczeń)
Placuszki z malinami / poziomkami (wegańska)
Maliny nadziewane czekoladą (wegańska)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Kisiel ze świeżych malin (wegańska)
Koktajl truskawkowo-mleczny z malinami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas