7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< wróć do wizytówki

Iwo-na : komentarze użytkownika

1 2 3 4 5  


Płaski chlebek z patelni (do zawijania) (wegańska)
O! Tylko z mąki żytniej - na pewno nie! Ewentualnie z małą częścią mąki żytniej, ale i tu nic nie mogę gwarantować, bo z tego co wiem żytnia nie lubi drożdży.
Iwo-na 2013-05-14 15:32:21.125

Śmietana słonecznikowa (wegańska & RAW)
Madeline - trudno powiedzieć, jak długo można tą śmietanę przechowywać, nie dłużej jak 2-3 dni i optycznie nie będzie ona wyglądała apetycznie, bo zmielone ziarna słonecznika ciemnieją.
Iwo-na 2013-05-10 16:27:24.119

Sopa paraguaya lub chipa guazu, czyli pikantne ciasta z mąki kukurydzianej lub z kukurydzy (lakto-ovo-wege)
Ja piekę zawsze na blaszce 24x34 cm.
Iwo-na 2013-05-10 16:24:55.057

Surowa musztarda (raw food, witariańska) (wegańska & RAW)
Musztardy wg tego przepisu nie da się jeść! Nie żeby składniki były nieodpowiednie. Chodzi tylko o te "24h" przegryzania się... Jeśli je pomnożymy przez dwa-trzy miesiące, wtedy wszystko będzie dobrze :-) Dopiero po takim czasie musztarda "łagodnieje" i jest jadalna!
Iwo-na 2013-04-21 20:14:14.274

Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska)
Dziękuję! :-)
Iwo-na 2013-03-12 15:44:22.537

Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska)
Rzeczywiście określnie "dowolnego syropu" nie jest najszczęśliwsze ;-) Ale już wysłałam zgłoszenie z prośbą o poprawkę.
Co do słodzenia majonezu - w sumie pomijam to, kiedy robię ten majonez. Tylko pierwszy raz przy korzystaniu z tego przepisu dodałam słodziszcza i przez to majonez zrobił się tak jakoś "mdły" w smaku, podobnie jak tradycyjny majonez.
Iwo-na 2013-03-11 21:25:54.501

Pączki wegańskie (wegańska)
vea - przelicznik dla drożdży instatnt to 40%instant do 100% świeżych; a dla drożdży suchych to 50% suchych do 100% świeżych. Czyli jeżeli używasz drożdży suchych to w przypadku tego przepisu zamiast 100g świeżych weźmiesz 50g suchych.
Iwo-na 2013-01-09 19:06:34.319

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
wilk - 1/2 woreczka to 50g suchego ryżu.
Iwo-na 2013-01-09 18:36:05.05

Dyniowe prażuchy - szybkie kluski kładzione na talerz (wegańska)
SilentEnigma - być może było za dużo wody, ziemniaki i dynia nie były dobrze odsączone...?
Iwo-na 2013-01-07 20:10:42.801

Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
Do tej pory należałam do tych niedobrych mam, co to dziecku czekolady żałują... - dzięki temu przepisowi będę mogła parę punktów nadrobić i trochę częściej pozwalać mojej córeczce na jej ulubioną słodycz ;-)
Spróbuję następnym razem, jak pisze Bonamartinka, zmiksować wiórki z mlekiem - czy mogłabyś podać ile tego mleka użyłaś, skoro już przetestowałaś i wyszło? Chyba niewiele, bo inaczej czekolada nie stężeje...
Iwo-na 2012-12-25 17:02:25.564

Ciastka kokosowe (wegańska)
Magdo - specjalnie dla Ciebie ;-):
3/4 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki wiórków.
Iwo-na 2012-12-23 17:07:34.84

Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska)
Aniu - przeczytaj sobie w jaki sposób pierogi zamraża autorka tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/5813-pierogi_ruskie_praktycznie_bez_wyrabiania-precyzyjne_proporcje.html
Iwo-na 2012-12-19 22:31:32.521

Meksykańskie ciasteczka czekoladowe z nutą cayenne (wegańska)
Hamm... twarde jak kamień? Nie znam tego problemu. A nie za długo pieczone? Ogólnie z ciastkami jest tak, że jak ktoś chce jak najdłużej zachować ich kruchość to przechowuje je w metalowej puszce. Jeśli powinny być miękkie to zamyka się je w szczelnym plastykowym pojemniku.
Iwo-na 2012-12-19 22:24:05.881

Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska)
Oczywiście możesz wykorzystać podany przez Ciebie przepis na ciasto. Tutaj na Puszce znajdziesz także więcej przepisów na samosy.
Iwo-na 2012-12-16 21:54:43.694

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
Niestety o kaszy jaglanej mogę też zapomnieć... Jedyne dostępne "kasze" tutaj to ryż i kaszka kukurydziana. I to nie jest ta dobra strona Paragwaju :-( Na szczęście ma on wiele innych dobrych stron, np.: u nas dzisiaj 34°C w cieniu, a na śniadanie jadłam mango z własnego drzewa :-))))
Wagę kuchenną mam i będę mogła odważyć 50g - dziękuję!
Iwo-na 2012-12-16 18:33:51.086

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
Ok, dzięki za odpowiedź :-) Mam tylko jeszcze jedno pytanie: ile suchego(lub objętościowo ugotowanego) ryżu to pół woreczka? Chociaż w przybliżeniu proszę. Ryżu w woreczkach nie gotuję już od ponad 10. lat, a tu w Paragwaju po prostu go nie ma - ryż kupuje się najczęściej z worka, na luz :-)
Iwo-na 2012-12-16 17:06:34.442

Falafel (felafel) (wegańska)
Faux jeżeli zrobisz z soczewicą to już nie będzie falafel. Ale wyjdzie :-) I z pewnością będzie smakowało. Tylko smażyłabym nie na głębokim oleju i użyłabym innych przypraw - dowolnych, jakie lubisz. Zobacz ten przepis: http://puszka.pl/przepis/6806-kotlety_ze_straczkowych_bez_ich_gotowania_z_warzywami.html życzę smacznego!
Iwo-na 2012-12-15 22:20:29.966

Empanada - czyli paragwajskie samosy (wegańska)
Ostatnim razem, kiedy robiłam empanadas zabrakło mi nadzienia fasolowego i na szybcika namoczyłam proteinę sojową, dodałam do niej koncentrat pomidorowy(dużo, tak żeby masa troszkę się kleiła) i mocno doprawiłam(czosnek, chili, papryka, cebula suszona, curry, sól, można oczywiście użyć inne ulubione przyprawy). Wow! To było pyszne! Polecam.
Iwo-na 2012-12-15 14:40:48.71

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
Czy ma ktoś pomysł czym zastąpić kaszę gryczaną? Nie ma jej tutaj w Paragwaju :-( A może ją po prostu pominąć?
Iwo-na 2012-12-14 23:10:22.3

Majonez sojowy (wegańska)
Podobny do zwykłego - tak, ale jednak dominuje smak soi! Smak zwykłego majnezu bardziej przypomina ten z mleka sojowego, kilka przepisów znajdziesz tu na Puszce.
Mimo to uważam, że ten majonez z soi komponuje się bardzo dobrze z sałatką ziemniaczano-warzywną! Warto spróbować :-)
Iwo-na 2012-12-14 15:04:15.751

Seitan czyli chińskie "mięso" (wegańska)
To, że sajtan to prawie sam gluten spowodowało, że nie jem go w ogóle. Ale to jest oczywiście decyzja każdego z Was. Jak mówi Patrycccja dobrze doprawiony sajtan jest bardzo smaczny, a sam w sobie zdaje się neutralny w smaku. Co do przepisów z wykorzystaniem sajtanu to jest on bazą do wszelkiego rodzaju:
- kotletów,
- pieczeni,
- pasztetów (past),
- wegańskich kiełbas,
- jako mięso do gulaszu,
...
takie potrawy/produkty pamiętam przynajmniej z półek wegeteriańskich sklepów w Niemczech :-)
Iwo-na 2012-11-21 14:14:37.608

Tofu własnej produkcji (wegańska)
OpenWorld - polecam Tobie zrobić tofu według tego przepisu: http://puszka.pl/przepis/4770-pyszne_twarde_tofu_bez_cytryny.html Mi zawsze wychodzi, a smak tofu porównywalny ze sklepowym! Muszę się przyznać, że jeszcze nie robiłam tofu na soku cytrynowym, kiedyś jednak spróbuję, bo rzeczywiście takie tofu może przypominać w smaku twarożek...
Iwo-na 2012-11-16 16:26:24.677

Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania) (wegańska)
Na oliwie smażę dużo, dużo czosnku plus chili, mieszam to z makaronem (wg przepisu: http://puszka.pl/przepis/3207-spaghetti_z_czosnkiem_i_chilli.html ). I tak przygotowany makaron podaję z surówką, której głównym składnikiem są zawsze pomidory, ale bądzcie odważni! - inne surowe warzywa też świetnie pasują do makaronu. Na dodanym przeze mnie zdjęciu surówka z pomidorów i młodej cukini - delicje!!!
Iwo-na 2012-11-06 18:27:36.393

Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW)
Aha! Robiłam wersję ekspresową. Nie wiem czy słonecznik nadaje się do odstawienia, bo po zmieleniu z czasem ciemnieje.
Iwo-na 2012-10-24 23:34:34.752

Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo! (wegańska & RAW)
A ja zaeksperymentowałam z ziarnami słonecznika i opłaciło się! Twarożek wyszedł pyszności! Tylko słonecznik trzeba koniecznie(!) zamoczyć i to najlepiej na noc i trochę chojniej przyprawić. (No i trzeba uważać na świeżość ziaren, co w przypadku słonecznika ma bardzo duże znaczenie.)
Oczywiście, że z migdałami, a szczególnie nerkowcami twarożek dużo smaczniejszy, ale też dużo droższy...
Ja znam "twrożek" ze słonecznika doprawiany octem jabłkowym, który smakuje całkiem dobrze, ale jednak w porównaniu z tym przegrywa :-)
U mnie(Paragwaj) właśnie sezon ogórkowy, dlatego mogłam przepis wypróbować, ale w sezonie na kapustę przetestuję jak smakuje twarożek zakwaszony sokiem z kapusty kiszonej :-)
Iwo-na 2012-10-24 22:15:46.576

1 2 3 4 5  





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas